Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 4 martie 2016

Liderul de Secta

Cum ajungem sa ne inrolam intr-o secta si cine sunt cei vulnerabili de a deveni membri ai acestora? Ai putea deveni chiar si tu un adorator al unui lider de secta?




Capturarea lui Gregorian Bivolaru la Paris a determinat o crestere a interesului fata de problematica cultelor si organizatiilor dubioase. Aflam acum lucruri noi despre ceea ce se intampla in MISA si ne punem noi semne de intrebare.

Nu doresc sa vorbesc aici despre legitimitatea MISA, ori despre sensul practicilor organizatiei lui Gregorian Bivolaru. Totusi, nu pot sa nu remarc amploarea acestui fenomen care, pornit din Romania, s-a raspandit pe toata planeta, fiind imbratisat de numerosi adepti care, inca mai cred in buna-credinta a lui Bivolaru, in ciuda numeroaselor critici care i se aduc, si in ciuda problemelor sale cu legea.

Am cunoscut membri ai MISA, sunt oameni respectabili, va asigur, si nu doresc ca ei sau alti membri ai acestei organizatii sa considere ca articolul meu reprezinta o actiune defaimatoare la adresa lor. Cred ca fenomenul trebuie studiat cu mai multa atentie si ca ar trebui sa ne ferim de a pune etichete si cu atat mai mult de a arunca cu noroi in oameni pe care nici macar nu ii cunoastem.

Ceea ce intentionez aici este sa prezint cateva informatii legate, pe de o parte de profilul psihologic al liderului de secta, iar pe de alta parte, un portret psihologic al membrilor de secta, sau a persoanelor susceptibile de a se inrola intr-o astfel de organizatie. Daca vreunul dintre dvs se recunoaste in aceste portrete, asemanarea este, probabil, pur intamplatoare.

Membrul de Secta

Persoanele susceptibile sa devina membrii ai organizatiilor de acest fel sunt adesea marcate de anumite dificultati emotionale, ce pot fi de mai scurta sau mai lunga durata. Fireste, este o trasatura general - umana faptul ca ne dorim raspunsuri si ne dorim sa ne amelioram existenta.

In anumite perioade ale vietii noastre, nevoia de siguranta, de raspunsuri si de certitudini, devine ceva mai apasatoare. Spre exemplu, daca ati pierdut pe cineva drag, daca ati picat un examen important, sau daca v-a parasit iubitul de-o viata, nevoia de siguranta si de a compensa durerea sau golul ramas, devine ceva mai mare, si, in consecinta, si cautarile dvs. se intensifica.

In astfel de circumstante, deveniti mai deschisi la lucruri care alta data va erau indiferente, cum ar fi sectele si propaganda pe care acestea o fac pentru a va atrage. In afara de stresul existential, ce reprezinta un factor care, uneori, ne vulnerabilizeaza, totusi, exista si un profil psihologic al victimei acestui tip de organizatie.

Din acest portret fac parte trasaturi ce pot fi impartite in:


  • Pozitive: idealism naiv, respectul pentru autoritate,  deschiderea catre spiritualitate sau dorinta de a ingriji pe ceilalti, de a oferi o contributie pozitiva in lume si societate
  • Negative: intoleranta la incertitudine si nevoia de raspunsuri rapide, de tip "alb-negru", nemultumire fata de organizarea societatii, dificultatea de a gestiona stresul, anxietatea sau nefericirea, dependenta si superstitiozitatea

Liderul de Secta

Dar prin ce se evidentiaza un lider de secta? Ei bine, am putea observa faptul ca un lider de secta sau cult, este echipat, mai mereu cu anumite trasaturi care ii permit sa ocupe aceasta pozitie si care, la nivelul societatii, pot fi considerate drept calitati.

Cu toate acestea, tot la nivelul societatii, prin cunoasterea in detaliu a practicilor unei secte ies in evidenta numeroase forme de abuz. Din pacate, nu observa asta si membrii devotati ai sectei respective, care, desi marcati din punct de vedere emotional, financiar, fizic, etc, nu sunt totusi dispusi sa paraseasca respectiva organizatie, aflandu-se parca intr-un soi de "transa", pe care obisnuim sa o numim "spalare de creier".

