Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 24 februarie 2017

Invata sa Pierzi!

Era suporter al celor doi copii ai sai, ambii sportivi de performanta. Isi dorea atat de mult victoria incat a inceput sa se pregateasca... pentru esecul adversarilor. Când unul dintre adversari a murit intr-un accident, Politia descopera secretul oribil din spatele accidentului.




Probabil ati auzit de multe ori expresia  "aceasta persoana nu stie sa piarda". Chiar asa! De ce ar sti cineva sa piarda? Traim intr-o societate in care pierzatorii sunt marginalizati - nu e ca si cand ai primi un premiu si o statuie pentru faptul ca ai pierdut o competitie.

Suntem formati in spiritul competitivitatii, mai curand decat in spiritul cooperarii. Este un mod de a fi egocentric, spre deosebire de modul de a fi prin cooperare, unde, chiar si atunci cand pierzi, ai castigat de fapt, pentru ca intregul din care faci parte (societatea) a castigat o performanta. Aceasta este diferenta intre mentalitatea competitiva si mentalitatea de cooperare.

Si pentru ca nu intelegem cooperarea si totul se rezuma la a castiga, ne va fi greu, ne va "ustura" faptul ca am pierdut orice, chiar si un meci de badminton, lipsit de orice fel de miza. Asta se observa cu deosebire la asa-numitele "personalitati de tip A", care nu pot, nu isi permit sa piarda absolut nimic, nici macar un meci de badminton. Iar cand vrei atat de mult sa castigi, incat nu mai conteaza cum o faci, se numeste ca ai devenit un psihopat mititel.




Exista numeroase feluri in care se manifesta dificultatea de a pierde.

  • Boli psiho-somatice - stresul psihic cauzat de dificultatea de a pierde creaza o presiune interioara care este tradata de simptome de tip psiho-somatic: eruptii pe piele, tulburari digestive, tensiune arteriala, etc

  • Depresie - infama boala este o forma comuna de manifestare a dificultatii de a pierde. Ea se manifesta prin tulburari ale tuturor ariilor majore ale stilului de viata: alimentatie, ritmul circadian, regimul de miscare.

  • Accidente - presiunea interioara a faptului ca am pierdut si nu am putut accepta acest lucru se poate obiectiva in accidente de tot felul, incepand cu leziunile banale din bucatarie, in timp ce faceam mancare si terminand cu accidentul auto.

  • Vandalism - in special la adolescenti si la gruparile de tip ultras, care sunt asociate manifestarilor sportive si competitiilor de aceasta natura, pierderea declanseaza reactii violente indreptate impotriva competitorilor sau obiectelor la voia intamplarii, din decor.

  • Dependente - tot dificultatea de a pierde se poate manifesta si prin intermediul unei dependente de alcool, spre exemplu, mai ales ca alcoolul poate reprezenta pentru multi dintre noi un adevarat medicament, pentru amortirea durerii.

  • Crima - asa cum o sa vedeti din povestea urmatoare, crima poate fi un mod de a gestiona pierderea, prin intermediul careia se incearca pedepsirea (razbunarea) sau eliminarea competitorilor, in scopul asigurarii.
Fara a avea pretentia ca am epuizat toate formele de manifestare a dificultatii de a pierde, pentru ca mai sunt multe altele (auto-flagelarea, cosmarurile, stresul post-traumatic, regresia, etc), sa mai spunem ca sursele dificultatii de a pierde se afla intr-o educatie individualista si competitiva, cu mari lacune in ce priveste cultivarea stimei de sine si a valorilor comunitare.

Probabil ca a invata sa pierzi reprezinta una dintre competentele cele mai importante pe care ar trebui sa le asigure o buna educatie si un regim parental adecvat. Dat fiind faptul ca se ajunge atat de departe cu manifestarile cauzate de gestionarea deficitara a pierderii, pana la situatia in care alegerile noastre devin ireparabile, dramatice si ireversibile, eu personal consider astfel de competente ca fiind o prioritate absoluta.

Asadar Cristophe Favieau era un tatic ai caror copii faceau tenis de performanta. Dl. Favieau isi dorea atat de mult ca odraslele sa castige, incat a inceput sa le puna droguri in apa adversarilor, niste substante care aveau sa le scada performantele. Pana intr-o zi in care unul dintre adversari si-a pierdut viata intr-un accident auto, dupa ce anterior jucase tenis cu fiul lui Favieau.

Oare a meritat aceasta "iesire facila", dintr-o provocare prea mare pentru Favieau? Cu siguranta, nu. Tradand anumite trasaturi ale psihopatiei, Favieau nu doar ca nu si-a ajutat copiii, dar i-a si umilit in mod public. Iata ce puteti face insa pentru a invata sa si pierdeti, cu toate ca sunteti tentati sa castigati in stil psihopat, pe orice cale:








(1) Imaginea Loser, de Shopping Diva, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0

(2) BBC News, (acc. Feb. 24, 2017), French tennis drug father jailed, website: BBC News



Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu