Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 19 august 2024

Narcisismul Pozitiv

Se vorbeste mult despre latura negativa a narcisismului si pe buna dreptate. Convietuirea cu un narcisist este dificila, daca nu imposibila. Si totusi: care este partea plina a paharului? Studiile in domeniu ne spun ca exista avantaje clare si o protectie pe care narcisismul o asigura. 



☆ ☆ ☆


Cum va plac blogurile de psihologie, cafeaua, pisicile si calatoriile, imi imaginez ca ati auzit cateva lucruri despre tulburarea de personalitate narcisica. Pe internet a primit destul de multa atentie mai mult din cauza ca numeroase fete lipsite de experienta de inter-relationare au fost seduse si abandonate de proverbialul capcaun deghizat in fat-frumos pe cal alb iar acum pot sa povesteasca zile in sir cat de rai sunt partenerii cu tulburare de personalitate narcisica, cum nu le pasa de nimeni in afara de propria persoana si cum riscati sa va ardeti rau de tot daca incercati sa intrati intr-o relatie cu acestia. 

Inainte de a vorbi despre tulburarea de personalitate sus-mentionata, as dori sa precizez ca o tulburare de personalitate nu trebuie confundata cu o boala psihica. Diferenta consta in faptul ca boala psihica are un impact major asupra vietii sociale a bolnavului, afectandu-i comportamentul, capacitatea de a se integra in societate si de a raspunde cerintelor educativ-profesionale ale acesteia, in timp ce tulburarea de personalitate, desi are un impact direct asupra comportamentului si face experienta de inter-relationare cu cei din jur dificila, nu implica obligatoriu incapacitarea socio-profesionala a persoanei. Dar ar putea fi o tulburare de personalitate un atu? 

Se poate spune ca tulburarea de personalitate ne face mai vulnerabili la dezvoltarea unei boli psihice daca lucrurile scapa de sub control (in sensul ca se acumuleaza multe surse de stres rau gestionate de individul respectiv) dar ea nu reprezinta decat o configuratie speciala de trasaturi de personalitate unde anumite trasaturi sunt mai accentuate decat la o persoana normala. Aceasta accentuare a trasaturilor poate insemna si dificultatea de a gestiona anumiti factori de stres. Spre exemplu un narcisist are nevoie de validarea celor din jur si se poate intampla sa nu o primeasca tot timpul, ceea ce reprezinta o sursa de stres subiectiv greu de trecut pentru aceasta persoana.

Acesta este de altfel cel mai penibil aspect al tulburarii de personalitate narcisice - cel putin pentru cel care a fost diagnosticat in acest sens. Si anume faptul ca persoana traieste in acest basm in care toata lumea ii acorda privilegii si atentie, isi exprima respectul, recunostinta si aprecierea fata de ea. E un basm fiindca nu traim in conditii ideale (in paradis) si se intampla ca din vina noastra, sau a celor din jur, sa nu primim aceasta validare permanenta la care ne asteptam, nici macar pe merit. A nu fi pregatit pentru asta inseamna sa traiesti o trauma permanenta. Iar asta ar putea fi misiunea terapeutica a unui narcisist din punctul de vedere al celui care isi doreste sa medieze relatia lui cu realitatea - adica psihoterapeutul. 

Insa, asa cum ati observat, in viata sociala a omului exista un loc pentru fiecare dintre noi si prezenta unor trasaturi accentuate, cum ar fi dorinta de a fi in centrul atentiei si de a straluci, li s-ar potrivi manusa unora cu tulburare de personalitate narcisica. Si fiindca ati auzit atat de multe lucruri rele despre narcisistii fara-de-suflet, mi-am propus ca in acest articol sa va prezint si cateva lucruri bune in legatura cu acestia, din literatura de specialitate, dar si cateva rezultate ale unor cercetari stiintifice. Iata cum descriu cei doi autori ai cartii Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile, (F. Lelord, C. Andre) tulburarea de personalitate narcisica:

In plan personal:

  • INFUMURARE ~ Persoana are sentimentul ca este exceptionala, deasupra oamenilor de rand, si ca i se cuvine mai mult decat oamenilor obisnuiti
  • SUPERIORITATE ~ Persoana este stapanita de obsesia de a avea succese rasunatoare atat pe plan profesional cat si in plan personal
  • SUPERFICIALITATE ~ Persoana este precoupata de infatisarea sa si de vestimentatie

In relatie cu ceilalti:

  • ASTEPTARI NEJUSTIFICATE ~ Persoana se asteapta la atentie si privilegii, fara a se simti obligata la reciprocitate
  • RAZBUNARE ~ Persoana devine furibunda in situatia in care nu i se acorda atentia si privilegiile respective
  • MANIPULARE /  EXPLOATARE ~ Persoana are tendinta de a manipula si exploata pe cei din jur
  • EGOCENTRISM ~ Persoana este incapabila de empatie iar emotiile celor din jur nu o preocupa


Dar autorii mentionati considera ca narcisismul ar avea si o latura pozitiva, despre care nu intarzie sa mentioneze in lucrarea lor. Astfel, ei vorbesc despre increderea in sine de care par a da dovada persoanele cu aceasta tulburare de personalitate sustinand ca nu este doar rezultatul reusitelor, dimpotriva, o parte din reusitele lor sociale ar putea avea la baza aceasta incredere in sine. De asemenea, Lelord si Andre considera ca putin narcisism ne face apti sa ne cerem drepturile atunci cand acestea sunt violate sau nesocotite. In plus, afectiuni psihice grave cum ar fi depresia si starile anxioase ar fi preintampinate, cel putin in parte, daca oamenii ar dispune de un graunte de narcisism. 

Poate v-au atras atentia, din listele de trasaturi de mai sus, elemente cum ar fi preocuparea pentru aspectul exterior si vestimentatie care, daca ne gandim, nu este obligatoriu un defect, dimpotriva, intr-o lume civilizata exista asteptarea justificata ca oamenii sa se preocupe de aspectul lor exterior si de felul cum se imbraca, sa investeasca o parte din venitul lor in asta. Din acest punct de vedere, putem sa fim incredintati ca narcisistul nu va mirosi rau si nu va purta haine neingrijite vreodata, dimpotriva, am putea avea sentimentul ca este dintre cele mai prezentabile persoane pe care le cunoastem. 

Mai mult decat atat, cu privire la aceasta dorinta de a se prezenta in cea mai buna forma a lor, exista dovezi stiintifice in sensul ideii ca narcisistii reusesc sa isi mentina un numar optim de kilograme fiind protejati de obezitate in comparatie cu restul populatiei. De asemenea, s-ar parea ca narcisistii sunt protejati si de problemele cardio-vasculare aflate in expansiune peste tot in lume. Asa cum spuneau Lelord si Andre, narcisismul pare sa reprezinte o protectie impotriva depresiei, lucru demonstrat, de asemenea, pe cale stiintifica.

Un alt studiu a demonstrat faptul ca narcisistii par sa inregistreze scoruri mai ridicate la testele cognitive si de inteligenta fiind capabili sa arate ca au un IQ mai mare atunci cand sunt testati in conditii de stres. Cu alte cuvinte, inteligenta aceasta peste medie ar putea sa compenseze asteptarile lor lipsite de realism, fiind demonstrat faptul ca exista o legatura intre sanatatea psihica si inteligenta, explicata prin intermediul materialului genetic mostenit. 

A avea abilitatea de a ignora feed-backul negativ sau inselator poate fi un lucru benefic. In aceasta situatie am observat faptul ca indivizii care inregistrau scoruri ridicate la narcisism inregistrau in acelasi timp scoruri ridicate la testarea IQ-ului. Kostas Papageorgiou, profesor la Queen's University din Belfast. 

 

Nu as vrea sa considerati ca narcisismul a devenit un diagnostic de dorit. Problemele inter-personale ale narcisistilor vor ramane o povara greu de purtat atat pentru narcisist in sine cat si, mai ales pentru cei din jurul sau. Da, putem sa punem in valoare anumite aspecte ale comportamentului si atitudinii narcisistilor in ce priveste propria sanatate, putem lucra la felul cum ne punem in valoare si la increderea in fortele proprii insa este enorm de mult de lucru in ce priveste cooperarea narcisistului cu cei din jur si ajustarea asteptarilor. Din pacate, narcisistii nu sunt constienti de legatura intre problemele lor cu cei din jur si propriul comportament si se apreciaza ca numai intre 2-16% dintre narcisisti cauta ajutor psihoterapeutic. 









(1) Imaginea Confident Young Woman, de Анна Хазова, via Pexels

(2) Medium, (acc. 19.08.24), Can Narcissits Benefit from Therapy, website: Medium.com

(3) Neuro Science News, (acc. 19.08.24), Less Obesity and Depression in NPD Individuals, website: NeuroScienceNews.com

(4) PsyPost, (acc. 19.08.24), The Surprising Link Between Narcissism and Cognitive Performance, website: PsyPost.org

(5) PsyPost, (acc. 19.08.24), Genetic Link Between Intelligence and Mental Health, website: PsyPost.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu