Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 23 mai 2023

Romanii se Maturizeaza

Da, stiu, aveati nevoie de o veste buna. Iar eu sunt in posesia acesteia! Acest comportament financiar care, pana nu de mult ne era strain noua romanilor, tradeaza maturizarea noastra ca societate. Te astept in acest articol cu toate informatiile de care ai nevoie!  



☆ ☆ ☆


Cum psihicul instrumenteaza existenta sociala a fiecaruia dintre noi, orice tulburare la nivel psiho-emotional isi va avea consecintele asupra celor mai multe dintre ariile vietii noastre. Ne este usor sa observam impactul tulburarilor psihice asupra relatiilor noastre personale sau de serviciu (certuri, nervozitate, dificultatea de a veni in intampinarea nevoilor celorlalti sau de a stabili limite in relatie cu acestia, etc). Dar aceste tulburari au un impact masurabil si in ce priveste aspectele materiale ale existentei: capacitatea de a castiga, de a promova ierarhic, de a veni in intampinarea solicitarilor profesionale elementare sau complexe, de a ne adapta la schimbari s.a.m.d. 

De asemenea, tulburarile emotionale au un impact asupra comportamentului nostru financiar: capacitatea de a economisi, de a ne organiza cheltuielile, de a ne plati la timp facturile, de a evita datoriile sau de a le solutiona in mod adecvat. Daca ati observat, fiecare tip de personalitate isi are propriul sau mod de a da gres, de a esua in plan financiar, si propriile sale confruntari cu specific personal. Unii dau gres fiindca nu se pot abtine de la chentuieli si au un comportament financiar haotic, altii intra in datorii fiindca au nevoie sa cumpere lucruri prin care sa atraga atentia iar altii nu fac altceva decat sa isi predea resursele si economiile celor care pretind ca ii protejeaza. 

Iata o scurta sinteza a acestor comportamente financiare de risc:

  • EGOISTUL (Tulburare de Personalitate Antisociala / Psihopatie) ~ (Moto: Scopul Scuza Mijloacele) ~ 
Desi psihopatul nu este chinuit de remuscari, anxietati sau depresii, realitatea ii demonstreaza acestuia ca scopul nu scuza mijloacele aproape niciodata. Meseria psihopatului este riscul, in special riscul care apare in lupta sa pentru imbogatire si acumularea de putere cu orice pret. Asa ajunge psihopatul sa descopere ca jocurile de noroc, fara-de-legea si abuzul impotriva celorlalti nu sunt un mijloc realist de a face bani, dimpotriva, acestea reprezinta un mod de a te afunda in datorii si probleme financiare cu consecinte dintre cele mai brutale, inclusiv pierderea sanatatii fizice sau a vietii. 
  • SACRIFICATUL (Tulburare de Personalitate de Tip Borderline) ~ (Moto: Dau viata mea pentru iubire) ~ 
Comportamentul impulsiv al persoanelor cu tendinte de tip borderline le expune pe acestea la cheltuieli haotice si capricii imposibil de gestionat ceea ce le aduce numeroase probleme financiare. Jocurile de noroc pot pune la fel de multe probleme iar la asta se adauga si dependenta de droguri folosite pentru gestionarea durerii emotionale ceea ce, de asemenea, ruineaza starea materiala si capacitatea de a castiga. In cazul cel mai fericit, facturile pe care persoana borderline le achita pentru a-si trata problemele de sanantate psihica ori accidentele fizice sunt la fel de piperate. 

  • SCAIUL (Tulburare de Personalitate Dependenta) ~ (Moto: Pot sa sun un prieten?) ~ 
Persoanele dependente (de celalti) pot avea dificultati in a se afirma pe cont propriu si a obtine o sursa de venit care sa le permita independenta financiara, cu toate ca unele dintre acestea obtin un job in stil old school - pile si relatii. De asemenea, daca nu cumva fac parte dintr-un cult, in care liderul le spune ce sa faca cu banii (adica sa-i predea imediat liderului), prietenul providential care le asigura protectia mult dorita ii poate la fel de bine deposeda de orice resursa materiala mai ales ca personalitatea dependenta este convinsa ca oricum nu ar sti ce sa faca cu banii si se bucura cand prietenul providential isi face planuri cu banii lor.

  • DIAMANTUL (Tulburare de Personalitate Narcisica) ~ (Moto: Veniti sa luati valoare!) ~ 
Asa cum va puteti imagina usor, o persoana cu acest specific va ajunge sa faca asa-zise investitii in scopul de a-i impresiona pe ceilalti si a crea aparenta de statut privilegiat. Cu toate ca nu si le permite cu adevarat sau sunt cumparate cu bani pe care nu i-a castigat inca, persoana narcisica va face tot posibilul sa etaleze haine, ceasuri, bijuterii, telefoane, masini de firma sau vacante de vis, lucruri de care este atasata prin insasi identitatea sa si care ii pot oferi unele oportunitati fiindca traim intr-o lume a aparentelor si a imaginii. Asta nu inseamna ca nu are probleme financiare din cauza cheltuielilor si ca echilibrul financiar nu este adesea unul extrem de fragil.


V-am oferit doar cateva exemple de moduri prin care structura de personalitate poate influenta comportamentul financiar. Atunci cand gluma se ingroasa iar tendintele auto-distructive ale personalitatii sunt scapate de sub control, poate aparea si o tulburare afectiva propriu-zisa (anxietate, depresie, etc) ca urmare a dificultatii de a mentine sau restabili echilibrul intre castig si cheltuieli sau homeostazia financiara daca i-am putea spune asa. Dintre toate comportamentele financiare care au un impact pozitiv asupra sanatatii mentale tendinta de a economisi este probabil cea mai importanta. Aceasta apare la cei care se bucura de sanatate mentala suficienta iar economiile realizate au la randul lor efectul de a imbunatati sentimentul de siguranta, care este esential in rezilienta personalitatii si mentinerea sanatatii psihice.

Cu alte cuvinte, se creeaza astfel de cercuri de tip cauza-efect atat in ce-i priveste pe cei cu probleme psihice mai accentuate cat si in ce-i priveste pe cei care se bucura de o sanatate psihica satisfacatoare. Si daca la primii problemele psihice creaza probleme financiare (cheltuieli haotice, comportament impulsiv si de risc, investitii paguboase, etc) care nu fac decat sa exacerbeze problemele psihice, la ceilalti sanatatea psihica creaza obiceiuri financiare sanatoase (economisire, lista de prioritati, cheltuieli prudente, etc) care la randul lor imbunatatesc nivelul de satisfactie, de fericire si de sanatate emotionala. Dar am si o veste buna pentru dumneavoastra - cel putin am tendinta sa o interpretez ca fiind o veste buna. 

Publicatia online Bursa.ro ne anunta de curand ca romanii au inceput sa faca economii - ceea ce, pana nu de mult reprezenta o problema pentru noi ca natiune. Psihologii au observat ca nu prea ne pricepem la asta si nu era o chestie care sa ne faca cinste, dimpotriva. O persoana care nu economiseste este o persoana care se gandeste putin la viitor, nu are ambitii si planuri iar in acest profil ne incadram si noi romanii. Indiferent care este motivul pentru care romanii au invatat sa economiseasca (unii spun ca au crescut dobanzile la depozite sau ca ne ingrijoreaza razboiul din Ucraina), faptul ca economisim ma determina sa observ maturizarea societatii romanesti si nu poate decat sa ma bucure. 

Un popor care economiseste este mai dificil de ingenuncheat atunci cand apar problemele inerente existentei. De asemenea, este si un popor care a invatat sa isi tina sub control tendintele de a cheltui haotic, impulsiv si necugetat, are respect pentru resursele sale si intelege ca acestea nu pot fi tratate in mod superficial. Daca ar fi sa fac o paralela intre resursele personalitatii si cele financiare, s-ar putea spune ca economiile noastre sunt echivalente cu stima de sine - asa cum stima de sine ne protejeaza de comportamente auto-distructive si ne da rezilienta la stres, tot la fel si economiile noastre au un rol de stabilizare a existentei noastre materiale. Iar asta, nu-i asa, va consolida si mai mult stima noastra de sine, caci totul este un cerc de cauze si efecte interdependente. 








(1) Imaginea Girl With Money, de Bermix Studio, via Unsplash

(2) Very Well Mind, (acc. 23.05.2023), Managing money with borderline personality disorder, website: Verywellmind.com

(3) Ziarul Bursa, (acc. 23.05.2023), Teama de vremuri mai grele si dobanzile marite au crescut economiile populatiei, website: Bursa.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu