Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 17 februarie 2022

Escrocul de pe Tinder

Documentarul Escrocul de pe Tinder este un comentariu cinic pe marginea materialismului scapat de sub control care caracterizeaza societatea umana. Concluzia acestuia este mai curand trista: suntem vulnerabili in fata raului si sursa acestei vulnerabilitati se afla in valorile noastre materialiste. 



☆ ☆ ☆


Unul dintre filmele de top 10 ale retelei Netflix, este documentarul Escrocul de pe Tinder. Este un film despre pericolele la care suntem expusi (sau expuse) in ziua de azi, in lumea aceasta care se invarte in jurul tehnologiei si in special a celei care faciliteaza comunicarea dintre noi. Aceeasi tehnologie care ne ajuta sa cunoastem posibili parteneri de la celalalt capat al lumii, poate fi folosita insa si de catre persoane cu intentii dubioase, cum ar fi escrocii sentimentali. Unul dintre cei mai prolifici, macar din anumite puncte de vedere, este israelianul Shimon Hayut care ne fascineaza cu abilitatile sale de a pune in practica un plan prin care sa-si sponsorizeze o viata la care nu ar avea acces in alt mod. 

Dupa notorietatea nedorita pe care i-a oferit-o documentarul Netflix, Shimon Hayut, cunoscut si sub numele de Simon Leviev, unele dintre retelele sociale pe care le-a folosit pentru a-si seduce victimele i-au retras dreptul de a avea conturi: vezi Instagram sau Tinder. Cu toate acestea, problemele sale legale sunt mult mai mici decat ne-am astepta, acum, dupa ce a escrocat un numar considerabil de femei care nu-si doreau decat sa-si gaseasca un partener pe Tinder. Asta a starnit destul de multa furie in randul celor care au urmarit acest documentar si care si-ar fi dorit sa-l vada pe Simon Leviev plecat la racoare pentru mai mult de 5 luni, cat a facut propriu-zis - pentru cu totul altceva!




Nu de alta, dar tipul chiar este un pericol social. Daca esti femeie, imagineaza-ti ca ai avut o relatie cu un tip pe care l-ai iubit cu sinceritate si pe care ti-ai dorit sa-l ajuti la greu, dar care te-a lasat cu datorii la banca la care vei plati o lunga perioada a vietii tale active. Cum a reusit sa faca asta? Producatorii podcastului Psychology in Seattle, Dr. Kirk Honda si Humberto Castaneda, au analizat cu atentie modul de actiune al acestui individ si au ajuns la niste observatii destul de interesante pe care vi le impartasesc in cele ce urmeaza, in ideea ca va doriti sa evitati o poveste in care sa deveniti victima unui escroc sentimental. 

Asadar, ce gogosi vinde acest Simon Leviev? In primul rand, el si-a schimbat numele pentru a se potrivi cu filmul pe care l-a conceput. Lev Leviev este un miliardar israelian iar Simon pretinde ca este fiul acestuia. Dar cand pornesti de la o minciuna atat de mare, ai nevoie de o multime de bucatele de puzzle care sa se potriveasca cu ea. Spre exemplu, ai nevoie de o fotografie editata in Photoshop, in care apari cu parintii tai. Bifat. Apoi ai nevoie de un asociat de afaceri. Bifat. Ai nevoie de un body-guard. Bifat. Ai nevoie de dovezi ale opulentei in care traiesti (avioane private, hoteluri de lux cu infinity pool, etc). Bifat. Nu stiu cati bani a investit pentru toate astea, dar se pare ca i-a reusit.

In sensul ca femeile pe care le agata pe Tinder, chiar l-au luat in serios. Ii placeau in special femeile nordice (Finlanda, Norvegia, Olanda), dar nu cred ca si-a dat seama cu cine se incurca. Unele dintre acestea au facut tot posibilul pentru a-si lua revansa, chiar daca au ramas cu datoriile la banca. Apare deci Simon al nostru, calare pe cal alb, pretinzand ca este fiul miliardarului. Sa recunoastem ca tipul are ceva prestanta, de la natura, si nu i-a fost greu sa le suceasca mintile. Dar sa sistematizam pasii metodei lui Simon Leviev.

  • ATRACTIA ~ consta in povestea pe care a creat-o si aparatul de marketing pe care l-a pus in actiune. El ofera iluzia bunastarii, a opulentei chiar. Poate parea ceea ce se cheama Instagram A-Hole, in sensul ca ii place sa se dea in stamba cu stilul de viata si sa faca impresie, dar aspectul sau de tocilar sofisticat si inofensiv nu-ti trezeste banuieli.
  • LOVE-BOMBING ~ este un termen pe care nici macar nu stiu cum sa-l traduc si poate ca nici n-ar trebui sa incerc. Dar inseamna sa fortezi la maxim evolutia unei relatii, sa pornesti de la zero si sa ajungi la plus infinit in termen de doar cateva zile. De asemenea, love-bombingul presupune manifestari grandioase ale afectiunii, disproportionat de mari in raport cu perioada necesara inter-cunoasterii. Ma refer aici la faptul ca, din iubire, te trezesti cu amorezul cazat la cel mai scump hotel din orasul tau, doar fiindca poate. Mai vine si cu avionul proprietate persoanala, ca sa nu-l tina degeaba in hangar. Toate astea, in ciuda faptului ca este extrem de ocupat cu businessul sau cu diamante.
  • CRIZA ~ dupa ce iluzia povestii perfecte incepe sa se contureze, iar femeile respective incep deja sa se minuneze ce norocoase au devenit asa, peste noapte, dupa ce incep sa viseze la noua viata care se deschide inaintea lor, ca prin farmec, ele afla ca iubitul lor Simon, fiu de miliardar, are foarte multi dusmani (nu ai de unde sa stii, fiindca nu ai avut niciodata banii lui) care il tot haituiesc si-i fac viata grea. Prin urmare nu-si mai poate folosi cardurile proprii si are nevoie de ajutor financiar urgent
  • SACRIFICIUL ~ stiti cum este, dupa ce ai creierul inundat de substante (endorfine, dopamine, oxitocine si alte _ine), este destul de greu sa cobori cu picioarele pe pamant si sa judeci rational ceea ce ti se intampla si ceea ce alegi sa faci. Dar in fond, daca nu risti, nu castigi, nu-i asa? Iar bani mai gasesti pe lumea asta, dar o iubire ca-n filme, mai greu. Nu vreau sa sune a ironie fiindca fiecare dintre noi s-ar putea afla intr-o asemenea postura - cine poate spune pana unde vor merge sacrificiile pe care suntem dispusi sa le facem pentru iubirea vietii noastre?
  • CONFUZIA ~ dupa ce si-a primit banii, escrocul are o atitudine prin care pare ca trage de timp - problemele continua, este greu sa lupti cu toti dusmanii si imprumuturile intarzie sa fie restituite. Totusi, exista anumite incercari esuate de a restitui banii: acum le trimite un cec, pe care insa femeia nu il poate incasa, mai apoi le ofera unul dintre ceasurile sale de firma, care insa se dovedeste a fi contrafacut. In final femeile afla ca asta e, Simon le-a dat banii inapoi si nu e vina lui ca apar intotdeauna probleme.
  • AMENINTAREA ~ in momentul cand escrocul intarzie sa le dea banii inapoi, sau le plateste cu cecuri false si cu ceasuri contrafacute, frustrarea incepe sa isi faca simtita prezenta. Daca vreuna dintre victime incepe sa-si piarda rabdarea, amorezul le spune subtil ca fiecare actiune are un raspuns. Iar aici iti ramane libertatea sa-ti imaginezi ce anume vrea sa sugereze cu asta - este aceasta o amenintare la adresa vietii lor? Cine stie? Totusi, el nu intrerupe comunicarea cu aceste femei, dupa ce le-a luat banii ci face in asa fel incat ele sa renunte la a mai discuta cu el, cand isi pierd rabdarea. 

Modul acesta de actiune este atat de bine pus la punct incat problemele legale rezultate in urma acestui dezmat de zile mari sunt minime. In fond, nimeni nu a vazut cand femeile i-au dat banii respectivi, din mana-n mana, ca sa nu vada dusmanii! De altfel, asa cum observa realizatorii podcastului Psychology in Seattle, sunt cateva lucruri care ar trebui sa va dea de gandit, daca nu v-ar lua valul, desigur. Caci iata, se mai intampla si sa te ia valul. Iar odata cu valul, nu-i asa, se duc si economiile, resursele materiale si alte bunuri pentru care o sa muncesti ca la ocna. O lectie de viata care ustura rau de tot si din care noi ceilalti avem de invatat o multime de lucruri. 

  • PUNE FRANA ~ Asta inseamna ca, atunci cand simti ca ai devenit tinta unui love-bombing, in care totul se misca mai repede decat ar parea normal, sa-i ceri celuilalt sa incetineasca viteza pe care o impune in evolutia relatiei. Desigur, risti sa-l superi pe baiatul miliardarului si sa ramai fara el. Cu toate astea, dincolo de teatrul acesta al aparentelor, ar trebui sa existe sentimente sincere. Ei bine, aceasta frana pe care o pui este tocmai ceea ce ar trebui sa provoace aceste sentimente sincere sa se manifeste - daca ele exista, acest partener din povesti ar trebui sa inteleaga si sa respecte ritmul tau, care este de fapt ritmul bunului simt, ritmul normal de evolutie al unei relatii. 
  • CERE MAI MULT ~ Pare ca escrocul iti ofera el niste detalii pe care, in inteligenta lui reptiliana, considera ca trebuie sa ti le ofere: tot felul de filmulete, fotografii, persoane care colaboreaza cu el si care sunt dispuse sa spuna ca ele il cunosc bine, si este ceea ce zice ca este, si mult mai mult decat atat. Dar tu vrei sa ceri mai mult decat atat: spre exemplu, vrei sa-i cunosti personal parintii, fratii si surorile. La un moment dat, fie iti va da motive de indoiala, fie va deveni frustrat, fie isi va da seama ca nu e cazul sa se incurce cu tine. 
  • NU FI MAMA RANITILOR ~ In general, ne ajutam prietenii apropiati, pe care ii cunoastem de zeci de ani si membrii familiei. Este un ajutor de bun simt prin care nu riscam foarte mult, fiindca stim cu cine avem de-a face si care sunt sansele sa primim inapoi acel ajutor. Totusi, resursele noastre sunt limitate si trebuie sa le tratam cu respect. Iti poti fixa de la bun inceput o suma cu care esti dispus sa ajuti un strain si una pe care esti dispus sa o oferi unui membru al familiei, in raport cu reputatia acestora si cu nivelul de inter-cunoastere. Mai ales, niciodata nu ajuta mai mult decat iti permiti sa o faci! Relaxeaza-te, nu vei ajunge in iad pentru asta. 
  • O URMA DE LUCIDITATE ~ Este greu, stiu, fiindca creierul tau este plin de droguri generate de el insusi. Dar nu este imposibil. Cand ti se solicita un ajutor disproportionat de mare sau cand observi ca lucrurile par prea bune pentru a fi adevarate, cand simti ca viata ta s-a transformat intr-un basm si ca ai devenit prea norocoasa in ultimul timp, ai curajul sa pui la indoiala aceste lucruri. Nu trebuie sa devenim paranoizi de fiecare data cand ni se implinesc visurile, dar, in astfel de momente, putin scepticism ne poate salva de probleme colosal de mari. 

Realizatorii de la Psychology in Seattle afirma ca Simon Leviev este psihopatul tipic, manifestand toate trasaturile din manualul de psihiatrie si psihopatologie. El are farmec personal mincinos, este lipsit de remuscari si empatie, are un stil de viata profund infractional si iresponsabil, se foloseste de slabiciunile celorlalti pentru a profita de acestia. El este dispus sa treaca peste morminte pentru a-si atinge scopurile. Unele dintre victimele lui au fost in situatia de a se interna la Psihiatrie in urma povestii de dragoste cu acest infractor. 

Mesajul pe care documentarul Escrocul de pe Tinder il transmite este unul mai curand trist: suntem vulnerabili in fata raului iar o mare parte din aceasta vulnerabilitate vine din valorile pe care le-am imbratisat, ca societate.


Filmul este ca un comentariu cinic la adresa materialismului gretos care caracterizeaza societatea si catre care continuam sa evoluam. Ne plac putin prea mult cei care se dau in stamba pe retelele sociale cu stilul lor de viata aiuritor si asta se va intoarce impotriva noastra, la un moment dat. Chiar si Superman avea un punct sensibil, nu-i asa? Kryptonita! Cand psihopatii v-au gasit punctul vulnerabil, puteti fi siguri ca vor incerca sa-l foloseasca impotriva voastra. Aici intervine modul in care noi insine contribuim la problemele cu care ne confruntam. Nu, victimele nu sunt vinovate de absolut nimic. Totusi, putem invata enorm din experienta lor, nu-i asa? 










(1) Imaginea Chilling in Pool, de Andrea Piacquadio via Pexels

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu