Pentru unii, fericirea se afla "dincolo", si tot ce trebuie sa faci pentru a fi fericit este sa ajungi in acel loc. Dar pentru altii fericirea este aici, iar pentru a fi fericit trebuie cel mult sa imbunatatesti ceea ce ai deja.
Observam cu ceva timp in urma faptul ca logica nu pare a avea prea multe in comun cu satisfactia maritala, din moment ce s-a descoperit faptul ca femeile care nu au o experienta de explorare sexuala inainte de casatorie sunt mai fericite decat cele care au aceasta experienta de viata. Ai spune, ce e gresit in legatura cu experienta sexuala, nu-i asa? De ce ar fi cele experimentate mai nefericite decat cele fara experienta sexuala? La piata, spre exemplu, de ce te-ai multumi cu prima taraba iesita in cale?
Mai mult decat atat, femeile care sunt fericite in cuplu, sunt si mai satisfacute sexual! Cu alte cuvinte, femeile care nu au experienta sexuala sunt atat mai fericite in cuplu, cat si mai satisfacute sexual, ceea ce eu am denumit generic "Razbunarea Virginelor". Trebuie sa fie o adevarata drama pentru femeile consumeriste, care, in acord cu filosofia societatii de consum, trebuie sa "prospecteze piata" inainte de a alege.
Dar s-ar parea ca in cuplu, mentalitatea de piata nu mai este atat de eficienta precum ar putea sa para dintr-o perspectiva logica. Oare de ce? Iar daca vi se pare ca vorbesc in dodii, fiindca sunt convins ca vi se pare asta, atunci va invit sa cititi singuri despre cele doua studii din referintele de la sfarsitul acestui articol. Si atunci, cum sta treaba cu fericirea?
O sa sintetizez sub forma unui silogism:
- Daca femeile care nu au experienta sexuala sunt mai fericite in cuplu.
- Si daca femeile fericite in cuplu sunt si satisfacute sexual.
- Atunci inseamna ca femeile fara experienta sexuala sunt mai fericite si satisfacute sexual iar femeile care exploreaza inainte de casatorie sunt mai nefericite si mai putin satisfacute sexual.
Imi amintesc despre un discurs memorabil tinut la Ted Talk de catre profesorul Dan Gilbert. Era un discurs pe tema fericirii din care reiesea faptul ca fericirea este de doua feluri: fericirea sintetica si fericirea naturala. Fericirea naturala este obtinuta atunci cand ti se indeplinesc dorintele, iar fericirea sintetica este atunci cand esti nevoit sa iti "fabrici" o stare de bine, pentru a face fata situatiei in care nu iti sunt satisfacute dorintele si asteptarile.
Vulpea spunea ca "strugurii sunt acri" si pleca fericita, in ciuda faptului ca nu a ajuns la ei ca sa se convinga cat de acri sunt, cu adevarat. Dar simplul fapt ca "stia" sau credea acest lucru, ii asigura o stare de bine foarte solida. Vulpea isi sintetiza fericirea din nimic. S-ar parea ca fericirea sintetica este o cale mai sigura de a deveni fericit, fiindca exista numeroase situatii in care pur si simplu nu ti se pot indeplini dorintele iar noi ar trebui sa fim pregatiti pentru asa ceva.
Poate ca ati auzit de moartea tragica a basistului Cliff Burton, care a fost basistul originar al grupului Metallica. Moartea a survenit in timpul unui turneu, cand soferul a adormit la volan si a facut un accident teribil. (Fara "comentarii religioase" va rog! LOL) Dar stiti mai putin faptul ca basistul se afla intr-o zona a autobuzului in care pana atunci dormise colegul sau Kirk Hammett. Basistul Cliff i-a spus lui Kirk "pasarica muta-ti cuibul", iar acesta din urma a spus... "OK! Probabil ca e mai bine asa, oricum!"
In felul acesta, facand schimb de locuri, ei au facut schimb de... destine. Cliff i-a salvat viata lui Kirk, fara sa-si dea seama ce face! Cred ca aceasta intamplare ar putea fi un etalon iar cei doi ar putea reprezenta doua modele distincte de comportament si, respectiv, de atitudine. Am sa incerc sa descriu fiecare dintre aceste modele, pentru a le individualiza:
- Tipul "Cliff": nu se multumeste cu ce are, revendica mereu experiente si situatii noi, de care are nevoie pentru a-si "descoperi fericirea". Are un sistem cognitiv deschis (e curios) si priveste incertitudinile ca fiind reductibile - trebuie sa schimbi ceva ca sa descoperi raspunsul.Tipul Cliff cauta ceea ce Dan Gilbert numea "fericirea naturala", luptand si devenind competitiv pentru a-si indeplini dorintele. El este gata sa ia de la altii cu forta, uneori chiar sa insele, intr-un stil ce denota egoism si combativitate. Tipul Cliff traieste cu impresia ca fericirea se afla in oportunitatile din jurul sau, in capacitatea sa de a SCHIMBA realitatea.
- Tipul "Kirk": se poate multumi usor cu ce are, este constient ca exista anumite limite personale sau ale realitatii, nu are nevoie de experiente si situatii noi pentru a deveni fericit, fiindca el devine fericit prin intermediul atitudinii sale mentale. Are un sistem cognitiv inchis, curiozitatea sa fiind orientata mai curand spre interior, priveste incertitudinile ca fiind ireductibile - "nu poti face nimic". Dan Gilbert vorbea despre "fericirea sintetica", iar asta i se potriveste perfect lui Kirk. Tipul Kirk traieste cu impresia ca fericirea nu se afla obligatoriu in oportunitatile din jurul sau ci mai curand in capacitatea sa de a ACCEPTA realitatea.
In mod ironic, tipul Cliff, pare ca "si-o cauta singur". Asa cum femeile care exploreaza inainte de casatorie, nu ajung la fericire si satisfactie sexuala, asa cum isi inchipuie, ci mai curand la nefericire si satisfactie sexuala modesta. Dar mi-e teama ca este vorba despre altceva aici. Poate ca femeile care nu au experienta sexuala si totusi sunt fericite in cuplu si satisfacute sexual, sunt mai curand de tipul "Kirk" - adica si-au format capacitatea de a sintetiza fericirea, pentru ca lor nu le este atat de usor sa exploreze, sa schimbe realitatea.
Tipul | Cliff | Kirk |
---|---|---|
Atitudine mentala | jumatatea goala | jumatatea plina |
Raspuns emotional | nelinistea | calmul |
Atitudine sociala | competitivitatea | cooperarea |
Strategie | schimbarea, explorarea | acceptarea, imbunatatirea |
Fericire | naturala | sintetica |
Sistem cognitiv | deschis | inchis |
Motto | "Progresul nu este posibil fara schimbare." | "Cel mai destept cedeaza intotdeauna." |
Prin urmare, vestea pe care v-o aduc este una buna: nu faptului ca ati explorat inainte de casatorie i se datoreaza nefericirea si insatisfactia voastra sexuala ci mai curand dificultatii voastre de a sintetiza fericirea, care este o necesitate absoluta a vietii, in conditiile in care nu ne este permis, prin natura lucrurilor, sa obtinem chiar tot ceea ce ne dorim.
Consider ca, asa cum fericirea este de doua feluri (naturala si sintetica), fiecare dintre aceste tipuri de fericire, fericirea de tip Cliff si fericirea de tip Kirk, isi are propria strategie de a fi obtinuta: Fericirea de tip Cliff se obtine prin schimbare, iar fericirea de tip Kirk se obtine prin acceptare. Probabil ca fiecare dintre ele isi are limitele sale: nu intotdeauna poti schimba lucrurile, fiindca te izbesti de chestii cum ar fi bunul simt comun sau legile statului, si nu intotdeauna poti sa accepti lucrurile fiindca risti sa fii abuzat.
O fosta clienta imi povestea despre schimbarea de mentalitate a femeilor, care par a fi trecut din extrema in care acceptau orice, dupa modelul paternalist traditional, in extrema consumerista in care schimba orice, fiindca exista lucruri mai bune "out there". Am observat ca mentalitatea aceasta de tip consumerist s-a strecurat pana si in discursul terapeutilor: "fa ce simti!" / "you only live once".
Modelul fericirii de tip "Cliff" si, respectiv, modelul fericirii de tip "Kirk" le-am regasit intr-o carte de o calitate exceptionala, scrisa de catre un psiholog social roman, domnul Catalin Zamfir. In cartea sa "Incertitudinea, o perspectiva Psiho-Sociologica", acesta vorbeste despre doua tipuri de strategii cognitive:
(1) Imaginea Virgin, de Moyan Brenn, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0
(2) Daily Mail Online, (acc. Nov 13, 2015) Women who don't sleep around before their wedding have happier marriages, website: Daily Mail
(3) Live Science, (acc. Nov 13, 2015), For Women, Sex and Happiness Go Hand in Hand, website: Live Science
(4) Zamfir, C. (1990); Incertitudinea. O perspectiva psihosociologica; editura Stiintifica, Bucuresti
(2) Daily Mail Online, (acc. Nov 13, 2015) Women who don't sleep around before their wedding have happier marriages, website: Daily Mail
(3) Live Science, (acc. Nov 13, 2015), For Women, Sex and Happiness Go Hand in Hand, website: Live Science
(4) Zamfir, C. (1990); Incertitudinea. O perspectiva psihosociologica; editura Stiintifica, Bucuresti
Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu