Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 7 februarie 2016

Tainele Scrisului de Mana

Ai vrea sa stii mai multe despre cineva dar tot ce ai este... un bilet scris de mana. In ce fel te-ar putea ajuta asta? Un raspuns interesant vine din partea grafologilor.




Ce spune scrisul de mana despre personalitatea ta? Doar niste "hieroglife" sau o imagine clara asupra tabloului unei personalitati? Expertii grafologi pretind ca scrisul de mana tradeaza numeroase trasaturi de personalitate, cum ar fi meticulozitatea, superficialitatea, vitalitatea, sau predilectia pentru nou.

Aproape ca nu-ti vine sa crezi pana unde se ajunge cu "ghicitul in scrisul de mana"... In orice caz, grafologia este o stiinta in sine, iar grafologii devin persoanele cele mai cautate atunci cand se incearca, spre exemplu, stabilirea unui profil de personalitate sau autenticitatea unor documente.

GRAFOLOGÍE s. f. Studiul particularităților individuale ale scrisului, pentru stabilirea autenticității unor acte, a unor iscălituri, a caracterului unei persoane etc. – Din fr. graphologie.

Iata doar cateva dintre particularitatile scrisului care au fost asociate cu anumite trasaturi de personalitate:

  • Marimea literelor - se presupune ca cei care scriu mai mare au o personalitate extrovertita, orientata catre oameni sunt siguri pe ei si iubesc atentia. In schimb cei care scriu mic, sunt timizi si retrasi, meticulosi, studiosi.
  • Distanta intre cuvinte - se crede ca persoanele care scriu cu distante mari intre cuvinte iubesc libertatea si solitudinea, in timp ce persoanele care scriu cu distante mici intre cuvinte sunt intruzive si prefera locurile ticsite cu oameni
  • Inclinarea literelor - cei al carui scris prezinta o inclinare spre dreapta sunt asociati cu trasaturi de personalitate precum deschiderea si dorinta de a cunoaste oameni noi, in timp ce persoanele al caror scris este inclinat spre stanga sunt asociate cu discretia si dorinta de a evita atentia. De asemenea, dreptacii care scriu inclinat spre stanga, sunt asociati cu personalitatile rebele.
  • Forma literelor - daca literele iau o forma ascutita, probabil ca sunteti agresiv, foarte inteligent si foarte curios. Daca insa scrisul vostru prezinta litere rotunjite, sunteti considerati a fi creativi si cu fire artistica
  • Apasarea scrisului - scrisul apasat tradeaza angajamentul, seriozitatea si hotararea, in timp ce scrisul "light" vorbeste despre lipsa de vitalitate, o empatie si o sensibilitate crescute.



Dar grafologia merge si mai departe decat atat. Nu doar ca un grafolog va lansa o serie de presupuneri, probabil intemeiate despre trasaturile de personalitate ale unei persoane, dar va merge pana la a prefigura anumite diagnostice medicale, avand drept punct de plecare caracteristicile scrisului de mana.

Astfel, grafologii au ajuns sa asocieze anumite afectiuni fizice sau psihice cu trasaturile scrisului de mana. Tensiunea arteriala, boala Alzheimer sau Parkinson ori depresia, s-ar parea ca toate se reflecta in modul tau de a scrie.

  • La depresivi, directia scrisului de mana are tendinta sa coboare, pe masura ce se indeparteaza de inceputul frazei, chiar si daca pagina este liniata. De asemenea, fiecare cuvant poate avea tendinta sa coboare catre sfarsitul sau. O alta trasatura a scrisului depresivilor pare a fi ilizibilitatea, ca urmare a unei oboseli psihice. De asemenea, uneori, scrisul depresivilor prezinta inclinari neregulate, in cadrul unui singur cuvant.
  • Presiunea arteriala se tradeaza in scrisul de mana prin variabilitatea presiunii aplicate pe hartie - scrisul cardiacilor prezinta alternari de apasare ale instrumentului de scris ce merg de la scrisul apasat pana la scrisul abia vizibil.
  •  Scrisul suferinzilor de Alzheimer devine dificil de descifrat, prezinta anumite deformari, ca urmare a tremuratului si, de asemenea este mai lent, odata cu evolutia bolii.

Analiza grafologica devine esentiala, spre exemplu in cazul unor bilete de adio, in care este nevoie sa se stabileasca daca persoana care a scris biletul respectiv se afla in depresie sau a fost fortata sa scrie, lucru care se tradeaza in scrisul de mana - frica se exprima in scrisul de mana prin tremurat si presiune crescuta pe instrumentul de scris.








(1) Imaginea Great Doctors. Chronic Handwriting, de Ross G. Strachan, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Doctor Oz, (acc. Feb. 07, 2016), What your handwriting says about your health, website: Doctor Oz

(3) Handwriting UNiversity (acc. Feb. 07, 2016), Are you depressed?, website: Handwriting University

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu