Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 29 ianuarie 2022

Gandirea Magica de Cazino

Jocurile de noroc oferite unei populatii cu grave probleme emotionale si mentale seamana cu aducerea pitonului birmanez in Florida, in mlastina de la Everglades, unde a devenit regele lantului trofic. Iar Cazinoul chiar este regele lantului trofic in Romania. Este suficient sa te plimbi pe orice bulevard pentru a intelege asta. 



☆ ☆ ☆


In Romania, in mod ironic, singurii care fac studii in domeniul jocurilor de noroc sunt chiar cei din industra jocurilor de noroc, si care, in urma studiilor efectuate, au descoperit ca Romania nu are probleme mai mari in privinta jocurilor de noroc decat alte tari europene. De asemenea, aceste entitati din industra cazinourilor, organizate in ceea ce se cheama Asociatia Joc Responsabil, care, vezi Doamne, se implica in sanatatea psihica a romanilor prin tot felul de actiuni adresate tinerilor, la care iau parte psihologi, psihoterapeuti si psihiatri, declara ca industra jocurilor de noroc din Romania este un exemplu la nivel european, dand dovada de maturitate prin astfel de actiuni educative.

Eu personal, traiesc cu convingerea ca nimic nu este intamplator iar temerea mea este ca acest sindicat numit Joc Responsabil, care se recomanda ca fiind o dovada a maturizarii industriei de gambling s-a speriat de problemele sociale pe care sanatatea psihica precara a romanilor le-ar putea cauza in momentul expunerii la jocul de noroc. Situatia imi aminteste de criza ecologica din Florida, prin care, niste inconstienti au adus pitonul birmanez intr-un mediu unde acesta nu are absolut niciun rival, in schimb are hrana la discretie, iar sarpele a pus stapanire pe Parcul National Everglades din sudul Floridei, devenind regele lantului trofic si amenintand specii intregi cu disparitia. 




Cam asa sunt jocurile de noroc in Romania, cel putin judecand dupa felul cum arata orasele romanesti. Dar hei, cei de la Joc Responsabil au facut studii si ne-au asigurat ca nu sunt probleme in industria lor, sau cel putin nu asa de mari cum credem noi. Orice ni s-ar spune, noi vedem ca orasele sunt pline de cazinouri, cate 10 pe-un singur bulevard si mai stim ca romanii nu sunt chiar niste campioni ai sanatatii mentale, pentru motive destul de bine intemeiate, despre care voi vorbi mai jos. In afara de asta, fiecare dintre noi probabil ca stie pe cineva care se ineaca in viata sa, coplesit de datoriile acumulate. Nu in ultimul rand, poate ca v-ar putea interesa urmatoarele stiri, aparute in ultimele 4 luni:


Nu stiu daca acest stiri demonstreaza ceva, din punct de vedere statistic, dar mi-ar fi placut sa nu existe. Cum insa Psihopedia nu se ocupa obligatoriu cu stirile sinistre, cat se ocupa cu incercarea de a explica ceea ce se intampla, va propun sa ne indreptam atentia catre modul in care dependenta aceasta de jocuri de noroc se instaleaza in psihicul uman, panand stapanire pe acesta si devenind o sursa de tulburari emotional-comportamentale, dar si de probleme financiare grave asociate si care pot deveni decisive, in sensul cel mai negativ cu putinta.

Geneza Dependentei

Nu cred ca este o noutate pentru nimeni faptul ca o adictie nu este doar originea unor probleme. Adictia este, de cele mai multe ori un mod de a gestiona o situatie problematica in care psihicul uman este expus la stres existential, de natura inter-personala, profesionala, educationala, etc. Cu alte cuvinte, la inceput se afla Durerea iar apoi apare Promisiunea. Este un fel de medicament la care, in special barbatii tineri apeleaza pentru a le usura suferintele inerente vietii. Aparent aceasta Promisiune este una destul de convingatoare, din moment ce ea exercita o forta atat de mare asupra celor care ii dau curs. In ce consta aceasta promisiune?

Ei bine, suntem o societate materialista, adica, noi toti punem valorile materiale deasupra oricaror alte valori. In general, consideram ca orice problema are o rezolvare iar aceasta rezolvare se masoara, nu-i asa, in zerouri. Lipsa jobului, a partenerei, a iubirii, lipsa oportunitatilor de crestere personala, lipsa orizonturilor, nevoia de a pleca intr-o vacanta, nevoia de a obtine un time-out de la responsabilitatile terifiante ale vietii adulte, sunt doar cateva exemple. In viata noastra de zi cu zi, exista putine lucruri care ne promit o salvare din hatisul acestor probleme. Unii dintre noi au ce le trebuie pentru a distinge intre o speranta realista si o iluzie. Altii in schimb au ceea ce se cheama Gandire Magica. Ce este aceasta? 

Gandirea magica este, daca doriti, invers proportionala cu realismul. Cu cat avem mai putin realism, cu atat gandirea magica este mai puternica. Ea poate avea si manifestari frumoase, cu motivatie nobila, sublima. Spre exemplu, o manifestare a gandirii magice apare la dependentii de droguri care isi spun ca aparitia unui copil le va da acea motivatie de care au nevoie pentru a lasa in urma viata lor de viciu si auto-distrugere. Sau, in alte situatii, gandirea magica este aceea care sta in spatele convingerii ca iubirea ta il va vindeca pe partener de agresivitate. Dependentii de jocuri de noroc sunt niste persoane extrem de vulnerabile iar vulnerabilitatea lor se manifesta pe mai multe paliere. 

  • VULNERABILITATE EMOTIONALA ~ Studiile arata faptul ca anxietatea si ludopatia se afla intr-o stransa legatura, fie pentru ca anxietatea ii aduce pe jucatorii de cazino la dezvoltarea adictiei, fie pentru ca adictia in sine exacerbeaza o anxietate gresit gestionata de la bun inceput. In orice caz, se poate afirma, fara putinta de tagada ca jucatorul de cariera nu este in niciun caz un campion al reglarii emotionale. 
  • VULNERABILITATE MENTALA ~ Se manifesta tocmai prin intermediul gandirii magice, a distorsiunilor cognitive a superstitiilor in care cred jucatorii de cazino si care le influenteaza in mod decisiv comportamentul. Spre exemplu, ei pot sa considere ca dupa ce ai pierdut, urmeaza sa castigi sau pot sa creada ca dispun de abilitatea de a ghici anumite lucruri.
  • VULNERABILITATE COMPORTAMENTALA ~ Cu astfel de probleme emotionale si cu astfel de mentalitate, comportamentul devine disperat, se creaza disponibilitatea de a risca, in virtutea arhetipului eroului si a ideii stravechi ca norocul ii avantajeaza pe cei curajosi. Riscul nu se manifesta doar la cazino ci si in viata privata, in relatiile cu ceilalti, cu angajatorii, cu partenerii, cu odraslele.
  • VULNERABILITATE SOCIALA ~ Pe fondul problemelor emotionale, jucatorii de cazino sunt coplesiti de probleme la locul de munca, in familie, cu prietenii sau in viata intima, pentru care nu au solutii. Cazinoul reprezinta un refugiu pentru astfel de jucatori, oferindu-le ingredientul magic de care viata lor are atat de multa nevoie. 
  • VULNERABILITATEA DE UZURA ~ Este ceea ce rezulta in urma procesului adictiei. Este cea mai perversa si distructiva forma de vulnerabilitate ce rezulta din simplificarea la maximum a vietii psihice a jucatorului, caderea stimei sale de sine, dezvoltarea blazarii si exacerbarea gandirii magice care, de aceasta data nu-i mai ridica moralul ci il prabuseste in neputinta: eu nu sunt o persoana normala, eu nu am sanse in aceasta lume, am demonstrat mereu ca sunt un ratat.


Gandirea magica in cazul dependentilor de jocuri de noroc este unul dintre cele mai nocive aspecte ale acestei tulburari. Dupa cum reiese din cele prezentate mai sus, gandirea magica functioneaza in doua secvente:

  • Iluzionarea ~ aceea care iti ofera sperante nerealiste si sentimentul ca poti controla jocul. Ea creaza energia motivationala necesara riscurilor irationale pe care ti le-ai asumat. Iluzionarea nu apare intamplator. Ea se naste, pe de o parte din lipsa de alternative si oportunitati de afirmare personala iar pe de alta parte din dorinta de a-ti forta norocul, de a demonstra ca se poate mai mult, daca ai noroc.
  • Prabusirea ~ este din ce in ce mai dureroasa si are consecinte la nivelul stimei de sine si al stilului de viata. Jocul, ca o metafora a vietii, iti demonstreaza mereu ca nu ai noroc iar asta te raneste in mod letal. Prabusirea este tot mai profunda si tot mai periculoasa caci, fiind o trauma in sine, pierderea ajunge sa-ti influenteze convingerile despre viata, despre sine si limitele personale. Fara sa-si dea seama, jucatorul se pune zilnic in situatii cu care altii nu se intalnesc decat de cateva ori in viata. Iar asta il stoarce de puteri. 

Adictia in general si cea care are drept obiect jocul de noroc este unul dintre cele mai fascinante fenomene psihice umane. Ea este insa explicabila atunci cand intelegem vulnerabilitatea psiho-emotionala a jucatorului, despre care vorbeste ca nimic altceva. Ca si in cazul dependentei de droguri, la jucatorii de cariera ne fascineaza aceasta persistenta in eroare si esecul de a invata din experienta, care insa nu apare peste noapte ci se construieste in timp, adica in timpul cand noi ceilalti invatam despre oportunitatile reale de a face bani sau de a cultiva relatiile cu cei apropiati, cand ne consolidam stima de sine realizand lucruri modeste in fiecare zi, cand ne ridicam moralul apreciind lucrurile mici si ne protejam de riscuri irationale, doar fiindca tinem la noi insine.








(1) Imaginea Money on a Hook, de Tax Credits, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

(2) Helsinki Times, (acc. 29.01.2022), THL finds strong link between gambling addiction and financial aid | website: Helsinki Times

(3) NCBI, (acc. 29.01.2022), Distorted Beliefs about Luck and Skill and Their Relation to Gambling Problems and Gambling Behavior in Dutch Gamblers | website: US National Library of Medicine

(4) NCBI, (acc. 29.01.2022), Anxiety, Gambling Activity, and Neurocognition: A Dimensional Approach to a Non-Treatment-Seeking Sample | website: US National Library of Medicine
Show comments
Hide comments

2 comentarii:

  1. Mi se pare interesant ca in cap de lista e stirea cu "complicitatea statului" la dramele generate de jocurile de noroc. Cred ca speranta ca statul te va proteja (prin "actiuni de preventie" de milioane de euro) de activitatile care ii aduc la buget sume frumoase a ajuns sa fie tot un exemplu de gandire magica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri

    1. Asteptarea ca statul sa ne rezolve problema este la fel ca toate asteptarile lipsite de realism, dintre care unele ne aduc la cazino ptr imbogatire rapida.

      Ștergere