Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 5 august 2017

Limbajul Ochilor

Sunteti la vestitul festival Untold, dar nu stiti de ce au oamenii pupilele dilatate. Aveti acum oportunintatea sa cititi un articol despre mesajele pe care le transmit ochii in contactul nostru cu diversi stimuli cum ar fi lumina, drogurile sau posibilii parteneri sexuali.




Probabil ca ati observat de multe ori ca unele persoane au pupilele ochilor mai mari sau mai mici in dimensiuni. Daca sunteti niste observatori ai pupilelor cu ceva experienta, ati observat chiar si faptul ca pupilele pot sa varieze in dimensiuni, la aceeasi persoana, dar in momente diferite. Se stie in general ca drogurile influenteaza dimensiunea pupilelor iar tinerii observa mereu, la anumite petreceri, persoane cu pupile gigantice, cum nu s-a mai vazut vreodata, si un comportament straniu, pe masura.

E bine sa stim insa faptul ca pupilele variaza in dimensiuni din multe alte cauze, la care poate ca nici macar nu v-ati fi gandit. Mai presus de toate, e bine sa stiti ca pupilele reprezinta un indiciu direct al starii psiho-emotionale in care va aflati, ele fiind un fel de oglindire a modului cum functioneaza creierul, si chiar o oglidire a sanatatii si functionarii normale a acestuia.

Iata deci cateva mesaje ale pupilelor, despre care, probabil ca nu stiati nimic:

  • Pupilele se dilata atunci cand va ganditi profund. S-a demonstrat stiintific faptul ca exista o relatie de directa proportionalitate intre dimensiunea pupilelor si functia de analiza a gandirii. Altfel spus, cu cat ganditi mai profund, cu atat si pupilele devin mai mari.
  • Pupilele se dilata in intuneric si se contracta cand sunt expuse in lumina. Ati observat probabil ca medicii sau paramedicii fac un control al pupilelor atunci cand incearca sa evalueze starea unui pacient si functionarea creierului acestuia. Cand este afectat creierul (accidente, traumatisme, etc), pupilele isi pierd proprietatea de a fi rotunde, egale si reactive la lumina.
  • Pupilele dilatate sunt un semn al interesului crescut. Un studiu a demonstrat faptul ca atunci cand ne intereseaza ceva, mai bine spus atunci cand sunt implicate structurile motivationale ale personalitatii (dorinta / frica), pupilele se dilata.
  • Pupilele se dilata in timpul excitatiei sexuale. In sensul celor spuse mai sus, pupilele dilatate reprezinta un indiciu al excitatiei sexuale si chiar al orientarii sexuale, dupa tipul imaginilor pe care le vizualizam si care ne excita mai mult sau mai putin (hetero, gay).
  • Pupilele contractate reflecta si dezgustul. Dupa cum pupilele dilatate reflecta faptul ca ne face placere ceea ce vedem, niste pupile punctiforme reflecta mai curand dezgustul si neplacerea de a fi expusi unor scene sau imagini.
  • Pupilele iti tradeaza optiunile politice. Un studiu a demonstrat faptul ca atunci cand privim imagini (fotografii) ale unor personalitati politice, pupilele se dilata sau devin punctiforme, in acord cu optiunile noastre politice - se dilata cand vedem fotografii cu politicienii pe care ii simpatizam si se contracta cand ne sunt prezentate imagini ale adversarilor politici.
  • Pupilele se dilata atunci cand simtim durerea. Daca numeroase studii au demonstrat legatura intre faptul ca ne place ceea ce vedem si dilatarea pupilelor, s-a demonstrat ca si durerea intempestiva are acest efect asupra pupilelor. In studiul respectiv se aplicau mici socuri electrice participantilor. Este posibil ca efectul surprizei sa aiba un rol aici.
  • Pupilele vorbesc despre drogurile consumate. Exista o specificitate a reactiei pupilelor la diverse tipuri de droguri care va ajuta sa deduceti care este tipul de droguri consumate de cineva: pupilele dilatate (cocaina, amfetamine, LSD) / pupile contractate (alcool, opiacee).
  • Ochii sunt oglinda sufletului si a personalitatii. Iridiologia este o tehnica medicala alternativa prin intermediul careia putem sa descoperim anumite elemente care pot sa indice posibile diagnostice. Mai mult decat atat, exista si specialisti care considera ca in configuratia irisului s-ar gasi indicii cu privire la trasaturile noastre de personalitate (impulsivitatea, deschiderea, blandetea, etc.)




Iata deci cat de multe lucruri putem comunica prin intermediul ochilor, daca cineva are curiozitatea si priceperea de a descifra aceste mesaje. Ca o regula generala, cand ne face placere ceea ce vedem, pupilele se dilata. Personal, consider ca pupilele se dilata si atunci cand ni se aplica socuri electrice (dureroase) de slaba intensitate, pentru ca efectul surprizei stimuleaza anumiti centri din creier, suprizele fiind asimilate de catre creier unor satisfactii - exista aceasta "confuzie" care are un rol activator pentru noi, atunci cand vin pe neasteptate vestile proaste.








(1) Imaginea Big Eyes, de Rule Number One2, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

(2) Psy Blog, (acc. 05.08.2017), Dilated Pupils: 10 Messages My Eyes are Sending to You; website: Psy Blog

(3) Live Science, (acc. 05.08.2017), Eyes Reveal Sexual Orientation, website: Live Science

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu