Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 27 august 2020

Cel Mai Destept Om

In zilele noastre este destul de greu sa dezvolti un cult dezlanat - pur si simplu suntem mai informati! Pare ca azi e nevoie sa oferi suficient de multa calitate pentru ca in spatele acesteia sa iti poti desfasura intentiile sinistre. Iar Keith Raniere, oricare ar fi IQ-ul sau, a fost destul de inteligent sa faca asta.




☆ ☆ ☆



Sa zicem ca ai dat un test de inteligenta si ai obtinut un scor extrem de mare. Minunat, nu-i asa? Inseamna ca toata viata ta va fi un succes fara sfarsit! Vei putea beneficia de IQ-ul tau gigantic in domeniul profesional si in relatii, asa ca totul va functiona ca uns. Probabil ca parintii tai vor fi mandri de tine toata viata, la fel de mandri ca in ziua in care ai primit rezultatul testului. In articolul de azi mi-am propus sa vorbesc despre cineva care se afla in aceasta situatie. 

Partea interesanta este ca pe Keith Raniere, IQ-ul sau minunat nu doar ca l-a adus intr-o sala de judecata in calitate de inculpat ci i-a adus acestuia si multiple condamnari cum ar fi toate cele care urmeaza:

La 19 Iunie 2019, juriul l-a gasit pe Raniere vinovat pentru toate acuzatiile care i s-au adus, dupa 5 ore necesare deliberarii. Raniere a fost gasit vinovat pentru:

- Exploatare sexuala si posesia de pornografie infantila.

- Trafic de persoane in scopul exploatarii sexuale.

- Furt de identitate multiplu.

- Trafic de persoane in scopul muncii silnice.

- Falsificare de probe intr-un demers oficial.

- Incurajarea pentru trafic de persoane, frauda electronica si escrocherie. Wikipedia.


Sa zicem ca, ajunsa la o anumita varsta, te framanta tot felul de intrebari (cine sunt, ce vreau, de unde vin si unde ma duc) te cauti pe tine insati si descoperi ca exista oameni care au raspunsurile pregatite pentru tine, sau cel putin se comporta ca si cand le-ar avea. Pretul de cateva mii de dolari pentru un curs de dezvoltare personala este un impediment dar ai nevoie de o schimbare asa ca strangi din dinti si platesti cursul, plina de speranta, mai ales ca tipul care va preda cursul detine un record mondial pentru a fi persoana cu cel mai mare IQ din lume - si anume 240. Pentru comparatie S. Hawking si A. Einstein aveau fiecare un IQ de 160.


Chestia cu IQ-ul a fost pusa la indoiala (testul si modalitatea de acreditare a recordului) si probabil ca putini stiu adevarul. In orice caz si oricare ar fi adevarul despre IQ-ul sau, este cert faptul ca acest detaliu biografic a reprezentat, lesne de inteles, un puternic punct de atractie. Caci cine nu ar vrea sa participe la un curs sustinut de cel mai destept om din lume? Cu siguranta macar niste femei dezorientate, idealiste si naive vor dori acest lucru. Dar hei, Raniere nu a atras doar femei!







Am mentionat insa femeile fiindca pe acestea le-a exploatat si "a lucrat cu ele", s-a asociat cu unele dintre ele, le-a corupt si le-a transformat in uneltele sale pentru tot ce inseamna fara-de-legea. Caci aparent se gaseste intotdeauna cineva care se lasa sedus de o personalitate stralucitoare si, de dragul acestei straluciri, va fi gata sa "inchida ochii" atunci cand observa laturile mai "neobisnuite" sau chiar mai intunecate ce razbat din spatele "nimbului oficial" al acelei personalitati. 


Organizatia lui Keith Raniere se numeste NXIVM (pronutat: Nexiăm) si promitea accesarea resurselor personale si, drept urmare, mai mult succes, mai multi bani, relatii mai reusite s.a.m.d. La prima vedere este genul de organizatie putin ciudata (dar tocmai de aceea originala si cu personalitate), unde inveti despre stima de sine si despre convingeri limitative, ca oriunde altundeva ai fi incercat sa iti accesezi resursele personale. 