Asadar, cineva trebuie sa fie suficient de carismatic si puternic pentru a reusi sa atraga toti acesti oameni si pentru a reusi sa ii foloseasca. Acel cineva, este, desigur, liderul de cult. Iata cateva dintre trasaturile acestui lider ce pot fi impartite, de asemenea, in calitati si defecte.


  • Pozitive: carisma, capacitate de a influenta, conduce si motiva, capacitatea de a facilita schimbarea in ceilalti, dorinta de a exprima potentialul si de a "face diferenta", incredere in fortele proprii, inteligenta in "a se vinde" unei anumite categorii de persoane, farmec personal peste medie, un limbaj bine dezvoltat, o viziune de viitor plina de incredere si optimism, etc
  • Negative: lacomia, dificultati de auto-control, lipsa limitelor in ganduri si comportament, tendinta de fantasmare care il "ajuta" sa ofere solutii magice, imediate, tuturor problemelor omenirii, hipersensibilitate la critica sau lipsa de respect, vanator de complimente, manipulativ, laudaros, arogant, profitor, lenes, capacitatea de a specula slabiciunile celorlalti, considera ca are dreptul de a controla vietile altora, nu poate simti vinovatia, de unde si comportamentul dezlanat, etc.

De asemenea, liderii de cult sau secta obisnuiesc sa solicite din partea celorlalti onoruri iesite din comun, similare celor pe care le-ati oferi unor divinitati incarnate. Veti face tot ceea ce va cere acest lider, va veti imbraca, veti vorbi si va veti sacrifica viata, daca va va cere asta, atunci cand o va cere, daca nu doriti sa faceti parte dintre "dusmanii eretici" ai sai. 

Cei mai in varsta, isi amintesc probabil despre masacrul petrecut in Guyana, cand un numar de aproape 1000 de membri ai sectei People's Temple au realizat, la data de 18 Noiembrie 1978, ceea ce ei au numit "sinucidere revolutionara", sub presiunea lui Jim Jones, conducatorul acestei secte. Proiectul agricol People's Temple din Guyana a aparut ca urmare a dificultatilor intampinate de membrii cultului in a-si desfasura activitatea pe teritoriul S.U.A..




Jim Jones, Death Tape, 1978:
Nu este rar intalnit ca liderul de secta sa solicite favoruri sexuale din partea membrilor simpli, pe care le poate deghiza intr-o forma spirituala - vezi "identificarea". De asemenea, mai mereu, liderii de secta obtin sponsorizari, finantari si sustinere materiala din partea membrilor devotati, care isi pun majoritatea resurselor in slujba lor sau in slujba cultului respectiv.

S-a vorbit adesea despre tulburarile de personalitate pe care liderii cultelor sau sectelor le au si este mult adevar in aceste discutii. Cele mai intalnite tulburari de personalitate in randul acestor persoane par a fi tulburarea de tip narcisic (narcisismul) si tulburarea de tip antisocial (psihopatia / sociopatia). La Jim Jones am putut observa si cateva trasaturi paranoide.


Cei care nu-si amintesc trecutul, sunt condamnati sa il repete. G. Santayana


Cunoasterea, informarea si educatia reprezinta principalul mod de a iesi de sub influenta liderilor de cult si a sectelor pe care acestea le conduc. A recunoaste faptul ca spalarea creierului exista si a intelege cum functioneaza, reprezinta cea mai buna cale de a preveni aceasta situatie. 

Indrazniti sa puneti la indoiala lucrurile, in special atunci cand bunul simt comun va atrage atentia ca deveniti prea diferiti de restul lumii. S-ar putea ca cei care isi arata fundul in public sa fie "avangadisti" iar noi ceilalti sa ne opunem progresului... Dar daca nu este asa?




acceseaza link: "despre autor"




(1) Imaginea Wind of Change, de Alice Popkorn, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Decision Making Confidence (acc. Mar. 04, 2016), Mind Control Victims, website: Mind Control Victims

(3) Psychology Today, (acc. Mar. 04, 2016), Dangerous Cult Leaders, website: Psychology Today

(4) Cialdini, R., (2008), Psihologia Persuasiunii, editura Business Tech Internationa, Bucuresti

(5) Joule, R.V., Beauvois, J.L., (2009) Tratat de Manipulare, editura Antet, Bucuresti

(6) Wikipedia, (acc. Mar. 04, 2016), Jonestown, website: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu