Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 14 august 2017

Empatie si Relatii Toxice

Care este valoarea unei relatii? Depinde pe cine intrebi. Dar in absenta empatiei, ii privim pe ceilalti ca pe niste obiecte pe care le folosim si le abandonam. Absenta empatiei reprezinta trasatura fundamentala a relatiei toxice.




Decizia de a pune punct unei anumite relatii este pur subiectiva. In forul interior al fiecaruia are loc un "proces" care stabileste vinovatiile si pedepsele, re-instituind dreptatea si ordinea universului nostru, dupa priceperea de care dispunem. Cei din exterior pot sa nu inteleaga niciodata ce se afla in spatele unei anumite decizii, mai ales cand ceea ce vad ca lasam in urma este "imbietor si plin de calitati", cel putin la o privire superficiala. Dar cine poate sa stabileasca valoarea unei relatii?

Poate ca va amintiti povestea urmatoare:

Un barbat s-a dus la Dumnezeu si l-a intrebat: “Cat valoreaza viata mea?” Dumnezeu i-a dat o piatra si i-a raspuns: “Afla valoarea acestei pietre, insa incearca sa nu o vinzi!”Omul a luat piatra si a plecat. Pe drumul sau a intalnit un barbat ce vindea portocale, asa ca l-a intrebat pe acesta cat crede ca valoreaza piatra lui.
Vanzatorul a vazut piatra stralucitoare, a analizat-o si a spus: “Imi dai piatra si eu iti dau la schimb 12 portocale.”
Barbatul si-a cerut scuze si a spus ca Dumnezeu i-a cerut sa nu o vanda, asa ca a plecat mai departe. Dupa putin timp a intalnit un vanzator de legume:
“Cat crezi ca valoreaza aceasta piatra?” – a intrebat barbatul.
Vanzatorul a luat piatra, s-a uitat la ea si a spus: “Iti dau un sac de cartofi la schimb.”
Omul si-a cerut din nou scuze si i-a spus ca nu o poate vinde, apoi a plecat din nou la drum. Dupa un timp, a ajuns in fata unui magazin de bijuterii. A intrat si l-a intrebat pe bijutier cat valoreaza piatra lui.
Bijutierul a luat piatra, a analizat-o cu mare atentie si i-a spus: “Iti dau 50.000 de dolari pentu aceasta piatra.” Cand barbatul a dat din cap, bijutierul a spus: “Bine, bine… iti ofer 500.000, numai da-mi piatra.”
Omul a explicat ca el nu poate vinde piatra si a plecat din nou la drum. Peste putin timp ela dat de un magazin cu pietre pretioase; a mers la vanzator si l-a intrebat care este valoarea pietrei sale.
Vanzatorul a luat piatra, a pus-o pe un material din catifea si a analizat-o cu mare atentie. “De unde ai aceasta piatra nepretuita?” – a intrebat el. “Chiar daca as vinde intreaga lume si toata viata mea, nu as avea banii necesari pentru a cumpara aceasta minunatie.” – a adaugat.
Uimit si confuz, omul a revenit la Dumnezeu si i-a spus ce s-a intamplat.
“Acum, Doamne, spune-mi… cat valoreaza viata mea?”
Dumnezeu i-a spus: “Raspunsurile pe care le-ai primit de la vanzatorul de portocale, vanzatorul de legume, bijutier si vanzatorul de pietre pretioase explica valoarea vietii noastre. Ai putea fi o piatra pretioasa, chiar nepretuita, dar oamenii te vor aprecia in functie de nivelul lor de informatii, de increderea pe care o au in tine, de motivatia lor, de ambitia si riscul pe care si-l asuma in relatia cu tine. Dar nu te teme, cu siguranta vei gasi pe cineva care isi da va seama de adevarata ta valoare.”

Poate ca, la fel ca in poveste, cineva iti va oferi in schimbul relatiei tale vreo 12 portocale sau vreo 2 saci de cartofi. Cine poate sa stabileasca insa cat valoreaza cu adevarat o anumita relatie? Psihologii cred ca ei ar putea sa faca lucrul acesta si au descoperit anumite criterii in functie de care sa evaluam o anumita relatie. Spre exemplu, unii sunt de parere ca principala calitate pe care ar trebui sa o cautam intr-o relatie ar fi empatia - ei au numit asta "inima relatiei". Dar, poate din pacate, noi nu punem atat de mult pret pe empatie. Altele sunt criteriile care ne ghideaza si s-ar parea ca ele difera in functie de gen.

Anumiti cercetatori au identificat faptul ca ceea ce reprezinta o relatie valoroasa pentru un barbat trebuie asociat cu doua trasaturi fizice: corp si figura atragatoare si doua trasaturi de personalitate: inteligenta si amabilitatea. Pentru o femeie in schimb, o relatie valoroasa trebuie sa ofere mai curand trasaturi de personalitate si statut social: potenta materiala, ambitie, inteligenta si amabilitate - s-a zis cu "iubirea neconditionata", acest termen care inca este la moda din motive care imi scapa, intrucat desi vorbim toata ziua despre "iubire neconditionata", nimeni nu a trait-o ca atare si nimeni nu a vazut-o manifestandu-se propriu-zis.

In acest articol as dori sa va atrag atentia si asupra unor semnale, poate mai subtile care spun de fapt ca va aflati intr-o relatie de-a dreptul toxica. Atrag atentia ca toate aceste semnale tradeza lipsa de empatie a partenerului de viata (capacitatea de a asculta si a se identifica cu nevoile si emotiile voastre), lipsa empatiei reprezentand o trasatura destul de evidenta la cei cu tulburare de personalitate de tip narcisic, borderline sau antisociala (psihopati).

  • PARTENERUL ESTE OSTIL TOT TIMPUL - un partener furios, care incarca atmosfera conjugala cu foarte multa tensiune gratuita, care iti blocheaza comunicarea si incercarile de a te exprima.
  • PARTENERUL "TE PUNE LA PAMANT" - cu alte cuvinte, ai un partener extrem de critic si esti sigur(a) ca nu poti face absolut nimic pentru a-l multumi, in schimb gaseste mai tot timpul sa iti reproseze sau sa te umilieasca prin ironii, critici si batjocura.
  • PARTENERUL TE EVITA IN MOD SISTEMATIC - un partener care evita in mod constant sa se afle in proximitatea ta, ori iti ofera mesaje mixte: iti spune "te iubesc" dar faptele sale demonstreaza mai curand contrariul, lucru pe care il percepti ca pe o respingere, iar apoi iti reproseaza ca esti prea dependent(a).
  • PARTENERUL REFUZA NEGOCIEREA SAU DISCUTIILE - un partener ce blocheaza orice incercare a ta de a obtine anumite compromisuri sau ameliorari ale relatiei, refuza sa asculte cand ii spui ce simti si de ce ai nevoie, si mai mult decat atat, refuza sa mearga la consilierea de cuplu cand aceasta este necesara si se impune ca unica solutie.
  • PARTENERUL LUPTA "MURDAR" - in aceasta categorie de comportamente intra insultele, inventarea de porecle umilitoare, adresarea de invective, partenerul devine agresiv atunci cand isi doreste ceva, iar conflictele excaladeaza rapid, intimitatea fiind desfiintata in mod ireversibil datorita acestei atitudini.
  • PARTENERUL ITI INTERZICE SA FII TU INSATI - a te afla in prezenta partenerului devine o adevarata provocare, in care esti nevoit(a) sa joci un rol care nu ti se potriveste, intrucat partenerul are tot felul de nemultumiri in ceea ce priveste felul tau de a fi, lucrurile care iti fac placere si modul in care te manifesti.
  • PARTENERUL TE FACE SA TE SIMTI VINOVAT(A) - o relatie toxica este si o relatie in care celalalt face tot posibilul sa obtina cat mai multe, oferind cat mai putin, lucru realizat prin intermediul "traficului de frontiere" - o tehnica prin care te face sa percepi o aparenta inechitate si te impinge la eforturi constante pentru a-i implini dorintele, prin intermediul sentimentelor de vinovatie.
  • PARTENERUL BLOCHEAZA CONTACTUL CU CEILALTI - uneori el poate face asta pentru a ascunde relatia voastra sau pentru a-si asigura "proprietatea", iar alteori tu ascunzi relatia de teama ca ceilalti iti vor sari in ajutor cu sfaturi si indemnuri de a parasi aceasta relatie - oricare ar fi motivul, rezultatul este distanta intre tine si ceilalti.




Conceptul pe care l-am ridiculizat ceva mai sus, acela de iubire neconditionata, este de-a dreptul periculos atunci cand, intamplator, va aflati intr-o relatie toxica, descrisa in detaliu aici, si ne incapatanam sa traim iubirea neconditionata fata de persoane care de fapt ne abuzeaza sub toate formele posibile. Abuzul nu este doar fizic - abuzul emotional, verbal si chiar sexual reprezinta forme de abuz de care poate ca nici macar nu sunteti constienti ca le traiti pe propria piele.

S-a demonstrat stiintific faptul ca empatia este invers proportionala cu nivelul de testosteron pe care il avem la nastere, iar creierul astfel "masculinizat" (datorita prezentei in exces a testosteronului) este susceptibil sa predispuna persoana la tulburari din  spectrul autist. De altfel se si vorbeste despre o rata de 4:1 (baieti / fete) la cei cu autism si 11:1 (baieti / fete) la cei cu Asperger.

In timp ce multi dintre noi idealizam masculinitatea si incercam sa o invatam, cred ca mamele de baietei au o misiune importanta: aceea de a-i ajuta pe acestia sa deprinda empatia - caci daca biologia nu ii ajuta aici si nici educatia nu favorizeaza comportamentul empatic, baietelul respectiv se aboneaza la un sir de probleme fara de sfarsit, pe toata durata vietii sale.

De asemenea, ar trebui sa va ingrijoreze fetitele care poarta tricouri cu mesajul "I'm not bossy. I'm the boss." sau "I'm not bitchy, I'm the bitch. And to you I'm Mrs. Bitch." - asta nu este civilizatie si nici succes in viata. E doar jungla dezlantuita, idealizata in mod periculos si inutil. Si cred ca fetele care isi imagineaza ca afisand aceasta atitudine lipsita de empatie vor avea totul pe tava, se inseala amarnic. Va recomand sa cititi despre conceptul de "sentiment comunitar" al lui Alfred Adler.

Dezacordor: a vedea paharul pe jumatate gol, a devaloriza, a-l critica pe celalalt. Ceea ce fac in mod minunat oamenii politici cand sunt in opozitie sau cuplurile in conflict permanent cand fiecare gandeste: "din cauza celuilalt nu merg lucrurile bine". A crea ceva cu un dezacordor este penibil, dificil sau imposibil. Un dezacordor isi formuleaza intrebarile ca un repros, ceea ce face raspunsul dificil, defensiv sau poate provoca fuga celuilalt.

Acordor: cauta sa se puna in acord cu celalalt, gaseste punctele comune cu partenerul sau, le valorizeaza. Vede cu prioritate paharul pe jumatate plin. Da dovada de mai multa inteligenta emotionala: capacitatea de a simti, de a-si exprima sentimentele, de a le identifica si de a ghici trairile celuilalt. A imagina, a crea, a realiza un proiect cu un acordor capata valoare. Persoana acordor il recunoaste pe celalalt, asculta cererea sa si raspunde - nu exista raspuns fara ascultare.

Dr. Andre Moreau








(1) Imaginea Can't Breath Anymore, de Christos Tsoumplekas, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) Moreau A., (2006) Dragoste si Sexualitate, editura Trei, Bucuresti 

(3) The Independent, (acc. 14.08.2017), Why a lack of empathy is the root of all evil, website: The Independendent

(4) Psychcentral, (acc. 14.08.2017), Men and Women Use Different Criteria for Partner Selection, website: Psychcentral

(5) IFL Science, (acc. 14.08.2017), Testosterone Decreses the Ability to Feel Empathy, website: IFL Science

(6) Autism Research Centre, (acc. 14.08.2017), Fetal Steroid Hormones, website: Autism Research Centre

(7) Autism Reseach Centre, (acc. 14.08.2017), Why Are Autism Spectrum Conditions More Prevalent in Males?; website: Autism Research Centre

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu