Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 27 martie 2017

Nostalgia Erotica la Femei

La nivel hormonal, orice relatie este mai valoroasa decat relatia actuala, pe care o resimtim ca pe o zi de spitalizare. Partenerul actual ar fi revoltat sa afle ca ai fantezii erotice cu fostul tau iubit. Dar poate ca asta iti si doresti - sa fie revoltat.




Cred ca ati observat ca multi barbati ar prefera sa creada ca partenera lor a fost virgina, neatinsa de nimeni inainte, exact ca o insula exotica dintr-un ocean indepartat. Ei au probleme atunci când stiu sigur care au fost barbatii care au atins-o pe partenera lor si au o senzatie de "jena", desi este la fel de adevarat ca nici ei nu au fost virgini cand au intrat in cuplu.

Esti nevoit sa le spui ca risca sa ramana singuri daca continua sa "ii gaseasca nodul in papura" partenerei. Este interesant insa faptul ca ei chiar trebuie sa gestioneze aceasta situatie. Nu e ca si cand ar veni de la sine - este ceva in mintea lor care trebuie indepartat, cu care trebuie sa te lupti de fiecare data cand te afli intr-o situatie intima cu partenera si de fiecare data cand iti amintesti ca te vei afla intr-o astfel de situatie cu dansa.

Dar sunt curios ce vor spune acesti barbati cand vor auzi ca s-a descoperit prin cercetare stiintifica faptul ca 60% dintre femei, se gandesc la fostul partener in timp ce fac dragoste. Oare v-ar deranja dragi barbati sa stiti ca femeia din patul vostru are pe altcineva in inima si in minte? Cu alte cuvinte, daca unii se tem ca trupul iubitei lor are putin din "fostul", ca un fel de "turn off" s-ar parea ca mintea si inima iubitei au cate ceva din "fostul", de asemenea.

Daca femeile se simt vinovate pentru ca au aceste fantezii, mi-ar place sa le spun ca nu au niciun motiv sa se simta vinovate, dar nu e ca si cand ar putea vreodata sa isi impartaseasca "preocuparile" cu partenerii de viata la modul: "Iti amintesti ce bine ma simteam noaptea trecuta? N-ai sa crezi la cine ma gandeam in timp ce scanceam de placere!". Este adevarat, daca nu va simtiti vinovate, nici nu e cazul sa povestiti.

Cred ca daca nu ati dat peste un barbat total dezinhibat la aspecte de acest fel, cam pe cat de dezinhibati ii considerati pe toti barbatii, aveti motive sa fiti mai curand retinute in ce priveste relatiile voastre anterioare, asa cum aveti motive sa fiti retinute si in a admira alti barbati cand este partenerul actual de fata. Cred ca barbatii din viata voastra va vor ramane recunoscatori pentru asta. Dar poate ca nu va doriti barbati linistiti si recunoscatori, cine stie?

Asa cum m-am mai exprimat in trecut, cred ca este mai usor sa ai fantezii erotice cu alti parteneri, fie acestia fosti sau potentiali, decat sa ramai focusat pe relatia actuala, care s-a transformat de ceva timp intr-o responsabilitate, sau intr-un sir de responsabilitati plictisitoare si greoaie ca o zi de spitalizare psihiatrica in Romania. Este nevoie de pasi seriosi inainte la acest capitol, fiindca "hormonii nu stiu carte", iar din punct de vedere hormonal sunt privilegiate relatiile "la departare", adica cele potentiale.




Fie ca vorbim despre fostul, despre tipul dragut de la birou, despre actorul din telenovela preferata sau despre oricare alt barbat cu exceptia "titularului", din punct de vedere al trairilor facilitate hormonal, oricare dintre aceste relatii virtuale este mai "valoroasa" decat relatia prezenta. Daca va preocupa mult ceea ce simtiti, si stiu ca va preocupa, relatiile reale, incarcate de responsabilitati nu sunt raspunsul de care aveti nevoie.

Stiu ca va preocupa ceea ce simtiti, fiindca, incepand cu generatia mea, supra-numita Generatia X, femeile nu se mai multumesc cu putin. S-a depasit momentul "nefericit" in care o femeie trebuia sa se bucure de casnicia ei, indiferent cat de plictisitoare si searbada ar fi fost. Modelul mamelor noastre este unul respectabil dar noi ne dorim mai mult de la viata - pachetul complet, daca s-ar putea!

Poate ca si mamele noastre ar fi dorit mai mult, daca conditiile sociale ar fi permis-o. Insa noi chiar respiram liber si dorim sa exploram fiecare optiune, daca aceasta pare promitatoare. S-ar parea insa ca libertatea de alegere si optiunile diversificate pe care ni le ofera lumea libera in care traim nu fac bine lucrurilor care ar trebui poate sa ramana stabile si durabile, precum casniciile.

S-a demonstrat experimental faptul ca atunci cand avem optiuni multiple este de fapt mai greu sa alegem. Daca mentalitatea de piata care anima totul in jurul nostru se strecoara si in zona intimitatii noastre, atunci sunt multe sanse sa nu ne multumim cu ce avem si sa fim incapabili sa ne gestionam emotiile neconforme cu ideea de cuplu stabil. Acele emotii reprezinta motorul economiei si totul pare sa le incurajeze.

Daca nu ti-ar fi pofta de noua placinta cu stafide si branza, care a aparut la pravalia din colt, ar fi trist pentru economia orasului. Produsele noi genereaza noi locuri de munca in domenii variate si poftele tale sunt o binecuvantare pentru toti acesti oameni. Chiar si "institutia amantlacului" genereaza noi locuri de munca: floraresele, magazinele de dulciuri, haine, parfumuri, bijuterii, si chiar dealerii auto, au cu totii de castigat de pe urma faptului ca noua  ne este pofta.

Din multe puncte de vedere, afirmatia ca "iubirea este pentru amante si amanti" chiar sta in picioare. Imi amintesc faptul ca o florarie din Paris afisase de 8 Martie niste panouri publicitare mai atipice: "Ia un buchet si pentru amanta, fiindca iti facem noi reducere de 50% pentru al 2-lea!" Ei bine, intr-o lume ca aceasta, care incurajeaza consumul, ar fi greu sa ne limitam la o viata conjugala de calugari budisti.

Am observat ca altii au tendinta sa explice acest obicei de a visa cu privire la fostul in alte moduri: poate ca actualul este un om de treaba, un bun furnizor si un tatic potential, dar... nu este ca fostul.  Sau poate ca nu ai reusit sa treci mai departe si ranile iubirii nu s-au inchis. Ori poate ca ai creat o versiune idealizata a fostului iubit, pentru ca relatia actuala iti pare prea monotona.

Da, adevarul este ca intr-o lume in care totul privilegiaza schimbarea, diversificarea optiunilor, libertatea de alegere si preamarirea poftei, este un adevarat blestem al omului modern sa fie nevoit sa accepte ca in casnicie lucrurile trebuie sa ramana neschimbate timp de multi, multi ani. Fiind conditionati sa idealizam lucruri pe care nu le avem, pentru a crea premiza consumului, ne este usor sa transferam acest obicei in viata  noastra intima.

Si totusi, de ce fostul? De ce nu cineva pe care nu l-am "incercat" inca? Probabil ca asta tine de natura nostalgica a multora dintre femei. Idealizarea fostului ar putea fi un fel de a pofti "fructul interzis" adaptat la aceasta tendinta feminina catre nostalgie. Sau ar putea fi un mod de a-i transmite barbatului de langa tine mesajul ca, desi esti in patul sau, mai are inca multe eforturi de facut pentru a te cuceri cu adevarat.

Observati ca topicul este la fel de obscur si putin inteles precum ni l-a lasat Sigmund Freud, cel care a recunoscut la sfarsitul carierei sale ca nu stie ce vor femeile. Eu am tendinta sa privesc lucrurile prin prisma beneficiilor secundare: primul care simte ca nu esti cu trup si suflet langa el este partenerul actual. Faptul ca ii cauzezi aceasta "revelatie" devine o provocare pentru el. Oare ce va fi dispus sa faca pentru a te cuceri cu adevarat?








(1) Imaginea Nostalgia, de Patrick Machado, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) The Telegraph, (acc. Mar. 27, 2017), Why do women fantasise about sex with their exes?, website: The Telegraph

(3) Psychology Today, (acc. Mar 27, 2017), Why women have secret lovers, website: Psychology Today



Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com


Show comments
Hide comments

5 comentarii:

  1. E foarte trist daca femeile nu mai gasesc material de fantezii decat in trecutul lor. :)
    Iar articolul din The Telegraph mi se pare ridicol de-a dreptul. Ai meritul insa de a da ceva culoare prin interpretare si mai ales prin alegerea unui titlu foarte expresiv.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, articolele "de psihologie" sunt in general ridicole fiindca nu au pretentii. Am citat acel articol din Telegraph, dintre multele surse relativ identice, pentru a da de inteles ca nu am visat eu noaptea despre acest studiu. Poate ar fi fost ideal sa citez sursa originara a studiului, dar nu am intotdeauna timp pentru asta. :)

      Multumesc pentru comment si pentru apreciere.

      Ștergere
  2. 60% dintre femei se gandesc la fostul in timp ce sunt cu actualul? WTF, sunt bolnave? "Fosti" au devenit fiindca ceva n-a mers, cum sa uiti asta? Nu m-as mai gandi la fostul nici daca ar fi ultimul barbat in viata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De aceea ziceam ca nu e cazul sa fie luat in considerare acest procent, asta in contextul pe care il prezinta articolul. Divagand putin de la subiect, dar tot in aceeasi sfera, cred ca e esential ca in cazul in care o relatie se sfarseste prost, sa ne acordam suficient timp de gandire pentru a analiza ce anume a mers prost. Eu m-as gandi destul de mult la "fostul", pana sa ma arunc la "actualul". Cred ca e esential deoarece fiecare relatie ne spune ceva despre noi. Daca "terminam" o relatie concluzionand "Da-l naibii, a fost un tampit, nu-mi mai trebuie nici daca - vorba ta - ar fi ultimul barbat in viata!", nu cred ca ne ajuta mult. Mai degraba ma uit la ce spune despre mine alegerea respectiva, decat sa il ingrop pe "tampit" in injurii. Altfel risc sa-mi pansez esecul emotional cu un alt "tampit".

      Ștergere