Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 29 mai 2023

Un Tata de Imprumut

Un tata de imprumut va lua decizii in locul tau si iti va permite sa copilaresti mai departe. Este si cazul lui Larry Ray, protagonistul documentarului Tinerete Furata. Pana la urma, a fost sau nu secta?



☆ ☆ ☆


Am mai afirmat faptul ca, daca ar fi ceva de admirat la secte si liderii de secta, ar putea fi creativitatea si capacitatea de a concepe si a pune in fapt un nou stil de viata. De ce este nevoie de asa ceva? Cred ca, in special la varsta adolescentei, multi tineri realizeaza ca societatea in care traim isi are limitele sale. Unele dintre aceste limite sunt de bun simt si au un rol pozitiv, mentinand ordinea si predictibilitatea vietii - de ex, nevoia de a fi independenti financiar, de a participa la viata sociala si de a respecta legea. Dar societatea are si limite care poate n-ar trebui sa existe: promiscuitatea, deschiderea catre droguri si preocuparile superficiale.

Iar cand lucrurile nu merg asa cum trebuie, orice ar insemna asta, apare un lider de secta care iti ofera solutii si un stil nou de viata. Caci in fond nu trebuie sa fim cu totii la fel iar unii dintre noi se regasesc pe sine in sanul unui grup cu precupari si comportamente usor bizare, dar nu obigatoriu inferioare celor practicate de restul membrilor societatii. Progresul spiritual este de cele mai multe ori lozinca sau make-up-ul care ascunde munca in folosul liderului, deposedarea de resurse financiare, deprivarea de odihna si alimentatie sau favorurile sexuale facute liderului. 

Cam la fel stau lucrurile si in cazul cultului organizat de catre Lawrence "Larry" Ray cu studentii de la colegiul Sarah Lawrence din statul american New York. Incepand din 2011, dupa ce a fost eliberat din inchisoare, Larry (50) isi gaseste un camin alaturi de fiica lui Talia Ray in campusul colegiului, printre colegii fetei. La drept vorbind, nu prea avea ce cauta acolo de la bun inceput dar administratia colegiului declara ca nu cunostea nimic despre prezenta lui Larry Ray in campus. Ceea ce il face unic pe Larry Ray in lumea liderilor de cult este subtilitatea actiunilor sale si forta de convingere iesita din comun. Alte culte au un obiect de activitate, o credinta religioasa, o baza ideologica daca doriti. 

Ei bine, Larry Ray nu a avut nevoie de o baza ideologica. Singurul lucru pe care il oferea grupul sau era asa zisa lui experienta de viata si intelepciune, iar pozele in care apare cu lideri ai lumii cum ar fi presedintele SUA sau URSS, ar trebui sa ne faca atenti la ceea ce are de zis. Nimic altceva. Ceea ce are sens de cand am aflat ca Larry a fost diagnosticat cu tulburare de personalitate narcisica si histrionica. De altfel, membrii grupului de studentii nici macar nu constientizau faptul ca sunt membri de cult! Initial barbatul este introdus in grup si, fiind un bun bucatar, ii cucereste pe cei din campus cu retele sale ca la mama acasa, ceea ce probabil a creat o atmosfera pozitiva pe fondul mirosului de mancare buna. A fost o bila alba. 




La asta s-a adaugat influenta pe care barbatul cu aer de tatic ideal parea sa o aiba asupra Isabellei Pollock - studenta marginala cu tendinte depresive. Cred ca nu realizam cat de importanta este putina atentie si indrumare pentru o tanara care simte ca nu apartine si nu si-a gasit locul in aceasta lume, dar Larry Ray a putut sa foloseasca aceasta vulnerabilitate pentru a castiga credit - precum Isus care vindeca orbii si aducea mortii la viata. El ajunge sa foloseasca spatiul gol din viata acestor tineri pentru a le oferi un tip de indrumare care pare sa functioneze, pana la punctul in care toti membrii grupului stiu ca daca au vreo problema ne-rezolvata Larry este cel care le va oferi solutia. Puteti urmari un film documentar despre acest cult pe reteaua de streaming Hulu, sau daca nu locuiti in America, il puteti urmari gratuit (cu traducere) la acest link: Stolen Youth

Exista asa zisi terapeuti care nu fac altceva decat sa incurajeze regresia functionala a clientilor lor - ei devin tatucul providential si isi incurajeaza clientii sa devina cat mai dependenti de el. Pe fondul componentei de narcisism din personalitatea lor, rolul li se potriveste perfect. Rezultatul insa este benefic mai curand pentru buzunarul lor decat pentru clienti si dezvoltarea lor propriu-zisa. Prin regresie functionala se intelege intoarcerea la o etapa de dezvoltare anterioara, mai confortabila - cum ar fi copilaria, atunci cand deciziile erau luate de parinti iar resursele erau gestionate tot de acestia. De altfel, una dintre membrele grupului, Felicia Rosario, absolventa de Harvard si medic psihiatru in formare, cazuta prada acestui proces, ajunge ulterior sa recunoasca regresia despre care vorbeam. 




As dori sa ma opresc aici cu detaliile despre acest cult si sa va indemn sa vizionati documentarul unde puteti descoperi singuri cum se manifesta narcisismul la liderii de cult si consecintele devastatoare asupra fostilor membri. Unii dintre ei inca se afla intr-o profunda confuzie, tocmai fiindca exista o parte din noi care ar fi mai confortabila cu exploatarea propriei persoane atata vreme cat nu trebuie sa luam decizii si putem sa ne continuam copilaria, intr-o forma sau alta. Desigur, unii dintre studenti au putut sa constientizeze inca de la inceput ca ceva nu este in regula cu acest stil de viata. Dar ce te faci cu cei care nu au avut parte niciodata de apreciere si apartenenta, cei marginalizati si privati de cele mai elementare nevoi? Probabil ca ei inca se mai intreaba daca chiar a fost cult sau nu...








(1) Imaginea A Wooden Dummy, de Marco Bianchetti, via Unsplash

(2) Wikipedia, (acc. 29.05.2023), Larry Ray Scandal, website: Wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu