Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 6 iunie 2023

Love Bombing

Oamenii se curteaza de cand e lumea iar cine se pricepe la curtat are numai de castigat. Din pacate, unii dintre noi curteaza in stil mare dar au o agenda secreta. Ritualurile de imperechere cu agenda secreta poarta numele de love-bombing. 



☆ ☆ ☆


Dragostea este o parte importanta din viata noastra iar comportamentele asociate ritualurilor de curtare sunt bine-venite atunci cand ne dorim o relatie sau ne dorim sa o cultivam pe cea prezenta. Totusi, de multe ori comportamentele de acest fel nu au la baza dragostea si reprezinta doar un mijloc prin intermediul caruia unii isi urmaresc propria agenda secreta si egoista. Iar atunci vorbim despre love bombing - un termen din categoria termenilor de psihologie pop importati din psihologia populara a lumii occidentale. Si fiindca nu prea s-a definit pana acum, as putea incerca o definitie proprie.

Love Bombing ~ un comportament specific manipularii si inducerii in eroare, practicat cu intentii ascunse si care presupune manifestari asociate ritualurilor de curtare. Aceste manifestari vor fi disproportionate, exagerate, nesolicitate, si premature, fortand reciprocitatea si accelerand evolutia relatiei intr-un mod lipsit de naturalete. Scopul general al love-bombingului este manipularea prin crearea unei legaturi rapide, puternice si inducerea dependentei ori a controlului asupra ceileilalte persoane. Fiecare dintre cei care practica love-bombing au o agenda ascunsa si urmaresc lucruri precum obtinerea de resurse materiale, favoruri sexuale sau obedienta celuilalt. 

 

Love bombing presupune administrarea de stumuli pozitivi si a unui comportament delicat si romantic, care produce incantare si te determina sa cobori garda. Iar aceasta este ideea! Cand incepe love-bombingul de regula bunul simt iese pe fereastra. Desigur, exista exceptii: daca ai inteles cu cine ai de-a face si ai experienta in aceasta privinta si o varsta respectabila, probabil ca cei care incearca sa practice love-bombing cu tine vor avea zero sanse de succes in ceea ce si-au propus. Daca nu ai experienta de viata si nu ai intalnit love-bombing pana acum, te invit sa lecturezi acest articol pentru a afla tot ceea ce trebuie sa stii despre love-bombing. 


Personal consider ca love-bombingul este destul de raspandit in societate, desi pare a fi un concept nou importat din occident. Cum spune definitia, scopul poate fi diferit in functie de cel care practica love bombing. Ceea ce au in comun toti cei care pun in scena love-bombing este dorinta de a crea o legatura intre ei si victima. Ei au observat ca atunci cand seduci pe cineva iti este mult mai usor sa il determini sa faca ceea ce iti doresti, ca si cand ar fi fost alegerea proprie. Iar asta ii poate uneori proteja de problemele cu legea cu argumentul ca victima a luat deciziile fara a fi constransa in vreun fel. 

M-am simtit putin confuz si am spus ca nu cred ca ma voi intoarce. Cand am spus asta, parca s-ar fi declansat o alarma tacuta printre oamenii din casa. Am iesit si am urcat in masina, dar o duzina de persoane au iesit in fuga dupa mine in aerul inghetat al lunii Februarie, fara macar sa fie incaltati si mi-au inconjurat masina. Spuneau ca nu ma lasa sa plec pana nu le promit ca ma voi intoarce in seara urmatoare. "Oamenii astia sunt nebuni" m-am gandit eu. "Cum sa iasa afara pe vremea asta fara pantofi sau jacheta, tinandu-ma ostatic pentru ca ma plac atat de mult?" Dupa cateva minute am cedat mai mult fiindca m-as fi simtit vinovat daca unul dintre ei s-ar fi imbolnavit. (...) Mai tarziu am aflat ca aceasta practica se numeste love-bombing si presupunea sa mi se spuna permanent ca sunt o persoana minunata, desteapta s.a.m.d. Am fost invitat de 30 de ori sa ii insotesc pentru un weekend la o statiune din afara orasului. Sursa: Combaterea Controlului Mintii in Culte de Steven Hassan


Cine practica Love Bombing?

  • SECTELE ~ Scopul ultim al sectantilor poate fi puterea, traficul de persoane, deposedarea de resurse materiale sau favorurile sexuale. Vezi cazul sectei NXIVM sau cel despre care am vorbit in articolul Un Tata de Imprumut
  • PEDOFILII ~ Da, in cazul pedofililor scopul este evident - exploatarea sexuala a minorilor. Vezi cazul Roman Polanski sau cazul familiei Broberg. Si cazul lui Michael Jackson pare croit dupa acelasi tipar desi investigatiile nu au demonstrat nimic.
  • TRAFICANTII ~ Ma refer in special la traficantii de persoane care practica metoda cunoscuta sub numele de lover boy. Scopul lor este evident: obtinerea de venituri pe seama persoanelor traficate. 
  • AMANTII (CASATORITI) ~ Scopul acestora este de asemenea evident: obtinerea de favoruri sexuale si inducerea in eroare a victimei prin intermediul promisiunilor - stiti voi: sunt nefericit iar tu esti salvarea mea dar nu pot divorta chiar acum din cauza a 700 de motive. 
  • PATRONII ~ Ei bine da, multi dintre patronii de azi, inclusiv din Romania, actioneaza cam la fel ca niste sefi de secta care stiu sa creeze dependenta in special in randul celor foarte tineri, oferind foarte putin in schimb. Feriti-va de patronii care sunt ca un tata /ca o mama, dar care au tot felul de scuze pentru a nu va recompensa eforturile si sacrificiile!
  • ESCROCII SENTIMENTALI ~ Scopul acestora este obtinerea accesului la resursele materiale ale victimei. Probabil ca aceste cazuri sunt mai rare, desi sunt fascinante si mai nou am devenit cu totii interesati de ele in urma documentarului Escrocul de pe Tinder.
  • NARCISISTII ~ Da, exista putin narcisism in fiecare dintre cei pe care i-am listat aici. Ei pot fi niste amanti care va sunt si sefi, pot fi patroni, pot fi traficanti sau pedofili (daca au si putina psihopatie - vezi narcisistul malign) sau pot sa fie doar niste persoane care va curteaza intamplator si vor sa inceapa o relatie cu dvs - ultimul lucru pe care vi l-as recomanda! Scopul acestora din urma ar putea fi pur si simplu nevoia de a straluci prin intermediul dvs, ca si cand v-ar purta la incheietura mainii drept bratara. 

Este deosebit de important sa facem diferenta intre love-bombing si alte comportamente care ar putea semana cu acesta. Fiindca a curta pe cineva este o chestiune care tine de civilizatie si chiar traditie - oamenii se curteaza de cand e lumea si ritualurile de curtare s-au pastrat ori au evoluat insa niciodata nu le-am abandonat, indiferent cat de mult a progresat societatea umana. Curtarea face parte din viata noastra iar cei care stiu sa curteze au, nu-i asa, numai de castigat. Problema este ca unii dintre noi au deprins aceste ritualuri si au devenit extrem de priceputi la asta tocmai fiindca au ceva de castigat pentru agenda lor secreta. 



Si asa a aparut love-bombingul - cineva se comporta ca si cand ar fi incantat ca ai aparut in viata lui, sau ca si cand ar fi singurul de pe lumea asta care te intelege. Gesturile pe care le face in numele relatiei voastre vor fi grandioase, mereu iesite din comun, cuvintele pe care vi le spun vor fi corecte si ca la carte. Ei va vor oferi atentie, cadouri, timp, servicii si dedicatii muzicale. Va vor spune ca le-ati salvat existenta pustie, ca sunteti raza de soare intr-o zi ploioasa si balsamul pentru rana din sufletul lor. Dar amintiti-va ca o carte nu trebuie judecata dupa coperta iar un om nu trebuie judecat dupa aparente.


Caci pe de alta parte veti putea descoperi tot felul de stegulete rosii - faptul ca va controleaza activitatea pe retelele sociale sau ca nu le puteti cunoaste familia sau prietenii, nu stiti cum isi castiga existenta, faptul ca locuiesc intr-o camera de hotel, le-au fost blocate conturile sau faptul ca au tot felul de dusmani care le vor raul. Sunt mici detalii care ar trebui sa va dea de gandit daca nu ati fi indragostiti pana peste urechi. Din pacate, adesea acestia stiu sa se prezinte pe sine ca fiind niste persoane iesite din comun (foarte bogati, atragatori, puternici, celebri, etc) si nu va fi usor sa faceti diferenta intre comportamentul lor si comportamentul unor oameni obisnuiti. 


Dar v-as sugera sa va ganditi la persoanele celebre care au totusi un comportament de oameni obinsuiti si preocupari de oameni obisnuiti (familisti, muncitori, imbracati normal, cu masini normale, etc) si nu au nevoie sa se prezinte pe sine ca si cand ar apartine unei caste. Cu cat cineva se comporta mai normal, fara pretentii si aere de superioritate cu atat va puteti astepta la mai multa onestitate din partea respectivului. Iar daca ar mai fi o recomandare de facut, este aceea de a va pastra mintea deschisa si treaza: din cand in cand apar steguletele rosii iar ele nu pot fi ignorate sau trecute cu vederea usor. De asemenea, veti primi scuze bine ticluite dar nu va multumiti cu acestea - supuneti verificarii aceste scuze!


Idealizarea este un stegulet rosu in sine. Chiar daca va face placere si va gadila orgoliul (asta e si ideea), intrebati-va ce o determina pe aceasta persoana sa va idealizeze si sa-si investeasca atat de mult timp, bani sau alte resurse in a va face pe plac! Din pacate, acea fraza care afirma ca atunci cand e prea frumos ca sa fie adevarat, probabil ca nu e adevarat, se confirma de fiecare data. As dori pe final sa va recomand doua filme care au drept tema traficul de persoane iar love-bombingul reprezinta instrumente cheie in acest proces: Lover Boy (film romanesc) si Palmieri si Fire de Electricitate (HBO Max)









(1) Imaginea Male Model With Flowers, de Cotton Bro Studio, via Pexels

(2) McMahon, M., (2019), The Top 50 Red Flags of Romantic Predators, Scribd

(3) Hassan, S., (2020), Combating Cult Mind Control, Freedom of Mind Resource Center 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu