Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 1 aprilie 2017

6 Mituri ale Seductiei

Arta seductiei spune ca trebuie sa joci un rol alfa. Dar cineva se indragosteste de rolul tau si apoi... te cunoaste cu adevarat. Iar altcineva te-ar putea iubi daca nu ai juca tocmai acest rol...




Nu ca as vrea sa fac eu pe desteptul, dar cred ca exista mult amatorism in domeniul psihologiei motivationale. Nu mai vorbesc de faptul ca exista multa ignoranta pe aceasta piata iar clientii parca te-ar implora sa fii cat mai superficial si sa le oferi "scapari rapide" din situatii care sunt mult mai complexe decat vor ei sa recunoasca sau sunt pregatiti sa accepte.

Poti sa intri pe un site precum "Toti Pentru Unu", sa pui o intrebare si sa o trimiti in neant, de unde, ca un ecou, iti va veni un raspuns fara pretentii, putin condescendent si adesea batjocoritor. Dar acest site chiar nu are pretentii si asta este de respectat. Fiecare vine si intreaba ce doreste, asumandu-si riscul de a primi un raspuns "pe dos", de la te-miri-cine.

Pe de alta parte sunt si asa-zisii profesionisti, care, asa cum spuneam mai sus, se lasa sedusi de tentatia de a-i imbata pe oameni cu apa rece si de a le oferi retete universal valabile ale unor probleme prea complicate pentru rabdarea si nivelul de responsabilitate de care dispunem. Nu doresc sa desfiintez "din invidie" reputatia acestor oameni, dar nu pot sa nu reactionez la "solutiile lor magice".

Eu personal cred in atitudine si cred ca aceasta schimba multe. Dar refuz sa cred ca schimbarile si rezultatele dorite vor aparea peste noapte, doar datorita faptului ca ai invatat sa joci o "sceneta" in care interpretezi rolul unui mascul alfa, mai convingator sau mai ridicol, dupa cum iti e talentul histrionic.

Iata deci un articol despre miturile promovate de siturile si cartile de seductie, care au inceput sa "rasara" si la noi, dar au o istorie indelungata in occident. Pe fond, dorinta de a ne dezvolta nu este un lucru rau. Mi-e teama doar ca aceasta evolutie personala nu este atat de usoara cum isi inchipuie unii si necesita o abordare ceva mai profunda. 

Fireste, cand nu ai nimic de baut, este buna si apa de la chiuveta - mai ales ca iti este recomandata drept "elixir" si panaceu universal. Tot la fel, cand incertitudinea este mare, te bucuri de orice informatie. Totusi, nu va multumiti cu putin! 




6 Mituri ale artei seductiei:


  • Poti seduce pe oricine, oricand - FALS. Nu exista nicio arta si nicio stiinta care sa iti garanteze victoria indiferent de situatie, de persoana si de compatibilitatea existenta intre voi. Anumite situri de seductie iti promit ca nu vei mai fi refuzat niciodata, dar apoi iti spun ca refuzul nu inseamna nimic. Adevarul este ca refuzul poate sa insemne orice. 
  • Seductia sta in atitudine - PARTIAL ADEVARAT. Atitudinea poate fi raspunsul multor schimbari si al multor reusite. Cu toate acestea, ca partener esti un pachet ce contine, pe langa atitudine, si aptitudinile, reputatia, resursele fizice, materiale si spirituale, pozitia sociala, etc. Pe termen lung, o atitudine "alfa" care nu se bazeaza pe nimic, te poate transforma intr-o... gluma.
  • Seductia, mai importanta decat compatibilitatea - FALS. Pe termen lung, compatibilitatea este decisiva. Femeile spre exemplu nu sunt nici proaste si nici inconstiente iar majoritatea se preocupa de potentialul unei relatii si se tem ca vor fi folosite. Din pacate, nici macar nu prea intalnesti cuvantul "compatibilitate" pe siturile dedicate seductiei.
  • Toti cautam acelasi lucru - FALS. Nu cautam aceleasi lucruri fiindca nu suntem identici. Siturile de seductie pornesc de la premiza ca toate femeile sunt la fel si au gusturi similare (de ex. cauta barbati dominatori). Adevarul este ca exista diferente importante intre ele si s-ar simti sterse si lipsite de personalitate altfel. Si atunci de ce sa pretinzi ca esti dominator cand poate ai avea mai mult succes fiind tu insuti si punandu-te in valoare.
  • Stim totul despre celalalt - FALS. Siturile de seductie incearca sa creeze multe iluzii. Spre exemplu, cauta sa iti dea de inteles ca ai de-a face cu mari experti in seductie si scriitori populari despre care numai tu nu ai auzit. De ce dormi? Ei nu stiu totul despre persoana pe care iti doresti sa o seduci dar te bucuri ca iti lasa aceasta impresie, fiindca ignoranta ta se potriveste cu siguranta lor. Din pacate, siguranta de sine nu tine loc de omniscienta.  
  • Relatiile depind numai de tine - FALS. Orice tehnica de seductie ai aplica, adevarul este ca poti sa nu reusesti niciodata sa seduci o anumita persoana. Ti se va spune ca esti intre acei 1% care au dat gres, dar multi factori care tin de celalalt, se pot interpune: idealurile si gusturile lui, fricile sau etapa de dezvoltare pe care o traverseaza, etc. Fa-ti un bine si cunoaste-l! Nu iti imagina ca Taher (artaseductiei.ro) il cunoaste mai bine!  

Probabil ca exista si alte mituri raspandite de acesti oameni, dar consider ca le-am atins pe cele mai relevante. Si nu este ca si cand as considera ca nu putem face absolut nimic pentru a seduce pe cineva. Am in ultimul timp un fel de "tic verbal" - "Daca nu merge bunul simt, atunci nu merge nimic".

Cu alte cuvinte, daca este sa faci ceva pentru a seduce pe cineva, sunt numai lucruri de bun simt. A incerca sa ameliorezi anumite aspecte ale personalitatii, care pot fi usor percepute drept defecte (sedentarismul, incultura, grosolania, lipsa romantismului sau a delicatetii, etc) reprezinta o atitudine recomandabila pe termen lung.

Cu toate acestea, bunul simt nu este infailibil. Nu pot sa pretind asta. Probabil ca persoanele slabe si vulnerabile isi vor dori sadici care sa le domine. N-ar trebui sa va sperie faptul ca nu reactioneaza la bunul simt cu care le intampinati. Amintiti-va ca nu vreti sa seduceti pe toata lumea si nici nu are rost sa va propuneti asta.

Eu personal, ma indragostesc de orice persoana cu bun simt. Imi amintesc ca in urma cu cateva zile eram in centrul civic al orasului Brasov si o fata mi-a tinut usa, la o intrare. Am simtit ca as putea sa traiesc alaturi de o persoana ca ea. Bunul simt insa m-a impiedicat sa o rapesc. Cert este ca atragem ceea ce suntem.

Iar un bun punct de plecare in intelegerea bunului simt este stravechea afirmatie biblica "faceti-le oamenilor ceea ce va doriti sa va faca ei voua". Asta a fost denumita regula de aur. Ulterior, s-a vorbit si despre "regula de platina" - "faceti-le oamenilor ce isi doresc ei sa le faceti". Dar in general oamenii ofera ceea ce isi doresc sa primeasca. Cand oferi lucruri care nu ti-ar face placere nici tie, intreaba-te daca nu este ceva gresit la tine.








(1) Imaginea Abriu de leve porta, de Marco Nunez, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Psihopedia (acc. Apr 01, 2017), Seductia Bunului Simt, website: Psihopedia

(3) Arta Seductiei, (acc. Apr 01, 2017), Arta Seductiei, website: Arta Seductiei



Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu