Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 6 martie 2016

Tano Cariddi ~ Top 5

Pentru ca este luna Martie, m-am gandit sa fac un cadou doamnelor si sa realizez un top al celor mai interesante momente cu personajul Tano Cariddi. Dar cine este Tano? 




Ei bine, Tano este unul dintre personajele principale ale serialului italian La Piovra (Caracatita). Imi pare un personaj interesant pentru ca este mereu elegant si are o prestanta iesita din comun. El reprezinta tipologia arivistului interlop, fiind in acelasi timp foarte rafinat si inteligent. Nu este membru al mafiei, desi se afla in legatura cu Cosa Nostra, care crede ca ii controleaza activitatea.

Tano Cariddi a avut o copilarie dificila, undeva in Sicilia, iar inegalitatile si saracia l-au marcat foarte mult. Asa cum, in aceasta lume, multi tineri sunt fascinati de puterea pe care ti-o da un pistol si niste prieteni cu care este mai bine sa nu ai de-a face, Tano este un derivat neobisnuit al acesteia: el are de partea sa atat inteligenta rasata, educata in cele mai prestigioase institutii de invatamant ale lumii, dar si forta intunecata a mafiei.

Tano Cariddi nu este un model pentru nimeni, desi, probabil ca unii vor fi fascinati de acest "baiat rau". Totusi, pare ca modelul s-a raspandit destul de mult in aceasta tara si, ma gandesc ca multe fete viseaza la un astfel de om, capabil sa ofere securitate materiala solida, fie si pe termen scurt. Dar gusturile nu se discuta, nu-i asa?

Delectati-va deci cu momentele Tano Cariddi:

Locul 5 ~ Tano & Papusarul (Il Puparo)


In acest fragment, din seria a 4-a a serialului La Piovra, Tano primeste o misiune din partea Cosei Nostra care investeste o suma mare de bani in Asigurarile Internationale. Observam ca personajul are principii bine definite, pe care nu se fereste sa le afirme atunci cand e cazul. In rest, ramane un personaj "privat", misterios, care inspira forta si incredere celor din lumea finaciara.

Ajunge cu armele si singele. Adevaratul drum al criminalitatii in ziua de azi este legalitatea.

Locul 4 ~ Exercitiu de Forta

Tano il impiedica pe comisarul Catani sa o viziteze pe micuta Greta, iar oamenii sai ii aplica o corectie comisarului. In plus, Tano Cariddi, cu aroganta care il caracterizeaza, ii da o lectie verbala comisarului. Oricat de bune ar fi intentiile lui Catani, Tano "se afla in legalitate" si poate interzice chiar si unui comisar sa intre in casa lui fara un mandat. Daca Corado i-ar fi ascultat sfatul, probabil ca ar fi prins chiar si pensia!

Te crezi un inger razbunator, nu-i asa? Dar fara un mandat nu poti sa faci nimic. Esti un functionaras fara importanta. Ar trebui sa stai cuminte intr-un birou si sa iti astepti pensia!

Locul 3 ~ Tano iese la petit

Parca totul se face cu forta la Tano Cariddi, nu-i asa? Si nici macar n-ai spune ca tipul este atat de brutal, in spatele aparitiei sale stilate, mereu la patru ace. Nefiind un mare maestru in arta de a convinge femeile, le trateaza cu aceeasi aroganta cu care trateaza pe toata lumea. Totusi, in fata tinerei Esther, si a frumusetii sale rapitoare, da semne de indulgenta. Mai mult decat atat, pare a pune in mainile ei soarta "intelegerii" pe care o face cu tatal ei, dl. Rasi.

Ma voi exprima foarte clar: in curand, noi doi vom semna un acord.

Locul 2 ~ Tano face afaceri

Cand vrei cu orice pret sa castigi, niste prieteni care se ocupa cu lucrurile mizerabile nu strica la casa omului... Tano vorbeste cu prietenii sai, criminalii Cosei Nostra despre chestiuni pur tehnice, ca intre niste barbati normali. Cand Cosa Nostra vrea sa afle prea multe, Tano, cu aroganta sa bine-cunoscuta, ii lasa fara cuvinte pe criminali. Nu oricine poate sa ii trateze in acest mod pe acesti monstri, trebuie s-o recunoastem. 
Voi imi dati cinci iar eu va intorc 50. Nu va intereseaza pe voi cine este regele, regina sau calul. Cel ce joaca sunt eu. Nu va ajung banii?
Vorbind despre contactele cu baietii de la Cosa Nostra, observam care este parerea lui Tano despre acestia din urma din gestul pe care il face cand unul dintre ei il atinge prieteneste pe pantalon. El se scutura, ca si cand i-ar fi teama ca ar fi ramas ceva mizerie in urma acestei atingeri. Dar probabil ca daca ar fi vrut cu adevarat sa ramana demn si curat, nici macar nu s-ar fi apropiat de toata aceasta mizerie.

Locul 1 ~ Motto-ul lui Tano

Tano se joaca cu puterea pe care i-o confera inteligenta si, desigur, mafia. Dl. Rasi, incearca sa lase impresia ca este o persoana morala si fara pata si nu cedeaza presiunilor nesimtite ale lui Cariddi. Totusi, Tano are argumente logice, interesante si inteligente chiar si pentru gesturile sale cele mai brutale. In spatele acestei logici impecabile se afla mai mult decat un simplu psihopat.

Exista un singur lucru imoral - esecul.

Urmatorul fragment este cel in care Tano Cariddi se adreseaza Cuppolei, adica conducerii Cosa Nostra - un moment apasator, ca un examen. E un examen ca pentruTano, pe care el il si trece cu bine. Organizatia investeste in proiectul sau o multime de bani, semn ca individul are stofa de mafiot.



Pentru o scurta perioada de timp Caracatita iti da impresia ca Tano are si ceva suflet. Este vorba despre momentul cand se indragosteste de sotia lui, frumoasa Esther. El ii spune acesteia amintiri din copilaria sa aspra, lucruri cu un caracter profund si personal. Altfel spus o primeste pe Esther in lumea lui speciala. Cei carora le-am trezit interesul, pot sa vizioneze seria 4 din La Piovra care se afla integral tradusa pe youtube.








(1) Imaginea Tano, de DW, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0
Show comments
Hide comments

Un comentariu:

  1. Nu sunt o doamna,insa personajul acesta m-a fascinat teribil! Dupa parerea mea,un rol unic,interpretat de un actor desavarsit! Cu parere de rau o spun ca,din pacate nu vom mai avea parte de asemenea seriale/filme,implicit actori.

    RăspundețiȘtergere