Era ciudata fiindca avea o ierarhie, unde liderul organizatiei era denumit Vanguard iar secundul era numit(a) Prefect. Purtau esarfe de diferite culori (potrivit cu nivelul spiritual atins) si isi strangeau mainile intr-un mod ciudat. Totusi, nimic prea bolnav pana aici. Dimpotriva, in grupul de dezvoltare personala observi ca exista tot felul de celebritati si o multime de milionari - caci probabil numai astfel de persoane isi puteau permite preturile irationale pe care le cerea K. Raniere in schimbul acestei experiente unice, irepetabile, inaltatoare - de a participa la astfel de grupuri, sub cupola NXIVM. 


Nu stiu care era de fapt IQ-ul lui Keith Raniere dar se pare ca tipul era suficient de inteligent incat sa atraga astfel de persoane si, in plus, sa se asocieze cu profesionisti din aria sanatatii mentale si a dezvoltarii personale, inclusiv acreditati oficial. De asemenea, era suficient de inteligent incat sa cultive o atmosfera calda, primitoare. Din experienta persoanala, va pot spune ca o astfel de atmosfera se creaza oriunde se intalnesc persoane care au suficiente lucruri in comun. In fond, suntem oameni si ne dorim sa oferim si sa primim caldura. 


Numai ca gruparile cu intentii dubioase, cum ar fi cele de teroristi sau cultele religioase vor folosi intotdeauna aceasta slabiciune a noastra, pentru a ne amorti vigilenta si a incepe sa ne spele creierul. Fireste ca oricine da semene ca nu vrea sa se lase si nu este usor de manipulat, poate fi foarte usor exclus din grup, pentru a evita problemele. Nu iti trebuie un IQ mare ca sa intelegi / folosesti asta, nu-i asa? In paranteza fie spus, K. Raniere a absolvit o politehnica privata din statul New York si a fost un student cam de nota 8. De asemenea, "privata" - in SUA este "de bine". 


Un alt lucru speculat de cultul NXIVM sunt micile victorii terapeutice - participantii se simt mai liberi, mai impliniti si mai siguri in viata lor. De fapt mintea umana poate sa faca asta destul de usor - ne putem "imbata cu apa rece" relativ usor, si, la drept vorbind, avem nevoie de asta din cand in cand. In lipsa de asa ceva oamenii recurg la droguri si nu este o idee buna. Dar poti sa te imbeti cu aprecierea vietii si efectele secundare sunt neglijabile. Iar NXIVM a reusit sa ii faca pe clientii lor sa simta beneficiile acestui tip de betie. Si nu este doar aprecierea vietii imbatatoare asa...


Cand membrii sectei erau considerati pregatiti sa-l intalneasca pe Keith Raniere (Vanguard) acestia descopereau 3 lucruri: 1. Faptul ca tipul era mic de statura, deci prima impresie nu prea se potrivea cu "legenda". 2. Raniere avea un stil foarte delicat de a conversa si a se comporta. si 3. Raniere te face sa te simti special. In acest sens iti face complimente si vede chestii in tine - ceea ce, fireste ca are un efect inebriant, in special daca duci lipsa de asa ceva. 


Dupa cum observati, Keith Raniere avea viziunea, avea cunostintele, avea relatiile, avea asociatii, avea initiativa si, probabil, avea si IQ-ul. Poate cu moralitatea nu statea prea bine... Dar oare cum a ajuns el, avand toate astea, sa fie condamnat pentru acel lung sir de infractiuni? Si cum a ajuns NXIVM sa fie considerat cult sexual? Abia astept episodul 2 din "Juramantul" pe HBO GO, sa aflu! Exista si un podcast numit "Cults" unde am aflat prima data despre NXIVM, intr-un serial in 4 parti, care a inceput in Iulie 2020. Va sta la dispozitie pe aplicatii cum ar fi Player FM sau Spotify. 


Oricum, trebuie sa recunosc ca lumea lui Keith Raniere este una fascinanta! Si pare ca, in cazul NXIVM, distanta intre sublim si grotesc este intr-adevar incredibil de mica. Cred ca in zilele noastre este destul de greu sa creezi un cult dezlanat, ca pe vremea lui Jim Jones. Tocmai de aceea pare azi e nevoie sa oferi suficient de multa calitate pentru ca in spatele acesteia sa iti poti desfasura intentiile sinistre. Iar Keith Raniere, oricare ar fi IQ-ul sau, a fost destul de inteligent sa faca asta.









(1) Imaginea Cult, de Daniele Pesaresi, via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu