Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 16 iulie 2021

Limita Paradisului

A-ti privi partenerul "prin lentile roz" este trasatura cea mai importanta a cuplurilor fericite. Dar oare pozitivitatea acestei perceptii te-ar putea face si orb in fata abuzurilor indreptate impotriva ta? Probabil ca da. 



☆ ☆ ☆


Este un fapt dovedit stiintific: un cuplu fericit este acela in care cei doi parteneri privesc lucrurile prin "ochelarii cu lentile roz". O cercetatoare de la o universitate americana (Sandra Murray de la Buffalo University, NY) a descoperit acest adevarat secret al cuplurilor norocoase in dragoste. Acesti parteneri au ceva în plus: ei dispun de un anumit mod de a percepe relatia si pe cel iubit - la ei defectele se transforma in calitati si pot aprecia trasaturi pe care altii le-ar percepe drept defecte. De exemplu, in astfel de cupluri, ceea ce unii numesc cicaleala este luat drept asertivitate sau atentie la detalii, iar ceea ce altii numesc zgarcenie este luat drept cumpatare si simt economic.

Dar asa cum poti vedea calitati in orice fel de trasatura de personalitate, pericolul care se naste in acest fel este acela ca, pana si abuzurile pe care le suferim in cuplu sa fie vazute tot prin ochelarii cu lentile roz. Presupun ca acest aspect i-a scapat Sandrei Murray insa a iesit la suprafata in munca altor cercetatori. Am putea oare sa consideram o bataie incasata de la partener ca fiind "o dovada de barbatie" sau chiar "promisiunea ca vom fi protejati in caz de pericol"? Este destul de greu de inteles mentalitatea victimelor abuzurilor domestice dar, din pacate, este chiar modul in care ele interpreteaza abuzurile suferite.

Cu alte cuvinte, la cele doua mecanisme despre care vorbeam in articolul Ma bate dar ma intorc, s-ar putea adauga inca unul. Hai sa le vedem pe toate trei, fiindca ele alcatuiesc un intreg. Iata deci cum gandeste o persoana maltratata:

  • APARAREA MORALA - Se refera la faptul ca o femeie maltratata obisnuieste sa ia asupra ei orice vina ar fi existat in cazul abuzurilor fizice / psihice suferite si sa-i acorde credit abuzatorului pentru faptul ca a pedepsit-o "pe drept". 
  • CLIVAJUL - Se refera la faptul ca in mintea femeii maltratate exista doua imagini separate ale agresorului (cel bun si cel rau), care pot alterna in constiinta ei.
  • OCHELARII ROZ - A dispune de ochelari cu lentile roz inseamna a folosi o perceptie idilica cu privire la abuzurile din cuplu, a transforma agresorul intr-un om normal, cu care se poate trai. Nu este doar un abuz ci si o sursa de protectie si iubire.

Ce fel de dragoste mai e și asta, te vor întreba. Dragoste cu năbădăi, vei răspunde tu, cazut(a) pe ganduri. Dar asa cum, zilele noastre, unii vad o revoluție și o lupta nobila si curajoasa cu mafia gunoaielor, acolo unde altii nu vad decât o gramada de gunoi aflata în putrefacție, ca urmare a lipsei de competente si de sensibilitate umana, tot asa ti se poate întâmpla si tie sa vezi in cuplul tau o poveste de iubire memorabila, acolo unde altii nu vad decât niște ochi vineti si o multime de insulte. Oare cine are dreptate? Nu este exclus ca si hormonii sa joace un rol in "colorarea lentilelor in roz", in special daca relatia se afla intr-un stadiu timpuriu al dezvoltarii sale.

Ei bine, daca cunoastem definitia abuzului fizic, sexual sau psihologic, ne-ar fi mai mai simplu sa intelegem ca s-a depasit o anumita limita si nu este cazul sa infrumusetam realitatea, privind-o prin lentile roz. Se considera insa ca nu exista relatie in care sa nu existe abuzul, in diversele sale forme, tot la fel cum nu exista parinti care sa nu-si abuzeze copiii, mai curand fara voie. O fac fiindca nu inteleg ideea de abuz si le lipsesc alternativele, precum lipseste si educatia in ce priveste parentingul. Exista insa o limita dincolo de care nu ar trebui sa trecem, indiferent cat de indragostiti suntem si cat de pozitivi avem tendinta sa fim in ce priveste evaluarea propriilor relatii. Unde se afla aceasta?

Cred ca fiecare partener abuzat isi cunoaste aceasta limita. Caci, in fond, fiecare cuplu este un compromis. La cei care provin din familii abuzive, probabil ca toleranta in fata abuzului este mai mare, fiindca abuzul le este familiar, sau dimpotriva, mai mica, fiindca nu doresc sa se intoarca de unde au plecat. Cert este ca persoanele abuzate au uneori o capacitate ieșită din comun de a-si spune povesti si a se minti frumos: ochii vineti sunt rezultatul iubirii, iar insultele nu sunt atat de grave, fiind spuse la furie. 

Participantii la studiu au considerat ca erau mai putin expusi riscului de AD (Abuz Domestic) decat altii, in ciuda faptului ca unii dintre ei tocmai suferisera pe propria piele violenta. (Chapin & Coleman, 2012). In mod șocant, cu cat riscul de AD era mai mare, cu atat riscul perceput era mai mic. (Chapin & Coleman, 2014). Acelasi lucru a fost descoperit si in randul victimelor de la refugiul pentru victime ale AD.   (Martin et al., 2000). Optimismul cu privire la relatie s-a dovedit a fi nociv si inutil. (Neff & Geers, 2013) din moment ce acesta favorizeaza negarea problemelor si esecul angajării unor strategii eficiente de rezolvare a problemelor. International Journal of Wellbeing 

In graficul urmator avem pe o axa orizontala Abuzul iar pe cea verticala Reactia la acesta. Iata cum am putea imparti victimele in functie de capacitatea acestora de a tolera abuzul:



  • VICTIME ABUZIVE - Acuza abuz pentru orice gest nevinovat, pentru tot ceea ce ai uitat sa faci sau ai omis sa spui, pentru orice privire mai apatica. Existenta abuzului este indoielnica, dar cu toate acestea reactia este una dramatica, adesea scapata de sub control. Pentru a se apara de un "presupus abuz", Victima Abuziva se transforma ea insasi in Agresor.
  • VICTIME SEXY - Victima Sexy are o reactie importanta in fata unor abuzuri reale. Este o Victima Sexy fiindca este atractiva si isi va gasi un Salvator in cel mai scurt timp, nefiind de acord cu modul cum decurge viata ei. Este posibil sa ii lipseasca stima de sine pentru a se descurca pe cont propriu dar stie ca in curand va aparea cineva care o va salva de Agresor. 
  • VICTIME PIERDUTE - In conditiile unor abuzuri importante, Victima Pierduta nu manifesta reactii de protest si, dimpotriva, pare a se fi adaptat la situatia de a fi abuzata. Nu cauta Salvator si chiar se teme ca acesta sa nu fie mai abuziv decat Capcaunul din viata ei.  Sunt caracterizate de ceea ce se cheama "Sindromul Stockholm" - adica afectiunea fata de Agresor.
  • NON-VICTIME - Sunt partenerii din cuplurile normale, unde nu se manifesta abuzuri importante si ca atare, nici reactii in fata acestora. 

Aplicatie: Oare te afli si tu in situatia de a fi maltrat(a) de partenerul sau partenera ta? Daca este asa, unde crezi ca te-ai incadra pe graficul de mai sus? Poti afla raspunsul intrebandu-te cat de importante sunt abuzurile pe care le suferi si care este nivelul opozitiei pe care o manifesti in fata acestor abuzuri. 








(1) Imaginea Children Without Borders, de Quim Gil, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0 

(2) International Journal of Wellbeing, (acc. 16.07.2021), Can positivity be counterproductive... (website: IJW

(3) American Psychological Association, (acc. 16.07.2021), The benefits of positive illusions, website: APA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu