Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 18 februarie 2017

Pariu cu Viata

Orice lucru in care ne punem increderea, este un pariu. A face pariuri este o adevarata arta. Daca nu pariezi chibzuit, poti sa pierzi totul. Iar uneori pierzi oricum sau castigi ridicol de usor.




Viata nu are niciun sens. Noi suntem cei datori sa acorde vietii un sens. Asta tine de creativitatea si apetitul nostru pentru viata. Daca nu i-am dat niciun sens, poate fi greu sa intelegem de ce, totusi ar trebui traita. A da un sens vietii seamana foarte mult cu un pariu sportiv.

Imaginati-va o cursa de cai. Ati adunat informatii in prealabil despre toti caii care vor participa si despre cei care sunt priviti drept favoriti ai cursei. Apoi mergeti si faceti pariul - alegeti calul in care va investiti increderea si banii. Oare va castiga? Cred ca asa se intampla lucrurile si in viata.

Culegem mai intai informatii despre viata, despre ceilalti si despre noi insine pentru ca in final sa ajungem la o concluzie: "In viata, pentru a insemna ceva, trebuie sa pariezi pe..." Cum ati completa aceasta fraza? Raspunsul reflecta valorile voastre si, deci, pariul pe care il faceti cu viata, ca urmare a influentelor suferite.

Valoarea unei vieti se vede in ipotezele pe care se cladeste. Sensul vietii este ipoteza. Daca omul alege Destinul, ca disponibilitate creata de viata, ca datorie suprema pe care o are de indeplinit, atunci el alege un sens al vietii. Dimpotriva, daca omul nu alege nimic, si traieste la intamplare, atunci viata lui este fara sens. La capatul drumului, vine confirmarea sau infirmarea ipotezei. Daca nu si-a ales un Destin, atunci raspunsul vietii este la fel de confuz ca si ipotezele pe care s-a cladit. Traian Ganju

Dar pe ce au pariat altii? Pe ce si-au pariat viata? 

  • Klaus Iohannis - a pariat pe case.
  • Gica Hagi - a pariat pe fotbal
  • Adolf Hitler - a pariat pe razboi
  • George Enescu - a pariat pe muzica
  • Magic Johnson - a pariat pe baschet
  • Mihai Eminescu - a pariat pe literatura





Lista este, va dati seama, interminabila, la fel ca noi oamenii. Chiar si oamenii despre care nu ati auzit niciodata pariaza pe ceva, chiar daca nu investesc la fel de mult in acel pariu incat sa castige notorietate. Poate ca unii pariaza pe lucruri banale, cum ar fi bautura, mancarea si sexul. 

Altii pariaza pe cunoastere si acumularea de informatii. Poate ca ati cunoscut si voi cateva femei care au pariat pe o iubire ca-n filme, ori doar pe o familie si vreo doi copii frumosi ca niste ingerasi. Am o prietena care a pariat pe un job bine platit pentru ca adevaratul ei pariu era acela pe... destinatii exotice de vacanta. 

Pariurile incep devreme. Copiii pariaza pe benzi desenate, pe desene animate, pe jucarii si jocuri. Pentru ca viata sa aiba sens iar eu sa insemn ceva, trebuie sa iubesti si sa fii iubit, pariaza tinerii, fara sa clipeasca. Pentru ca viata sa merite traita, trebuie sa stii "ce si cum", sa fii intelept, pariaza  batranii.

La inceput ai nevoie de modele: super-jucatori legendari care au pariat pe ceva si au castigat. De la acestia inveti pe ce se pariaza si in ce fel se castiga. Apoi devii tu insuti un model si ceilalti invata de la tine in ce ar merita sa-si investeasca resursele (timpul, atentia, increderea, banii...)

Daca iti place cum pariaza cineva, te poti imprieteni cu el si incepeti sa pariati impreuna. Sau poti sa te si casatoresti cu acest jucator la pariuri care te place, adica, scuze, puteti sa pariati unul pe celalalt. Desigur, exista riscul ca la un moment dat, partenerul tau sa inceapa sa parieze aiurea, pe la alte case de pariuri, si atunci... ce e de facut?

Iar cand pariurile tale dau gres, cand "nu mai ai noroc", cand incepi sa pierzi toate pariurile, atunci ghice ce... pariezi pe o depresie. Este momentul cand afli ca exista reguli de bun simt si ca nu poti paria chiar pe orice iluzie, fiindca riscul de a pierde este mare. Dar nu vrem intotdeauna sa pariem pe bun simt si ce vrea societatea, si atunci...

Sau poate ca ramanem curiosi, pardon, pariem pe o atitudine curioasa, si ne adaptam la pariuri cu fiecare noua zi, alegem sa pariem pe viata si auto-dezvoltare, chiar daca am ajuns la o varsta venerabila - pariurile nu s-au terminat inca. Vrei sa mai pariezi o zi si pe masura ce faci asta, devii expert la slalomul printre boli, asa cum nepotul tau este expert la jocul cu zomby pe care il mitraliaza (pariaza pe mitralierea lor).








(1) Imaginea Win, de Keegan Jones, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) Lazar, C, (2010), Etica si Deontologie, editura Psihomedia, Sibiu



Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu