Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 14 ianuarie 2018

Iubirea Sintetica


Modul cum cineva iubeste este un excelent test de personalitate, prin intermediul caruia se manifesta din plin aceasta, facand dovada nivelului de evolutie la care se afla, a bolii sau a sanatatii sale psihice. 


Iubirea sintetica - suna ciudat, ca o inventie sinistra a societatii de consum, poate... Dar nu este deloc asa. Daca exista fericire sintetica, cu efecte atat de pozitive asupra bunastarii noastre psiho-emotionale, de ce n-ar exista si iubirea de sinteza? Dar poate ar fi mai bine sa incepem cu inceputul. Si anume sa incepem prin a vorbi despre fericirea sintetica. Ce este aceasta?

Ei bine, cercetatorii care studiaza fericirea - acest fenomen interesant al naturii umane, au descoperit faptul ca exista doua feluri de a fi fericit: 1. fericirea naturala si 2. fericirea sintetica. Daca fericirea naturala este traita atunci cand pur si simplu ni se indeplinesc dorintele (adica foarte rar), ei bine, fericirea sintetica este traita oricand suntem capabili sa o producem. 

Fericirea sintetica apare atunci cand, in absenta dorintelor implinite, facem noi un fel de "mambo-jambo" si devenim fericiti. Acest mambo-jambo consta intr-un anumit mod de a privi lucrurile, un mod specific de a face evaluari, ceea ce ne conduce la o stare de bine si chiar la fericire. Spre exemplu, putem sa apreciem ceea ce avem sau putem sa depreciem ceea ce nu putem avea - si iata, am devenit fericiti!

Dar asa cum exista fericire de sinteza, tot la fel exista si iubire de sinteza. Mai ales ca iubirea este o cale de a ajunge la fericire. Cum iubirea naturala (cand ni se implinesc dorintele romantice) este la fel de rarisima ca si fericirea naturala, este nevoie de putin ajutor, nu-i asa, daca ne dorim totusi sa traim o iubire, nu ca in filme, dar cel putin una care ne tine de cald noaptea si ne mai ofera firimituri de satisfactie cand si cand, in momentele esentiale.

Probabil ca putem invata din fericirea de sinteza si putem prelua aceleasi principii: 1. sa apreciem omul de langa noi si 2. sa dispretuim acei pretendenti care ar putea tulbura apele molcome ale cuplului. Iar daca punem in aplicare aceste doua principii, probabil ca o mare parte din problemele cuplului sunt ca si rezolvate. Fireste, mai raman cele care "bat la ochi": abuzurile, intoleranta, agresivitatea, etc.

Are sens aceasta abordare "cerebrala" a iubirii din cel putin cateva motive. Spre exemplu, pentru ca, asa cum spuneam, fericirea naturala si iubirea naturala nu primesc suportul realitatii: s-a descoperit faptul ca pasiunea dureaza numai 12 luni (adica pana cand ne cunoastem mai bine si descoperim ca ne-am amagit singuri, ca evaluarea a fost eronata). Apoi s-a descoperit ca daca iti doresti sa scapi de o iubire este suficient sa o evaluezi in termeni negativi: care sunt obiceiurile deranjante ale celuilalt? 

Mergand in directie inversa, daca iti doresti sa pastrezi un partener, sa perpetuezi iubirea voastra, este suficient sa il/o evaluezi in termeni pozitivi: sa-i transformi defectele in calitati. Altfel spus, cand iti privesti partenerul, sa folosesti niste ochelari cu lentile roz - acesta fiind si secretul, descoperit stiintific, al cuplurilor fericite. Iar asta este ceea ce am putea denumi foarte bine "iubire de sinteza". 

Ma veti intreba... "Dar asta este oare iubire ADEVARATA?". Da, ma face sa zambesc acest termen. Fiindca "Iubirea Adevarata" este mai curand o constructie decat o realitate propriu-zisa. Religiile ar putea sa vorbeasca despre "Iubirea Adevarata", mentionand ca presupune sacrificiu neconditionat de sine, si, de ce nu, auto-distrugere altruista, in numele ei, daca chiar vrem sa experimentam asa ceva.




10 Deprinderi ale Iubirii Adevarate

- A sustine punctul de vedere al partenerului chiar daca nu coincide cu cel propriu.

- A raspunde in timp util la nevoia de ajutor a partenerului.

- Puterea de a ierta.

- A respecta lumea interioara a celuilalt.

- A-ti aminti ceea ce este important pentru cuplu.

- Impartirea poverilor.

- A face loc pentru visurile celuilalt.

- Rabdare si iubire neconditionata atunci cand celalalt se afla in dificultate.

- A asculta dincolo de ceea ce este rostit cu voce tare.

- Transparenta si disponibilitatea de a vorbi despre ceea ce suntem, dorim si avem nevoie.

Psychology Today, 2017

Sau am putea sa vorbim fiecare dintre noi despre "Iubirea Adevarata", descriind-o asa cum ne-ar veni noua mai comod: "Iubirea Adevarata este atunci cand nu ti-ai vazut partenerul de 8 ani si tot il mai iubesti". Sau poate ati fi tentati sa spuneti tocmai pe dos: "Iubirea Adevarata este cand esti beat de fericire, chiar si dupa 8 ani de locuit impreuna". Ei bine, eu personal cred ca Iubirea Adevarata este doar o constructie artificiala, sau o haina, daca doriti, confectionata de civilizatie pentru nevoile acesteia: stabilitatea, evolutia, ordinea sociala. 

Iubirea Adevarata este forma pe care o ia energia motivationala primordiala pozitiva, ca urmare a interventiei personalitatii umane. Ca sa nu complic lucrurile mai mult decat este necesar, am sa va ofer, schematic, viziunea mea asupra acestor energii primordiale: iubirea si ura:

  • Iubirea - energie motivationala primordiala pozitiva, apare odata cu interactiunea intre noi si obiectul care pare a intrupa idealul nostru (romantic), si este influentata direct de reprezentarea mentala pozitiva pe care o constituim in urma unei evaluari. Se manifesta prin comportamente de apropiere.

  • Ura - energie motivationala primordiala negativa, apare odata cu interactiunea intre noi si obiectul care pare a intruchipa temerile noastre, fiind influentata de reprezentarea mentala negativa pe care am constituit-o in urma evaluarii. Se manifesta printr-un comportament de respingere. 

Asadar, iubirea si ura sunt energii primordiale care apar in mod natural atunci cand interactionam cu mediul inconjurator, fiindca ele ne-au fost daruite de providenta sau de evolutie, daca doriti, pentru a ne orienta in mediu cu mai multe sanse de supravietuire. Ceea ce le face sa fie "adevarate", este, asa cum spuneam, mai curand rodul civilizatiei, al modelelor culturale si religioase, decat al naturii. 

Natura, dupa cum arata studiile, este slaba si nu dispune de resursele necesare durabilitatii si sanatatii unui cuplu, a unei familii. Daca ne-am limita la ceea ce simtim in mod natural, viata noastra ar fi extrem de saraca, egoista si absurda pe alocuri. Nu ar mai exista niciun cuplu care sa reziste trecerii timpului fiindca natura privilegiaza cuplurile noi. Daca ne-am lua doar dupa ceea ce simtim in mod natural, viata noastra ar fi hidoasa si progeniturile ne-ar dispretui la unison. 

Am avea zeci de copii cu zeci de parteneri noi si probabil ca ne-ar fi greu sa ne amintim numele lor sau data cand s-au nascut. Acest lucru nu se intampla fiindca, din fericire, apare imbatranirea biologica si, dupa vreo 2 sau 3 relatii esuate, sacrificate pe altarul pasiunilor oarbe, ne dam seama ca avem nevoie si de putina structura, de angajament si stabilitate. 

Asadar, suntem animati de energii primordiale care imbraca forma personalitatii noastre: mai inteleapta sau mai naiva, mai vulgara sau mai rafinata, mai fierbinte sau mai rece, mai relaxata sau mai incrancenata. De altfel, modul cum cineva iubeste este un excelent test de personalitate, prin intermediul caruia se manifesta din plin aceasta, facand dovada nivelului de evolutie la care se afla, a bolii sale sau a sanatatii sale psihice. 

Aplicatie: incercati sa definiti Iubirea Adevarata.


Iar o Iubire Adevarata sau, cel putin implinita, este rezultatul compatibilitatii, al conjuncturilor dar si al unei bune capacitati de a sintetiza iubirea. Dat fiind ca iubirea naturala este mai curand invalida, ea are o nevoie disperata de iubirea sintetica pentru ca viata sociala, asa cum o stim, sa nu o ia razna cu totul. Amin.








(1) Imaginea Love, de Robert Hruzek, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Psychology Today, (acc. 13.01.2018), 10 Signs that a Relationship is Truly Loving, website: Psychology Today

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu