Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 3 februarie 2016

The Freak Show ~ Top 10

De cand nu ati mai fost la circ? Psihopedia va ofera un top al celor mai neobisnuite obiceiuri, stiluri de viata si preocupari umane. 




In stransa legatura cu insasi esenta fiintarii noastre psiho-sociale, nevoia de atentie si semnificatie l-a animat pe om din cele mai vechi timpuri. Iata un top usor patologic al cautatorilor de atentie. 

Patologia psihica umana nu este o problema de bine si rau ci o problema de intensitate a unor trasaturi. Daca, spre exemplu, cuiva ii place sa colectioneze timbre ceva mai mult decat iti place tie, s-ar putea sa devina un caz patologic, mai ales daca obiceiul sau produce consternare intre cei dragi si suferinta celui care il practica.

Cazurile care urmeaza par a duce anumite trasaturi umane pana la limita posibilului si dincolo de limita normalitatii. Oamenii pe care ii voi prezenta sunt bine integrati in societate si au meserii respectabile. Totusi, pare ca le lipseste ceva... Sau poate chiar au ceva in plus? Ramane la aprecierea voastra.


Locul 10 - Regina Albinelor


O tanti din America da dovada de un curaj iesit din comun purtand aceste bluze formate din albine. Albinele se simt atrase de uleiul cu feromoni specifici reginelor de stup si vin sa ii arate iubirea lor. "Vreau sa incurajez oamenii sa nu se mai teama de natura", spune ea. Ma intreb daca va simtiti incurajati sau aveti nevoie de un ecran de protectie pentru laptop, pentru ca nu cumva sa iasa vreo albina.


Locul 9 - Curiosul




Tipul despre care este vorba in acest videoclip, de profesie biolog, da dovada de o curiozitate si un spirit de aventura iesite din comun, dar, asa cum spune un vechi proverb, "socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ". Dupa ce a cautat prin salbaticie un sarpe Anaconda, la fel de dornic sa devina starleta la Discovery, biologul si-a dat seama ca forta sarpelui risca sa ii rupa bratele si a abandonat experimentul. Va vine sa credeti ca Discovery se ocupa cu asa ceva?


Locul 8 ~ Femeia cu Sobolani



Chantal Banks a platit un pret mare pentru fascinatia sa. Membrii familiei sale au fost ingroziti de neobisnuita sa pasiune si s-au retras din "lumea ei speciala". Oare este acesta un mod de a reusi sa ramai singur la care nu v-ati gandit niciodata? Vorbeam intr-un articol anterior despre cum poti scapa de un psihopat, prefacandu-te ca esti respingator. Iata o varianta alternativa, numai buna de experimentat... daca va tine stomacul, desigur!


Locul 7 ~ Cenusareasa


Totul a inceput pentru aceasta femeie in momentul cand si-a pierdut sotul. Desigur, o situatie dureroasa si greu de parcurs pentru orice femeie. Totusi, femeia din videoclip a primit cenusa rezultata in urma arderii corpului neinsufletit al sotului si de atunci nu a mai abandonat-o, purtand-o peste tot, cu ea. Dar fiindca orice obsesie evolueaza, asa cum simtim cu totii nevoia sa evoluam, familia femeii a inceput sa inteleaga faptul ca biata femeie a depasit o anumita limita cand a inceput sa guste din cenusa... Oare ce urmeaza?


Locul 6 ~  Vopsea. Vrei sa gusti?



O tanti cu o pasiune excentrica pentru... vopsea. E clar ca e o problema acolo, in flaconul cu vopsea, si asta ii spune si doctorul care i-a facut analizele pentru rinichi si plamani. Daca femeia nu s-ar fi oprit la timp din bautul vopselurilor, imi e greu sa imi imaginez unde ar fi dus-o aceasta pasiune cu totul neobisnuita. Din pacate, desi varietatea da farmec acestei lumi pline de bauturi de tot felul, exista totusi limite...


Locul 5 ~ Prea "in vacanta" pentru Germania


Greu de crezut ca acest cuplu este totusi un cuplu de germani, nu-i asa? Stilul de viata pe care il au cei doi nu doar ca este ostentativ dar pare, pe alocuri, ridicol. Cu siguranta, ai nevoie de multi bani pentru a trai in felul acesta si cei doi ii au. Totusi, trebuie sa te saturi la un moment dat de atata materialism hedonic oligofren! Stiu ca sunt multi cei care viseaza sa traiasca astfel, dar daca ati fi in situatia respectiva, probabil v-ati da seama cat de goi pe dinauntru sunteti.


Locul 4 ~ Copilul Mare




O tanara foarte speciala este si cea din videoclipul de mai sus, care adora sa se asocieze pe sine cu un copil. Cred ca sunt multi cei care se identifica ca fiind niste copii, azi, cand a luat amploare sindromul Peter Pan. E bine de stiut insa ca exista un mecanism de aparare de tip patologic care se numeste "regresie" si consta in intoarcerea noastra din punct de vedere comportamental, la o varsta anterioara, cand realitatea era mai usor de suportat iar viata era mai frumoasa.


Locul 3 ~ Casatorit cu un Obiect



Desigur, asa cum observa si psihologul care apare in acest videoclip, exista destul de multe avantaje in a fi casatorit cu o papusa. Ma intreb daca Mr. Davecat nu se simte singur uneori, fiind atat de "in contact" cu tacerea partenerei sale de viata. Si, de asemenea, ma intreb cat de descurajat trebuie sa fii pentru a te casatori cu un obiect, fie acesta si un obiect sexual. Dar poate mai trist este cand te casatoresti cu un obiect sexual iar acel obiect sexual iti face scandal toata ziua pentru motive ridicole, iti vede numai defectele si are capricii cel putin o data pe luna... Nu ne ramane deci decat sa ii uram tipului "Casa de piatra!"


Locul 2 ~ Vrem Barbie cu IQ de Barbie



Femeile stiu ca barbatii vor papusi... Adica vor femei care seamana cu niste papusi si, daca s-ar putea, sa nu fie atat de inteligente, pentru ca, stiti voi, inteligenta devine uneori incomoda. Desi babartii admira femeile inteligente, s-ar parea ca nu doresc sa isi dea intalnire cu ele, conform unui studiu. Femeia din videoclipul de mai sus, stie ce inseamna sa fii singura si a decis ca isi doreste si un IQ de papusa Barbie, asa ca nu i-a ramas decat sa faca sedinte de hipnoterapie pentru a-si reduce coeficientul de inteligenta. Oare mai era nevoie de hipnoterapie?


Locul 1 ~ Daruri de Craciun



Iata pe cineva care a inteles spiritul Craciunului intr-un mod cu totul si cu totul neobisnuit. Pentru aceasta tanara speciala, care marturiseste ca iubeste Craciunul iar sarbatoarea respectiva inseamna totul pentru ea, problema darurilor de Craciun s-a rezolvat intr-un mod neasteptat: ea le ia (le fura) celor dragi anumite lucruri pe timpul anului urmand sa le restituie de Craciun sub forma de cadouri. Imaginati-va de cata bataie de cap a scapat: de unde banii si de unde ideile, pentru cadouri potrivite? Acum nu ramane decat sa faca fata unor comentarii rautacioase de pe youtube:


this just straight piss me off all the way i don't know why but that's not being cheap that's being an idiot - un user de pe youtube

Desigur, ati putea argumenta ca persoanele respective nu cauta atentia ca atare. Si sunt de acord cu asta, intr-o anumita masura. Totusi, priviti efectul comportamentului lor asupra celor din jur! Daca cele mai apropiate fiinte din viata lor au, in general, tendinta sa se indeparteze, totusi, ceilalti se simt atrasi si vor sa inteleaga aceste comportamente mai bine.

Evident, procesele mentale care ii determina pe acesti oameni sa actioneze in modul in care o fac sunt mai curand inconstiente iar ei se lasa purtati pe aripile acestor apucaturi nefacand decat sa constate unde ajung, observand pasiv detalii neplacute, precum indignarea si fuga celor dragi sau, cum spuneam, atentia strainilor. E greu sa le demonstrezi ca ei insisi au un rol in asta...








(1) Imaginea Scream, de Arlene S., via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu