Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 2 martie 2016

Feel Lucky!

Feel Lucky - sau 'simte-te norocos'! Este un cantec gangsta rap, compus de Lil Boosie. Feel Lucky este si piesa pe care a ascultat-o adolescentul Tyler (17) inainte de a-si ucide ambii parinti.




Tyler Hadley este un adolescent de 17 ani, fost cercetas american, care insa s-a incurcat cu drogurile si isi doreste foarte mult sa petreaca impreuna cu prietenii sai. Parintii sai nu sunt tocmai de acord cu acest stil de viata si au inceput o campanie destul de serioasa pentru a-si disciplina fiul.

Din aceasta campanie fac parte masuri precum integrarea lui Tyler intr-un centru pentru dezintoxicare sau suspendarea unor privilegii, cum ar fi confiscarea telefonului. Eu v-as propune si o privire diferita asupra cestui caz care se finalizeaza in mod grotesc cu moartea parintilor si petrecerea data de Tyler in casa in care inca se aflau cadavrele celor doi parinti.


Tinerii din orasul american se plang pentru ca acesta este "un loc plictisitor". Prin urmare, ei incearca sa umple tot acest gol interior si toata aceasta plictiseala cu ceva. O alternativa la indemana, aparent, este aceea de a face o petrecere, care sa ii adune pe toti si sa ii ajute sa socializeze, sa se bucure de viata, de placerile pe care viata le poate oferi la aceasta varsta.

Despre tanarul Tyler, s-a spus ca a fost un copil mai curand mamos, ca isi imbratisa mama foarte des si ca spunea glume - nu stiai niciodata ce iese din gura lui, iar uneori glumele sale erau bune. Iata un copil care, avea nevoie de un public!

Daca in copilarie, publicul sau era format din membrii familiei, adolescenta a constituit prilejul de a largi acest public, cunoscut fiind faptul ca adolescentii au o perioada in care valorile grupului de prieteni devin acelea care conteaza si vor pune oarecum in umbra valorile familiei.


Si totusi, cum ajungi sa iti ucizi parintii?

As dori sa observ ca acest caz, este in mod sensibil diferit de cazul tanarului Dana Ewell (22), care si-a ucis parintii pentru a le mosteni averea (parintii erau milionari). De aceasta data, factorul determinant este cu totul altul, trecand peste faptul ca o astfel de drama familiala are, cu siguranta, numerosi factori determinanti, despre care voi incerca sa vorbesc in continuare. Unii, in dorinta de explicatii, mentioneaza creierul juvenil, insuficient dezvoltat ...

Tyler este un tanar spectaculos - asta pare sa spuna si crima pe care a comis-o. El a inteles nevoia prietenilor sai de a se distra, si stia ca are multe de oferit. Tinerii se simt norocosi atunci cand sunt impreuna si se distreaza. Mai iau ceva droguri ca sa se simta si mai norocosi, daca e nevoie.

Dar apoi vin parintii, si incearca sa le confiste aceasta ultima "bula de oxigen" care le-a mai ramas, pentru ca ei stiu ca viata sociala presupune eforturi si disciplina, iar societatea elimina orice sansa a dependentilor de droguri de a obtine succesul. Totusi, copiii sunt de alta parere...


Daca ar fi sa ii iau apararea "singurului vinovat" din aceasta poveste, ar fi o misiune dificila, desigur. Tipul pare de neinteles si isi merita soarta. Ati spune ca este ca un cancer care si-a distrus organismul-gazda, pentru ca in final sa piara. Totusi, alegerile pe care le-a facut au fost facilitate de anumite conditii existente.

Iata cateva motive pentru care, am putea spune ca nu a fost 100% vina lui Tyler.

  • Lipsa relatiei - consider ca daca ar fi existat o relatie reala intre parinti si Tyler, adica o relatie bazata pe comunicare, nu pe putere si pedeapsa, nu doar ca Tyler nu ar fi ajuns aici, dar probabil ca el ar fi reusit sa se ocupe cu mai multa responsabilitate de problemele psihologice pe care le avea - prietenii carora li se confesa au afirmat ca avea dificultati in a se aprecia pe sine si era ros de invidie. De foarte multe ori problemele cu drogurile ascund anumite diagnostice psihiatrice cum ar fi anxietatea, depresia, furia reprimata.
  • Influentele culturale - ati ascultat mai sus cantecul Feel Lucky. Cred ca ati simtit si voi ce transmite acesta: agresivitate, o atitudine sfidatoare si frustrari, care ati spune ca sunt specifice tinerilor. Exista de foarte mult timp o pseudo cultura pe care o promoveaza mijloacele media si care face viata mai diversa si mai putin plictisitoare. Problema este ca tinerii care au deja tulburari emotionale grave, ajung sa ia in serios aceste mesaje si sa le transforme intr-un stil de viata, avand apoi "de tras" din aceasta cauza. Mai rau decat asta, parintii lor sunt cu totul dezarmati in fata acestor probleme, datorita lipsei de informatie si lipsei de intelegere a strategiilor parentale adecvate.
  • Natura umana / Educatia - lipsa educatiei lasa natura umana sa se manifeste in toata splendoarea ei. Sigmund Freud sugera ca nevroza (suferinta psihica) este pedeapsa pentru civilizatie. Totusi, Alfred Adler argumenta ca nevroza este pedeapsa pentru lipsa de civilizatie. Cu alte cuvinte, omul civilizat, acela care intelege ca societatea nu poate functiona pe baza legii minimului efort "sex, drugs and rock'n'roll", nu trebuie sa aibe parte de toate aceste suferinte psihice, dimpotriva. Educatia este singura posibilitate de a modifica aceste perceptii, spre binele nostru.

Pentru a face fata acestor solicitari sporite ale societatii, avem nevoie de toate resursele noastre. O educatie adecvata ii ofera unui tanar nu doar posibilitatile materiale necesare unei evolutii personale, ci si un bagaj de principii de viata, de convingeri, care sa il sustina in evolutia sa sociala. Ii incurajez pe toti parintii sa apeleze la psihologi atunci cand simt ca nu mai inteleg un copil.

Modul in care copilul dvs. 'se simte norocos', da, va intereseaza. Nu va doriti ca cel caruia i-ati dat viata sa preia principii de viata din muzica gangsta rap, care il invata sa isi rezolve problemele prin violenta, rapid, usor, prin validare imediata si fara a se gandi la consecinte.

O teorie a deviantei care m-a influentat foarte mult afirma faptul ca personalitatea este determinata de ansamblul tendintelor instinctuale, organizate in jurul preocuparilor inteligentei, care formeaza structura afectiva a persoanei. In aceste conditii, tulburarile de caracter si limitele inteligentei sunt acelea care se afla la baza actului deviant, intrucat, tendintele instinctuale nu se opun inteligentei si nici nu pot fi separate de ea. (Etienne de Greeff).








(1) Imaginea Gangsta, de Kyle Jones, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Turliuc, M. (2007), Psihosociologia Comportamentului Deviant, editura Institutul European, Iasi

(3) Psihopedia, (2015), Cand Banii sunt Totul, website: Psihopedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu