Oare mai evaluam o carte in functie de coperta? Este oare momentul din istorie cand tehnologia creaza o diferenta atat de importanta in viata noastra incat sa devenim mai responsabili? Ipoteza este ca amprentele digitale, genetice si faciale probabil ca vor creste nivelul moralitatii.
o o o
Am mai vorbit in Psihopedia despre dificultatile pe care le au criminalii ca urmare a dezvoltarii stiintei criminalistice. Mentionam ceea ce eu am denumit "revolutia ADN" care le face viata grea chiar si criminalilor care s-au integrat in societate si, poate, nu au mai comis niciodata o a 2-a crima. Datorita posibilitatii de a identifica persoane cu ajutorul ADN-ului si a urmelor pe care acestea le lasa la locul comiterii unei crime, criminalii sunt prinsi azi, chiar si dupa, sa spunem, 20 sau 30 de ani de la comiterea crimei.
Daca intr-un laborator s-au pastrat, intr-o eprubeta, un fir de par, un fragment de piele gasit sub unghia victimei ca urmare a luptei care a avut loc intre aceasta si criminal, o picatura de sange, rezultat in urma ranirii in lupta sau pur intamplatoare (criminalul s-a zgariat in fuga), sau o urma de lichid seminal ramas in urma unui viol, ei bine, criminalul respectiv are motive serioase sa se ingrijoreze. Sunt numeroase cazurile de tipi care au comis grozavii in tinerete, iar dupa vreo 30 de ani, pe cand erau consilieri locali, avocati, politicieni sau te miri ce, au fost saltati de politie.
Dar asta este de domeniul trecutului, deja. Lucrurile au luat-o inainte intr-un mod care ne determina sa ne gandim care vor fi schimbarile pe care stiinta si tehnologia le vor impune in societatea de azi si mai ales in societatea de maine, Cred ca a devenit un reflex ca in momentul cand te intereseaza o persoana sa dai, inainte de toate, un search pe Google si sa vezi, doar asa, preventiv, ce lucruri interesante poti sa descoperi despre aceasta: poate ca este cautat de politie, sau poate ca are cazier, sau poate ca este un impostor sentimental, cine stie?
Astfel poti sa descoperi niste articole interesante si entryuri de blog in care cineva isi face datoria fata de societate si impartaseste cunostinte pretioase despre fostul sau fosta care obisnuieste sa dispara cu obiecte de valoare, dupa ce ti-a servit o poveste suculenta, ori poate obisnuieste sa seduca fete de liceu si sa le duca "la produs". Un prieten imi povestea ca a fost curios in legatura cu o potentiala partenera si a descoperit pe internet ca aceasta a avut o relatie cu un tip notoriu, dar flirtase si cu fratele acestuia. Prietenul meu a fost nevoit sa renunte la idee pentru ca si el avea un frate si nu dorea sa isi transforme viata personala intr-un circ.
Dar, daca noi, ca membri simpli ai societatii putem sa luam astfel de masuri preventive, caci, nu-i asa, "informatia este putere", imaginati-va ce ar fi dispusi sa faca oamenii care au interese materiale si financiare uriase, ca sa nu mai vorbim despre persoanele care isi doresc sa se asigure ca nu se incurca cu parteneri de afaceri sau sentimentali care le pot lua cativa ani din viata fara sa le dea nimic in schimb. Daca te gandesti, in urma cu doar cateva sute de ani, viata era nu doar mai scurta, dar era si plina de evenimente si sarcini care azi ne-ar parea penibile si cronofage: sa speli rufele la rau, cu un sapun, de exemplu.
Azi, cand durata medie de viata a crescut ca urmare a conditiilor superioare de viata, ni se pare ca viata este prea scurta pentru a mai pierde vremea cu persoane in care nu putem avea incredere. Caci increderea si reputatia raman capitalul fundamental al unei persoane in societate si daca nu intelegi ca trebuie sa iti construiesti o reputatie, oamenii au din ce in ce mai multe resurse la dispozitie pentru a cunoaste cine esti si pentru a te descalifica. Cu alte cuvinte, in ciuda aparentelor, avem tendinta sa evaluam din ce in ce mai putin "o carte in functie de coperta".
Odata cu dezvoltarea stiintei, pare ca rata criminalitatii devine din ce in ce mai mica, in special in zonele in care descoperirile stiintifice si tehnologice se fac simtite mai mult. Am putea oare sa explicam in alt mod faptul ca New Yorkul, care era un oras cu cateva mii de crime pe an a devenit in ultimii ani o veritabila "Capitala a Lumii", in care conditiile de viata si siguranta personala reprezinta nu doar valori morale ci si realitati in sine - rata criminalitati acolo se afla intr-o continua scadere, incepand cu anii '70.
Asadar, avem amprentarea degetelor si ADN-ul, avem si posibilitatea de a cauta pe Google mai multe informatii despre persoanele, locatiile si firmele care ne intereseaza, dar de ceva timp este dezvoltata o tehnologie noua care presupune transformarea camerelor de luat vederi "stupide" in camere inteligente, care realizeaza recunoasterea faciala si identificarea oricarei persoane pe care o avem in baza de date, fie ca e vorba despre simpli angajati ai unei firme sau persoane straine care au antecedente penale.
Asta, fireste, usureaza munca celor care incearca sa identifice persoanele (organe de politie), dar usureaza si munca celor care se ocupa de securitatea unor institutii sau magazine. Imaginati-va ca un dispecer de mall sau de super-market, nu mai are nevoie sa evalueze persoanele in functie de comportamentul lor si felul cum sunt imbracate pentru a le urmari pe camerele de supraveghere si in loc de asta, sa primeasca o alarma atunci cand camera inteligenta identifica in baza de date un client care are antecedente si este cunoscut ca hot din magazine!
Desigur, raman persoanele care nu se afla inca in bazele de date privind infractorii, criminalii, escrocii, sau circarii (no offense, iubesc circul cu conditia sa fie de bun simt), dar munca este mult simplificata, nu-i asa? In conditiile in care totul a pornit-o inainte cu o viteza atat de mare, nu poti sa nu te intrebi unde se va ajunge. Probabil ca se va ajunge la momentul in care, pur si simplu nu se mai merita sa actionezi pe baza principiului minimului efort si sa intelegem cu totii ca avem de lucru serios pentru a ne construi reputatia.
Reputatia, altfel spus, s-ar putea sa devina valoarea primordiala a societatii de maine. Daca azi mai merge inca sa fraierim pe unul si pe altul, sa pretindem ca suntem ingerasi, pisoi sau "pui mici", ori alte fapturi dragalase, cand de fapt suntem vampiri si cotoroante, probabil ca... viitorul ne prinde din urma si mergem intr-o directie in care nimic nu mai poate fi contrafacut si simulat. Probabil ca ceea ce se intampla azi in politica este un efect al acestor procese - putem sa cunoastem usor reputatia cuiva. Dar, din pacate, putem si sa distrugem usor reputatia cuiva, in mod artificial si nedrept.
(1) Imaginea One Nation Under CCTV, de Tom Blackwell, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu