Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 26 ianuarie 2024

Efectul Maicii Tereza

Efectul Maicii Tereza, s-ar putea numi, la fel de bine, efectul lui Mos Craciun. Este adevarat faptul ca generozitatea ne poate seduce si are proprietati vindecatoare? Cateva date stiintifice pe care le voi prezenta in acest articol par sa demonstreze ca exista ceva adevar in asta. 



☆ ☆ ☆


Nu stiu la ce va ganditi cand auziti despre teoria supravietuirii celui mai apt - survival of the fittest. Poate ca sunteti tentati sa o asociati cu opera lui Charles Darwin, la fel ca mine. Totusi am descoperit faptul ca aceasta expresie a fost preluata de Darwin de la sociologul Herbert Spencer, schimbandu-i sensul initial. Darwin considera ca supravietuirea celui mai apt ar trebui sa se refere la capacitatea unei specii de a se adapta la conditii noi de viata. In viziunea lui Herbert Spencer, care astazi le-ar provoca un AVC celor din Black Lives Matter, rasele umane puternice au un avantaj cultural asupra celor mai putin puternice ceea ce le face tot mai puternice pentru ca rasele mai slabe, in mod treptat, sa dispara. 

Ideea aceasta le-a placut atat de mult nazistilor incat au dus-o mai departe in ceea ce se cheama Eugenie: incercarea de a imbunatati calitatea genetica a rasei umane. Practica prin intermediul careia se urmarea acest scop nobil era aceea a sterilizarii fortate si a camerelor de gazare. Dar sa nu divagam! Supravietuirea celui mai apt este prin urmare inteleasa in mod diferit: multi inteleg ca supravietuieste cel mai puternic si considera ca aceasta idee isi are originea in opera lui Darwin. In realitate, Darwin considera ca apt nu inseamna a fi puternic si atat - in sensul ca pestele mare si puternic il consuma pe cel mic si slab. 

Dimpotriva, Darwin insusi, in urma anilor de cercetari, ajunsese la concluzia ca apt ar putea insemna mai curand empatic, cooperant si capabil de comuniune cu ceilalti - cel putin asta este opinia lui in cartile publicate la batranete. Fiindca specia noastra este o specie a comunitatilor cu legaturi stranse si complexe intre membri, legaturi de tip emotional, social, economic, sexual, etc, in care membri diferiti si inzestrati cu abilitati diverse reusesc sa coopereze in beneficiul comunitatii iar ascensiunea sa pe scara evolutiei se datoreaza tocmai acestei resurse. Asadar, nu e vorba despre supravietuirea celui mai puternic ci mai curand a celui mai bland si deschis cooperarii cu ceilalti - survival of the kindest

Dar dincolo de aceste teorii care pot sa ramana doar maculatura este nevoie de cercetare care sa demonstreze ce inseamna cu adevarat supravietuirea celui mai apt si care este natura acestei superioritati evolutive. Poate ca ati ajutat pe cineva vreodata si poate ati observat ca faptul de a ajuta va face sa va simtiti putin mai bine. Unii vorbesc chiar despre un asa-zis extaz al celui care ajuta - helper's high. Da, exista tot felul de astfel de moduri de a-ti imbunatati dispozitia emotionala la care nu te-ai fi gandit: tot asa este si runner's high - acea stare de bine pe care ti-o provoaca alergarea.

Se spune ca Alfred Adler le recomanda pacientilor sai depresivi sa faca in fiecare zi o bucurie unei persoane si le garanta acestora vindecarea de depresie in doar cateva zile. Evident, cooperarea intre oameni este un topic profund adlerian si nu aveam cum sa nu ajung la asta. Si totusi, care sunt dovezile stiintifice care demonstreaza ca exista aceasta suprematie a celor mai cooperanti? Ei bine, incercand sa inteleaga daca avem ceva real aici, oamenii de stiinta au ajuns sa descopere acest straniu Efect al Maicii Tereza. Ce mai este si asta? 

O cercetare convingatoare a aratat faptul ca doar observand un gest empatic ne poate imbunatati raspunsul imunitar. Dupa ce 132 de studenti de la Universitatea Harvard au urmarit un videoclip in care Maica Tereza se ingrijea de copiii abandonati sau de cei care sufereau de lepra, anticorpii din saliva studentilor au crescut in mod semnificativ, ca semn al activarii functiei imunitare a organismului. Aceasta descoperire, cunoscuta sub numele de Efectul Maicii Tereza, este uimitoare. Ea demonstreaza ca atunci cand esti martorul unui act generos si empatic asta genereaza o imunitate robusta in corpul tau. Cu alte cuvinte, empatia poate ajuta sanatatea celorlalti in timp ce empatia lor o ajuta pe-a ta. Este o marturie puternica despre puterea empatiei. Sursa: Psychology Today

Asta inseamna ca empatia joaca un rol important in procesul de vindecare iar medicii carora le pasa de rezultatul activitatii lor pot integra aceasta componenta a relationarii empatice cu pacientii lor. Nu doar ca empatia de care beneficiem din partea celorlalti este confortabila din punct de vedere emotional - ea poate sa vindece o suferinta. In psihoterapie, chiar daca cunoastem atat de multe detalii teoretice si exercitii practice care pot genera o imbunatatire a starii emotionale a clientilor, poate ca uneori este mai importanta atitudinea plina de compasiune decat sa impartasim aceste informatii tehnice cu clientii nostri. Nu de alta dar unii dintre acestia nu sunt intr-o stare emotionala potrivita pentru a receptiona astfel de informatii 




Pentru amatorii de life hackuri pentru sedus femeile ei bine s-a demonstrat si faptul ca persoanele generoase au parte de o activitate sexuala mai bogata. Atractivitatea persoanelor altruiste nu este greu de inteles. Merita sa constatam cat de eficienta este aceasta in atragerea partenerilor, inclusiv a partenerilor sexuali casual, sau intamplatori. Caci amabilitatea si generozitatea deschid drumul tranzactiilor intre persoane, inclusiv a celor sexuale. Motivul pentru care atat barbatii cat si femeile sunt impresionati in mod pozitiv de generozitatea celuilalt ramane la nivelul speculatiilor: poate ca un partener generos este ca o promisiune pe care acest eventual partener care iti plateste consumatia ti-o face cu privire la viitor si cat de mult acest viitor se potriveste cu asteptarile tale. 

Iar daca teoria lui Alfred Adler, sexul intamplator si Efectul Maicii Tereza au vreo legatura intre ele, aceasta ar putea fi aceea ca semnalele de amabilitate pe care le punem in comportamentul nostru reprezinta un mesaj coplesitor pentru psihicul omului, cu consecinte semnificative asupra comportamentului si asupra reactiilor fiziologice ale organismului. Un act generos schimba conotatia experientei si nu putem nega acest lucru. Faptul ca apar dovezi stiintifice cu privire la asta nu poate decat sa ne intareasca convingerea ca, asa cum spune un vechi proverb evreu Darurile deschid usi si iti fac intrarea inaintea celor mari. 

Dar fiindca a venit vorba despre proverbe: Teme-te de grecii care aduc daruri. Nu se refera la greci propriu-zis ci la inamici. Fiindca, potrivit povestii din Odiseea lui Homer, grecii au reusit sa distruga cetatea Troia prin intermediul unui siretlic: ei au construit un cal urias ca ofranda pentru zeita Atena oferindu-l in dar celor din Troia. S-a dovedit ca acel cal era plin de soldati greci care au iesit din ascunzatoare pe timpul noptii si au cucerit cetatea. Morala povestii este aceea ca, in ciuda faptului ca ne dorim atat de mult darurile si ne place sa le primim, un dar poate sa ascunda intentii mai putin prietenoase iar rezultatul poate fi fatal. Asadar, generozitatea poate fi un semn de noblete dar poate fi si un stegulet rosu in sine. Doar timpul va demonstra in care dintre situatii va aflati. Ceea ce puteti face este sa ramaneti vigilenti. 








(1) Imaginea Gift Boxes, de George Dolgikh, via Pexels

(2) NBC News, (acc. 26.01.2024), Survival of the Fittest Has Evolved, website: NBCNews.com

(3) Psychology Today, (acc. 26.01.2024), Supercharge Your Immune System With Empathy, website: PsychologyToday.com

(4) British Psychological Society, (acc. 26.01.2024), Altruistic People Have More Sex, website: BPS.org.uk

(5) Study Smarter, (acc. 26.01.2024), Herbert Spencer, website: StudySmarter.co.uk

(6) Wiley Online Library, (acc. 26.01.2024), A Systematic Review of Research on Empathy in Health Care, website: OnlineLibrary.Wiley.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu