Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 22 august 2014

Scopul Scuza Mijloacele

Esti susceptibil sa devii victima a unui psihopat? Profilul victimei psihopatilor este la fel de bine determinat ca si profilul psihopatului, in sine. Care sunt trasaturile care ii atrag pe psihopati catre noi?



☆ ☆ ☆


Psihopatia este considerata in domeniul psihopatologiei umane, o tulburare de personalitate, caracterizata prin desconsiderarea si violarea sistematica a drepturilor celorlalti, fiind cunoscuta si sub denumirea de tulburare de personalitate antisociala ori sociopatie. Poate fi usor confundata cu tulburarea de personalitate de tip narcisic, dar exista si lucruri care le deosebesc. Adesea cei care sunt diagnosticati ca psihopati, intrunesc si criteriile pentru un diagnostic de tulburare de personalitate de tip narcisic, histrionic sau borderline.[1]

Ce ii deosebeste pe psihopati de narcisisti este provenienta din medii defavorizate - narcisistii tind sa apartina paturilor superioare ale societatii, si incidenta crescuta in randurile psihopatilor a comportamentului criminal sau care tine de sfera codului penal. Si narcisistii pot comite ilegalitati cu seninatate, dar sunt mai greu de prins, mai subtili si tind sa le comita in situatii disperate, in care nu vad alternativa sau atunci cand sunt siguri ca nu risca nimic. Pentru psihopati in schimb, crimele vin oarecum natural, sunt prima lor alternativa si intarzie sa le comita doar daca au un plan mai elaborat, pe termen mediu.

Motto-ul psihopatilor este 'scopul scuza mijloacele'. Ei se percep adesea ca victime ale nedreptatii generale ce predomina in societate. Se considera ca o copilarie in care cineva a fost expus abuzurilor repetate, sau in care nu a beneficiat de o ingrijire adecvata, este susceptibila sa duca la formarea unei astfel de tulburari de personalitate. O copilarie ca aceasta este un factor de risc pentru ca a esuat in transmiterea si interiorizarea  ideii de cooperare si a principiului reciprocitatii, acela care ne spune simplu: "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face." Ca urmare, psihopatul traieste cu iluzia ca celorlalti le face placere sa fie umiliti de el.

Cuvantul de ordine in personalitatea psihopatului este iresponsabilitatea, care se vede in cele mai mici detalii ale existentei sale, incepand de la condusul masinii si atitudinea fata de mediu si terminand cu intreaga conduita la locul de munca ori din relatiile intime. Indiferenta afectiva si lipsa empatiei sunt acelea care protejeaza psihopatul de remuscari si faciliteaza comportamentul sau periculos, in toata puterea cuvantului.

Un lucru interesant despre psihopati este acela ca ei isi aleg cu oarecare prudenta si iscusinta victimele. Bunaoara, s-a constatat de-a lungul timpului faptul ca tind sa devina victime ale psihopatilor persoanele cu un anumit profil de personalitate. Asa cum, narcisistii fac cupluri "fericite" cu cei care au un profil pronuntat de auto-sacrificiu, tot la fel psihopatii fac cupluri "inspirate" cu persoanele care isi tradeaza comportamental timiditatea, neputinta si descurajarea. 

Intr-un studiu realizat de cativa cercetatori de la Universitatea Brock [3], din provincia canadiana Ontario, s-a evidentiat faptul ca psihopatii sunt capabili sa identifice cu precizie persoanele care au in urma o istorie de victimizare. Experimentul organizat de cercetatorii canadieni presupunea ca subiectii, privind niste inregistrari video cu persoane care se deplaseaza pe strada, sa aprecieze cat de usor le-ar fi sa comita un act criminal impotriva acestora. In cadrul studiului, a fost evaluata si predispozitia catre psihopatie a subiectilor.

Deloc intamplator si as spune, prea putin surprinzator, cei care inregistrasera cele mai inalte scoruri in ce priveste profilul antisocial, au fost si aceia care reusisera sa identifice cu cea mai mare acuratete persoanele cu un profil si o istorie de victimizare. Cu alte cuvinte, psihopatii sunt niste buni cititori ai semnelor nonverbale, care devin pentru ei semnale pentru actiune antisociala. 

Asa cum stim, o mare parte din ceea ce comunica o persoana se face prin mijloace non-verbale (postura,  atitudine, gesturi, directia privirii,  expresia faciala, etc) si paraverbale (modulatiile si volumul vocii). Dintre toate, s-ar parea ca tocmai trasaturile vocii exprima cele mai multe indicii, neluand in cosiderare continutul comunicarii verbale.

Indiciile vulnerabilitatii, deja cunoscute de ceva timp sunt 

  • pasi prea lungi sau prea scurti
  • greutatea lor nu alterneaza lateral cand pasesc
  • fac mai multe gesturi
  • au tendinta sa ridice picioarele mai sus cand pasesc

In afara de mers, exista numeroase moduri prin care cineva poate sa degaje siguranta de sine, indepartand astfel potentialele pericole. Personal, tind sa cred ca frica scapata de sub control este esenta atitudinii victimei favorite a psihopatilor. Cu alte cuvinte, expresia bine-cunoscuta "de ce ti-e frica, nu scapi" prezinta, cel putin in cazul de fata, ceva veridicitate. Desigur, trebuie sa fii putin inconstient pentru a degaja atat de multa siguranta in conditiile in care pericolul chiar exista. 

Oamenii insa reusesc adesea sa exprime siguranta de sine, pornind de la lucruri cum ar fi credinta in Dumnezeu. Ei spun "Dumnezeu m-a ferit de pericole", dar realitatea s-ar putea sa fie aceea ca taria credintei lor in protectia divina s-a vazut in atitudinea lor, lucru care, asa cum spune studiul sus mentionat, ar putea indeparta impostorii, agresorii si sociopatii. 








[1] American Psychiatric Association. (2000). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (4th ed., text rev.). Washington, DC: Author.

[2] Abric, J., C., (2002), Psihologia Comunicarii, editura Polirom, Iasi

[3] Wheeler, S., Book, A., & Costello, K. (2009). Psychopathic traits and perceptions of victim vulnerability. Criminal Justice and Behavior, 36(6), 635-648.

[4] Imaginea Raw Hate, de Tomas Kadebo, sub licenta CC-BY-NC 2.0
Show comments
Hide comments

2 comentarii:

  1. 'scopul scuza mijloacele"..o expresie foarte des intalnita in ultimul timp....societatea se indreapta incet incet spre o forma mai usoara de "psihopatie" ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O forma mai usoara sau mai putin usoara... Imi amintesc faptul ca inainte sa studiez psihopatia si sa iau contact cu acest motto, consideram ca "scopul scuza mijloacele" este un alt mod de a spune "atunci cand vrei ceva, poti incalca regulile, dar lumea va fi multimita in final, pentru ca va avea de castigat". Cred ca inadaptatii superiori gandesc asa... Deviantii pozitivi!

      Se pare insa ca unii folosesc acest motto intr-un mod mai putin inofensiv si anume cu totala ignorare a drepturilor celor din jur si fara a tine cont de satisfactia lor, prezenta sau viitoare. Cred asa cum spui, ca ne aflam sub vraja acestui motto, din care fiecare intelege ceea ce doreste... BTW - ar putea face parte dintr-un test de personalitate... "Ce inseamna pentru tine ca scopul scuza mijloacele?" :)

      Ștergere