Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 27 august 2024

Elodia Este in America

De la cel mai cool cuplu american pana la povestea de groaza, devenita realitate. Este vorba despre cuplul format din Laci (27) si Scott Peterson (30), doi tineri frumosi de pe coasta de Vest, imprumutati parca dintr-un film de la Hollywood, dar cu un destin ingrozitor. Desi petrecuta in anul 2002, povestea lor nu a fost uitata nici azi.  



☆ ☆ ☆


Uneori ma incearca regretul ca nu s-a gandit nimeni sa realizeze un documentar Netflix sau Max despre disparitia Elodiei Ghinescu. Dar hei, sunt atat de multe alte lucruri care ar fi putut sa existe in Romania! Acum ca vorbim despre asta, descopar ca exista cateva documentare de amator facute de niste youtuberi creativi si ambitiosi, pe tema disparitiei Elodiei. Dar pana sa avem un documentar profi pe Netfilx, ne ramane sa vizionam documentarele facute de americani pe tema uciderii lui Laci Peterson, un alt mister perfect, cu parfum american. 

Spre deosebire de cazul Elodiei Ghinescu, cadavrul lui Laci Peterson a fost gasit, dar la fel ca si in cazul romanesc, anchetatorii au avut numai dovezi circumstantiale, cu alte cuvinte nimic care sa inlature orice urma de dubiu cu privire la autorul crimei. De asemenea, la fel ca si in cazul Elodiei, vinovatia a fost preluata de catre sotul supravietuitor. Cu alte cuvinte, procesul judiciar a mers pe teoria ca daca merge ca o rata si macane ca o rata, atunci probabil ca e rata - adica criminal.




Am selectat cateva aspecte care fac cazul uciderii lui Laci Peterson interesant si chiar memorabil. Am sa vi le prezint in cele ce urmeaza, in speranta ca va voi trezi interesul pentru a cauta documentarele Netflix sau Max. Exista cate unul pe fiecare platforma de streaming, iar cel de pe Netflix este miniserial, fara a fi plictisitor, asa cum ne-au obisnuit cei care produc documentarele Netflix. Deci le puteti viziona pentru a intelege mai multe decat as putea eu sa prezint intr-un articol de blog. Iata insa si aspectele identificate de mine pentru care merita sa urmariti aceste documentare:  

  • UN MISTER PERFECT ~ Este un mister atat de bun incat s-au facut filme inspirate din acest caz real - vezi Lost Girl, unde evolutia este surprinzatoare si imprevizibila dar asemanarea nu poate fi contestata. Povestea te activeaza mental intr-un mod total si implacabil, facandu-te sa te intrebi daca e ceva gresit la tine fiindca iti face placere sa urmaresti detaliile sordide ale acestei povesti pline de cruzime. 
  • SENSIBILITATEA PUBLICULUI ~ La fel ca si in cazul Elodia, publicul este intrigat de elementele acestei povesti iar implicarea emotionala a acestuia nu ramane fara efecte. Fiind vorba despre o tanara americanca tipica, de genul next-door-girl, dintr-o familie instarita, care la cei 27 de ani ai sai avea toata viata inainte, care mai era si insarcinata si care, nu in ultimul rand, a disparut in perioada Craciunului, este de inteles de ce au dorit toti americanii sa afle ce s-a intamplat cu ea. 
  • UN CUPLU COOL ~ Asa cum am mentionat mai sus, este vorba despre o familie de tineri de succes care traiau o viata aparent perfecta, fara lipsuri materiale - unii ar spune ca erau membrii ai protipendadei sau ca beneficiau de white privilege. Cu cat afli mai multe despre acest cuplu, cu atat doresti sa stii mai multe. Acest aspect al dezirabilitatii sociale face povestea mai interesanta si usor de urmarit. Sotii Peterson reprezinta un cuplu dragalas, imprumutat parca dintr-un film de la Hollywood, fiind educati si aparent impliniti din toate punctele de vedere. De ce sa li se intample asta tocmai lor? 
  • UN CAZ SPECTACULOS ~ Fiecare dintre americani devine un mic detectiv care aduna probe in fiecare zi, urmarind programele de stiri pentru a putea afla ce s-a intamplat cu Laci Peterson. Si nu degeaba, fiindca in fiecare zi apare ceva nou si neasteptat. Exista un crescendo, incepand cu disparitia, detaliile care il califica pe Scott Peterson ca suspect principal, apoi amanta lui Scott, descoperirea cadavrelor in Bay Area (mama si copilul), incercarea lui Scott de a se deghiza si a parasi tara, etc.
  • ASPECTUL MORAL ~ Scott Peterson are un comportament dubios si aproape ca tot ceea ce face are drept rezultat mai multa umbra de suspiciune care pluteste asupra lui: nu doar ca are amanta, dar dupa disparitia sotiei sale insarcinate, el introduce niste canale porno in abonamentul sau de cablu, doar cateva exemple de chestii care dau de gandit si atrag antipatia publicului. Moralitatea indoielnica a lui Scott Peterson va fi luata drept dovada a vinovatiei sale si presupun ca toti barbatii carora le-a disparut nevasta au ceva de invatat din asta, mai ales daca sunt nevinovati. 
  • REZOLUTIA ESTE FORTATA ~ Scott Peterson este suspectat ca nu-si iubea sotia, ca statea prost cu moralitatea si ca nu stie sa joace rolul unui sot indurerat. Dar asta il face un criminal? Din pacate, politia nu a fost capabila sa produca niste dovezi clare ale vinovatiei sale si condamnarea pare ca s-a facut mai mult la presiunea publicului si datorita nevoii de a da un final potrivit cu aceasta poveste care i-a tinut treji pe toti americanii, luni si ani la rand.




Cazul uciderii lui Laci Peterson si mai ales al condamnarii lui Scott Peterson, este cel mai bun exemplu de situatie de natura penala unde aspectele psihologice au jucat un rol decisiv. Aproape ca nu exista niciun detaliu in aceasta poveste care sa nu fie marcat de procesele psihologice derulate in subsidiar. Interpretarile pe care le-a facut publicul, dar si juratii, observand comportamentul detasat al lui Scott Peterson sau descoperind imoralitatea lui, nu au facut altceva decat sa zadarniceasca sansa unui proces corect pentru acesta. Fiindca faptul ca a primit o condamnare dura nu este justificat nici in cazul in care este vinovat, in conditiile in care exista cea mai mica urma de indoiala cu privire la vinovatia lui.  

Pare ca intreaga societate americana a fost miscata si scandalizata de aceasta poveste iar problema obiectivitatii si a corectitudinii a fost literalmente eclipsata de nevoia tuturor de a-l pedepsi pe acest tanar sot care nu stia sa fie sot de tanara femeie insarcinata. Nu-mi ramane decat sa va recomand sa urmariti documentarele despre cazul uciderii lui Laci Peterson.  Daca doriti sa o faceti, va invit apoi pe blog sa-mi lasati niste pareri cu privire la acest caz notoriu din istoria sistemului de justitie american. 








(1) Imaginea Person In Handcuffs, de Kindel Media, via Pexels

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu