Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 3 august 2017

Varsta si Scorul Personal

Va sperie batranetea? Da, puteti alege si asta. Dar in timp ce unii contempla neputinciosi prabusirea cladirilor vechi, altii investesc in personalitatea lor, le pun in valoare, si castigul este pe masura. Poate ca adevaratul dusman al omului varstnic nu este varsta...




Batranetea este de regula privita ca o mare sperietoare. In contextul unei societati care pare a valoriza mai curand tineretea si tot ce are aceasta de oferit (voiosie, imagine, agilitate, etc), persoanele care avanseaza in varsta, (impotriva vointei lor), ingroasa in acelasi timp randurile celor care traverseaza crize existentiale majore, odata cu pierderea atributelor tineretii.


La 4 ani, succesul inseamna sa nu faci in pantaloni.
La 12 ani, succesul inseamna sa ai prieteni.
La 18 ani, succesul inseamna sa ai un permis de conducere.
La 20 de ani succesul inseamna sa faci sex.
La 35 de ani, succesul inseamna sa ai bani.
La 50 de ani succesul inseamna sa ai bani.
La 60 de ani, succesul inseamna sa poti face sex.
La 70 de ani, succesul inseamna sa ai un permis de conducere.
La 75 de ani succesul inseamna sa ai prieteni.
La 80 de ani, succesul inseamna sa nu faci in pantaloni.
( Autor necunoscut )

Cred ca este mult adevar in faptul ca tineretea este un avantaj. Dar se si exagereaza foarte mult importanta aspectului fizic in, sa spunem, sansele de a obtine un partener romantic sau sansele de a obtine un loc de munca. Spun asta pentru un motiv de bun simt: dincolo de aspectul fizic placut se afla caracterul iar dincolo de aspectul care "vinde" se afla competentele si onestitatea.

Cu toate acestea ramane destul de usor pentru multi dintre noi sa se blazeze si sa alunece intr-un discurs de genul: "eu nu mai sunt tanar si deci nu am prea multe de spus", caci batranetea... este o mare nenorocire cu care trebuie sa ne impacam. Dar asa cum s-a descoperit pe cale stiintifica, tocmai acest tip de discurs este acela care ne provoaca cele mai multe probleme - DISCURSUL NEVROTIC, pe numele sau.

Obisnuiam sa afirm faptul ca o persoana are un fel de "scor personal", prin intermediul caruia, obtine un anumit loc in "ierarhia aprecierii sociale", daca putem numi asa perceptia publica legata de valoarea umana. Este un scor care vorbeste despre calitatile acelei persoane, despre impresia pe care o lasa si despre increderea pe care o genereaza in jurul ei.

Iar aspectul fizic este doar unul dintre elementele care constituie acest scor personal. Puteti considera ca decolteul generos si obrazul tanar va vor scoate in fata si anumite studii par a demonstra asta. Dar eu raman la convingerea ca nu in toate meseriile decolteul reprezinta "activitatea profesionala reusita", macar ca s-ar putea sa se dovedeasca adevarat ca in publicitate, show-business ori modelling, astfel de aspecte cantaresc mai greu. Pe tanarul din videoclipul urmator, s-ar parea ca nici studiile si nici varsta tanara nu l-au impiedicat sa devina un esec cu acte in regula.




Cand vorbesc despre scor personal, ma refer la acele calitati care cresc valoarea noastra in plan social. Despre multe dintre acestea am scris si in articolul Seductia Bunului Simt. Veti vedea ca, in afara de tinerete, exista si alte astfel de elemente pe care le puteti pune in miscare si care va fac apreciati, daca stiti sa le folositi in favoarea voastra.

Le-am impartit dupa o logica a sferei de care tin, astfel:

ELEMENTE DE PREZENTA FIZICA (PLANUL SUPERFICIAL):

  • Tineretea. Da, este un atu. Dar nu este singurul dintre atu-uri, nici macar intr-o societate consumerista, pentru care imaginea este foarte importanta. Tinerii sunt de multe ori lipsiti de inteligenta (IQ, EQ) si adesea sunt lipsiti de disciplina, pierzand foarte mult scor personal, mai ales daca nu reusesc sa marcheze si alte puncte din aceasta lista.
  • Stilul de viata. Aici intra cele 3 componente bine-cunoscute (alimentatia, odihna, miscarea), lucruri care au un impact cert si decisiv asupra prezentei noastre fizice. Odata cu inaintarea in varsta elementele stilului de viata devin mai vizibile pe chipul si corpul nostru. Se spune ca tineretea este un dar al naturii insa batranetea este o opera de arta. Iar autorul acestei opere suntem, in buna parte, noi insine, caci stilul de viata chiar depinde de alegerile noastre.
  • Stilul Personal. In ciuda faptului ca am avansat in varsta, ne ramane insa posibilitatea de a ne ingriji, poate chiar mai mult decat o faceam in tinerete. Detalii precum hainele, frizura, pantofii pe care ii purtam, accesoriile pe care le alegem, tin tot de prezenta fizica si nu depind de avansarea in varsta. Puteti avea un stil foarte bine definit chiar si dupa varsta de 50 de ani, daca evitati capcana neglijentei si a nepasarii in care pica foarte multi oameni care au ajuns la o anumita varsta. Ca si stilul de viata, stilul personal face trecerea catre atributele de scor personal ce tin mai curand de personalitate decat de ceea ce ne-a oferit natura.

ELEMENTE DE PERSONALITATE (PLANUL PROFUND)


Aici intra lucruri precum studiile, caracterul, moralitatea, cultura, umorul, forta creatoare, empatia, curajul, competentele profesionale, priceperile si abilitatile dezvoltate s.a.m.d.. Fiecare dintre aceste elemente, asupra carora nu doresc sa insist foarte mult, reprezinta moduri de a acumula scor personal si de a urca in acel clasament virtual al felului cum suntem perceputi. Spre exemplu, studiile va ofera sanse in plus din punct de vedere profesional si va imbunatatesc prestigiul personal. Tot la fel caracterul, adica felul cum ne raportam la noi insine si la cei din jur.

De asemenea, moralitatea este un mod sigur de a castiga incredere (capitalul inter-personal suprem), mai ales pe termen lung. In aceeasi idee, o persoana care dispune de o replica interesanta si ne transmite o informatie valoroasa, creste mult in ochii nostri. Nu trebuie sa mai spun faptul ca, tot pe termen lung, ies la suprafata competentele personale, cele care fac diferenta intre naivitatea si nesabuinta tinerilor si batranii experimentati, ce marcheaza puncte serioase in astfel de situatii, daca stiu sa profite de ele si, desigur, daca au ce arata.

* * *

Dupa cum observati, exista lucruri (putine) pe care ni le ofera natura si exista si lucruri pe care le avem, puncte pe care le marcam prin intermediul unei investitii in personalitate. Fireste, nu este usor sa faci o investitie de acest fel, dar, aproape singur, acest lucru ne protejeaza destul de bine de pericolul de a aluneca in resemnare si fatalism, despre care vorbeam la inceput. Astfel privind lucrurile, imbatranirea este o sperietoare doar pentru cei care nu au facut aceasta investitie in personalitatea lor si pe care batranetea i-a gasit nepregatiti.

Impedimentele sunt lenea, nepasarea si auto-suficienta, obisnuinta de "a ne trai clipa", care ne vor impiedica intotdeauna sa evoluam ca personalitati. Cu alte cuvinte, puteti sa aveti acel numar de ani in favoarea voastra (care incepe cu cifra potrivita - 2 sau 3), dar asta nu inseamna ca va este garantat succesul. Exista numeroase cazuri de oameni tineri pentru care tineretea nu schimba cu nimic dezastrul general in care se scalda.

Asa cum reiese din videoclipul de mai sus, nici macar studiile nu reprezinta un garant al faptului ca veti avea succes. Probabil ca succesul apare la confluenta mai multor factori care tin de prezenta fizica, de aspectele superficiale - eficiente pe termen scurt cu cele de profunzime, legate de personalitate - eficiente mai curand pe termen lung. S-ar parea ca mai importanti sunt factorii de profunzime, care ii influenteaza si pe cei de suprafata. De aceea, consider ca varsta ar trebui sa fie ultima voastra  preocupare si sa va dea de gandit mai curand ce faceti pentru a acumula scor personal, prin intermediul dezvoltarii personale.

In final, un om care nu are niciun motiv sa se planga de batranete.










(1) Imaginea Gamla Stan, de Mariano Mantel, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) NCBI, (acc. 03.08.2017),  Positive attitude towards life and emotional expression as personality phenotypes for centenarians   website: NCBI
Show comments
Hide comments

5 comentarii:

  1. Un articol pentru sufletul meu...m-am inscris la facultatea pe care mi-am dorit de prima oara sa o fac. Recunosc ca simt ceva teama, dar si speranta, privind spre viitor. Ca sa excelezi intr-un domeniu...trebuie sa-ti placa si sa ai chemare, nu conteaza varsta, parerea mea! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa fie, multumesc! :)
      "La multi ani!" pentru ziua numelui si scuze pentru intarziere... ;)

      Ștergere
  2. Vroiam sa iti spun ca am avut o colega la facultatea de Psihologie care avea undeva in jur de 60 de ani. Cu toate acestea, avea un spirit tanar si o prezenta foarte placuta printre noi, ii placea sa citeasca si mereu aveam discutii interesante. Mai mult decat atat, fiindca avea mai mult timp (fiind pensionara) era tot timpul la cursuri si note mai bune decat majoritatea dintre noi - a fost chiar sefa de promotie. :) Isi pusese in minte sa faca grupuri de psihoterapie pentru varsta a 3-a si era un proiect fezabil. Deci... varsta e un numar. :)

    RăspundețiȘtergere