Muzica are o influenta puternica asupra modului cum privim lucrurile, cum simtim si chiar asupra destinului nostru. Depinde cat de in serios va luati preferintele, dar depinde si de predispozitiile voastre. Un articol despre felul in care arta se imbina cu patologia.
Ascultati muzica in fiecare zi. Va imaginati ca gusturile muzicale se formeaza si se desavarsesc intr-un mod complex, prin interactiunea intre noi si mediu, de-a lungul intregii vieti. Probabil ca radiourile comerciale, la care se adauga canalele TV cu profil muzical, reprezinta un mod de a ne forma o cultura muzicala. Nu stiu insa daca v-ati intrebat vreodata ce anume transmit cantecele pe care le ascultati in mod normal.
In acest articol mi-am propus sa vorbesc despre modul in care muzica pe care o consumam in fiecare zi se afla in vecinatatea sau chiar prezinta intr-o maniera fidela tabloul clinic al unor tulburari de personalitate ori probleme psihologice, unele dintre acestea fiind cu adevarat provocatoare pentru cei afectati.
Desigur, veti observa ca unele dintre aceste cantece sunt foarte populare si fredonate mereu, peste tot, de noi toti. Daca oamenii se regasesc in ele si le considera relevante pentru propriile lor trairi, ne mai ramane sa ne intrebam cum ne influenteaza acestea si, in special, cum ii influenteaza pe cei care sunt vulnerabili din punct de vedere psiho-emotional si care sunt pregatiti sa le imbratiseze.
1. Tulburare de personalitate narcisica.
CIRCUS. Nu as dori sa se inteleaga faptul ca am diagnosticat-o pe Britney Spears cu o tulburare de personalitate narcisica. Este doar acest cantec care transmite ceva despre aceasta tulburare de personalitate, cum ar fi fantezia de a se afla in centrul atentiei si a straluci, sau dorinta de a manipula si a controla pe cei din jur intr-un mod care ii dezumanizeaza pe acestia si te transforma pe tine intr-un fel de supra om (gandire magica). De altfel sunt multi artisti care se prezinta pe sine intr-o forma "fatala" de persoane care "au pus coada la pruna", ca sa zic asa. Este o moda aceasta... "Putina atentie, deci! Ca doar te afli in preznta excelentei umane absolute..."
2. Tulburarea de personalitate histrionica.
LOVE ME HARDER. Un cantec aparent dulce, asa cum trebuie sa fie, caci o personalitate histrionica are tot ce ii trebuie pentru a atrage atentia si pentru a starni un flirt. Dar cu versuri precum cele care urmeaza, ne dam seama ca ceva... e putred in Danemarca: "Pe cei care ma iubesc, am tendinta sa ii las in urma". Este o tema histrionica, si preocupari patrunse de un romantism cochet dar bolnav imbinat cu o rautate involuntara. Histrionicul care, in mod inconstient, isi doreste sa fie perceput ca un mare seducator sau chiar ca un geniu al seductiei, este atat de vulnerabil la impresia pe care o lasa in jurul sau, incat viata sa intima devine un carusel fara sfarsit, din care nu se concretizeaza mai nimic. Faptul ca cei iubiti sunt lasati in urma se datoreaza instabilitatii emotionale accentuate pe fondul careia se iau decizii - emotiile fiind criteriul unic. Tulburarea de personalitate este mai des diagnosticata la femei.
3. Tulburarea de personalitate antisociala.
PARTY UP. In buna traditie a cantecelor hip hop, avem aici un cantec cu multe teme antisociale si un videoclip pe masura, ce reflecta stilul de viata si preocuparile unui adevarat gangster (psihopat). Hip Hopul pare arta rezervata precouparilor antisociale fiindca si psihopatii trebuie sa faca arta, iar cand incep sa o faca, iese ceva de genul... "Trec peste tine daca nu am incotro":
Atunci ce sa faci, sa supravietuiesti? Te gandesti sa tepuiesti, te gandesti sa jefuiesti. Sa te combini si tu la ceva sa iasa in plus, sa faci bani, sa traiesti, sa fii un pic mai sus. Nu stiu ce crezi tu, poate nu este ca mine, dar cu banii-n buzunar te simti mult mai bine! (Dupa Blocuri - B.U.G. Mafia)
Este oarecum trist faptul ca aceasta muzica este atat de populara in special in randul adolescentilor, poate si pentru ca ei incearca sa compenseze slabiciunea pe care o simt in relatie cu provocarile vietii "identificandu-se cu agresorul" - un mecanism de aparare caracteristic psihopatiei, ca si ideea ca pentru a avea bani, trebuie sa-i faci pe calea usoara, riscanta si violenta.
4. Tulburare de personalitate dependenta.
THERE YOU'LL BE. Oriunde as fi, acolo vei fi si tu - pare o declaratie de dragoste induiosatoare si nevinovata dar ea ascunde in spatele ei multa dependenta - acea viziunea care zice ca ... "eu sunt mic, tu ma faci mare". Imaginati-va cum ar fi ca o persoana care vede viata in acest mod sa se izbeasca de faptul ca celalalt isi doreste sa mai fie si pe cont propriu din cand in cand, fara "codita". Ar fi destul de dramatic probabil. Dar cantecul ar fi si el plictisitor daca nu ar fi patruns de acest fior al dependentei maladive, organic traite pana in maduva oaselor... Nu le putem reprosa artistilor ca poetizeaza realitatea insa de la un poem al deplinei armonii si pana la un poem bacovian distanta nu este atat de mare. Oricum, cei cu personalitati dependente au grija sa nu ramana prea mult timp fara protector pe care il atrag adesea deplangand pierderea fostului si starnind astfel compasiunea si comportamentele salvatoare din ceilalti.
(...) Well you showed me how it feels
To feel the sky within my reach
And I always will remember
all the strength you gave to me
Your love made me make it through
Oh I owe so much to you (...) (Faith Hill - There You'll Be)
5. Tulburarea de personalitate de tip borderline.
HURT. Numeroase cantece vorbesc despre instabilitatea emotionala sau despre o viziune de viata care il face pe respectivul foarte vulnerabil la instabilitate emotionala, cu consecinte comportamentale pe masura - razbunari indreptate impotriva celorlalti sau impotriva propriei persoane, adica autoflagelari. Am putea vorbi aici despre cantece precum "Every breath you take - Police" ("Oh nu poti sa vezi ca imi apartii mie?") sau despre "Black Widow" - Rita Ora / Iggy Azalea ("O sa-ti arat ce inseamna sa fii nebuna"). "Stay" - Shakespeare Sister ("Daca vrei sa pleci singur, nu te gandi ca voi intelege... / Trebuie sa te gandesti doar la mine...". Dar chiar si un cantec borderline poate sa fie interesant si de aceea am ales sa postez Johnny Cash - "Hurt".
I hurt myself today to see if I still feel (Johnny Cash - Hurt)
6. Tulburarea de personalitate de tip paranoid.
NAS NE DAGONYAT. Trebuie sa recunosc faptul ca temele paranoide nu prea mai sunt la moda, cu toate ca suspiciunile noastre sunt la fel de mari ca intotdeauna. Totusi, piesele paranoide nu se mai canta asa cum se cantau in urma cu mai bine de zece ani (Prodigy, TATU, Massive Attack, si atat de multe trupe rock preocupate de toate pericolele lumii). Piesa de mai sus, inspirata din confruntarea celor doua adolescente cu o lume care nu le intelege si le respinge este un adevarat imn al paranoizilor - adica al acelor persoane care se simt amenintate de cei din jur, desigur, pentru motive bine intemeiate: femei abuzate care devin feministe neinfricate, homosexuali care se tem de respingere si militeaza, persoane de culoare care vad discriminarea peste tot si asa mai departe. Paranoizii isi gasesc intotdeauna lupta potrivita si au energie destula pentru a o purta.
7. Tulburarea de personalitate de tip evitant.
A QUOI JE SERS. Nici temele evitante nu mai sunt tocmai la moda in ziua de azi, cand se promoveaza o mentalitate de tipul "Yes, we can", cand lumea pare preocupata mai curand de petrecere si de a ocupa centrul atentiei decat de atingerea perfectiunii si deziluzia de a nu reusi vreodata asa ceva. Dar unii dintre noi se regasesc in schimb in cantece mai vechi, cum ar fi A Qui Je Sers (Pentru ce traiesc?). Cultura anglo-saxona nu a prea incurajat temele evitante dar este o minune faptul ca trupe precum Pink Floyd sau Coldplay au abordat astfel de teme fara sa se faca de ras. Totusi, nu pot sa nu constat transformarea muzicii Coldplay din ultima vreme, care a ales un sound ceva mai potrivit cu posturile comerciale si cu topurile in general.
And the hardest part
Was letting go, not taking part
Was the hardest part (Coldplay - The Hardest Part)
8. Tulburarea de personalitate de tip schizoid.
Destul de multe trupe rock (Testament, Amorphis, etc), au cel putin cate o balada dedicata singuratatii, ca alternativa nimerita pentru jocurile inter-personale penibile care il obosesc si il exaspereaza pe schizoidul scortos. Nu mai vorbesc despre celebra piesa "Enjoy the Silence" a nu mai putin celebrilor Depeche Mode care concentreaza esenta acestei tulburari de personalitate dar si geniul ce vine odata cu ea. E clar ca aceasta problema li se potriveste mai curand barbatilor decat femeilor, daca judecati dupa faptul ca nu va va fi prea usor sa gasiti o singura artista care sa cante o oda inchinata singuratatii. Eu unul nu am gasit.
9. Tulburarea de personalitate de tip obsesiv-compulsiv.
La persoanele cu aceasta tulburare, obsesiile (lucruri pe care nu le pot uita) si compulsiile (lucruri pe care trebuie sa le faca) ocupa cea mai mare parte a zilei. Este interesant faptul ca exista si obsesii sub forma unor cantece, supra-numite "Earworms" (viermi de ureche). Acestea sunt refrene usor de memorat care se repeta mereu in mintea noastra - lucru ideal pentru cei care le-au compus, ai spune, daca nu am fi siguri ca poate deveni frustranta aceasta experienta. Pe de alta parte, cred ca se poate observa usor perfectionismul unui anumit muzician din aviditatea pentru detalii si aranjamentul muzical. Vezi cantecul de mai sus. Martin Gore este obsesiv-compulsivul din Depeche Mode care compune aceste capodopere sensibile si bine manichiurizate.
10. Tulburarea de personalitate de tip schizotipal.
La capatul acestui periplu prin cultura nevrotica se afla un cantec care este pe cale sa devina Earworm (pentru mine). Faptul ca exista artisti excentrici nu ar trebui sa ne mire. Unii dintre ei insa ii lasa in urma pe toti ceilalti. Poate ca fiecare dintre noi are cateva credinte sau comportamente mai stranii, izvorate mai curand din intuitia sa decat din faptele realitatii. Asta ne face viata mai interesanta, dar poate si mai dificila. In special atunci cand credintele noastre sunt respinse de cei din jur. Kerli este o artista originala si fascinanta si nu vreau sa spun ca este si o persoana diagnosticabila cu o tulburare de personalitate sau alta. Am folosit cantecul ei pentru ca videoclipul pare a vorbi despre astfel de credinte mai putin obisnuite si le-ar putea incuraja la unii dintre noi. Acest lucru este valabil pentru toate videoclipurile si artistii din aceasta lista.
(1) Imaginea Music, de Peter Pham, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0
De la Depeche Mode...m-am simtit "atinsa" de melodia Precious, poate fiindca parintii mei au divortat intr-un mod deloc elegant si au fost ambii mult prea egoisti (acum stiu ca era o forma de narcisism) pentru a se gandi la cum ma va afecta ulterior comportamentul lor. Traiesc ambii cu impresia ca datoria fata de copiii adusi pe lume se reduce la partea materiala.
RăspundețiȘtergereTrecutul nu il mai putem schimba, dar ne putem schimba atitudinea fata de ceilalti si fata de viata, fata de noi insine. Pentru cei aflati intr-o astfel de situatie este mai grea lupta cu sine si cu viata, dar asta nu inseamna ca trebuie sa depuna armele si sa se resemneze cu ravagiile vietii. Libertatea este ceea ce faci cu ceea ce ti-au facut ceilalti, spune Sartre. Ai grija de tine! :)
ȘtergereLa locul de munca ascultam zi si noapte acelasi repertoriu de muzica. Am incercat sa schimb frecventa de radio, sa opresc aparatul, sa reduc volumul... . Deocamdata nu am luat bataie! Ce victorie, dom'le!
RăspundețiȘtergereVictorie mare dom'le! Este bine sa ne intrebam in ce consta influenta acestor surse de entertainment fiindca ea este certa. Multumesc ptr comment. :)
Ștergere