9 din 10 cazuri de disfunctie erectila au etiologie psihogena. Emotii precum furia, teama, nelinistea sau anxietatea le interzic barbatilor accesul catre satisfactia sexuala, dar, mai grav, ii priveaza de oportunitatea de a demonstra "ca sunt barbati".
Nu sunt multe lucruri prin care ne definim identitatea personala: banii, cultura, prietenii... Printre ele se afla si sexul, nu-i asa, la loc de cinste. Intr-o societate in care "sexul vinde" si se asociaza cu puterea, este limpede de unde provine aceasta obsesie pentru sex si aceasta tendinta de a ne auto-evalua prin intermediul a cat de atractivi suntem din punct de vedere sexual.
Esti oare un obiect sexual de succes? In absenta "barbatiei" nu poti fi barbat - si, probabil, nu poti fi nimic. De aici si dramatismul situatiei de a nu reusi sa performam in dormitor, din cauza, spre exemplu, a accidentului de erectie.
Pentru ca accidentul de erectie este cu predilectie un eveniment psihic, sau cel putin asa il considera medicul Gerard Leleu care afirma ca 9 din 10 dificultati de a avea si a mentine erectia au cauze psihologice, nu putem sa nu ne ocupam de acest aspect al vietii noastre de relatie.
Daca accidentul de erectie se repeta, sau, mai rau, se instaleaza permanent, consecintele acestui fapt sunt dintre cele mai grave. Mai intai pentru viata sexuala: intr-o prima faza, barbatul pastreaza speranta. Dar esecurile se acumuleaza, renunta sa mai faca dragoste si chiar evita femeia. Pentru cuplu, urmarile sunt funeste: pentru a-si testa capacitatea erectila, barbatul comite cateva infidelitati; pentru a-si testa capacitatea de a fi dorita si pentru a trai placeri compensatorii, femeia are si ea cateva aventuri extra-conjugale, starea de spirit este din ce in ce mai proasta, conflictele izbucnesc din orice, apare ura, cuplul este in pericol. In sfarsit, pentru impotent consecintele psihice sunt dramatice: pierderea stimei de sine, pierderea increderii in sine, pierderea calitatii vietii, stari depresive, distrugere. Unii sfarsesc prin a se sinucide. (G. Leleu)
Desigur, medicul Leleu a zugravit in tonurile cele mai intunecate aceasta situatie neplacuta. Poate ca versiunea despre care vorbeste dansul apare in cazurile cele mai disperate si poate ca multi dintre noi reusim sa gasim o cale de a ne impaca cu o astfel de situatie. Nu sunt de parere ca impotenta este incompatibila cu fiecare cuplu si nu cred ca viata de relatie se reduce la viata sexuala.
De asemenea, nu sunt de parere ca "barbatia" se reduce la virilitatea sexuala, dar cine sunt eu sa stabilesc valorile in care cred oamenii din jur? Nu am aceasta calitate, insa pot sa observ ca multi nevrotici isi doresc lucruri nerealiste - spre exemplu, un tip imobilizat intr-un scaun isi dorea sa fie salvator montan. Cu alte cuvinte, isi dorea sa fie depresiv.
Dar pentru ca, asa cum am spus, 9 din 10 "accidente de erectie" au o etiologie psihogena, merita sa intelegem acest fenomen, in special atunci cand, nu-i asa, depinde putin si de noi ceea ce ni se intampla in dormitor. Iar un principiu de baza aici pare a fi acela ca sexul si adrenalina nu prea "se pupa".
Amintiti-va ce am spus atunci cand am studiat erectia: adrenalina provoaca starea flasca a penisului, facand sa se contracte arteriolele care aduc sangele in corpii cavernosi. Constrictia vaselor aferente = diminuarea debitului = caverne plate. Emotiile cele mai contrare erectiei sunt frica, anxietatea, angoasa, nelinistea, stresul, mania, agresivitatea. Orice situatie care declanseaza astfel de emotii, este fatala erectiei. (G. Leleu)
Iata in lista care urmeaza cei mai importanti factori care sunt asociati cu "accidentul de erectie":
- patologia psihica: depresie, anxietate, care vin cu un bagaj emotional aflat intr-un dezechilibru accentuat, dramatic si decisiv
- prima data: un nou partener sexual poate sa reprezinte o sursa importanta de anxietate, in special in cazurile unor subiecti anxiosi sau perfectionisti, pentru care sexul si performanta sexuala sunt esentiale
- momente incarcate cu factori de stres: schimbari in viata profesionala sau conjugala, pierderi, provocari, boala, somaj, conflicte inter-personale, etc
- antecedente de pana erectila care au creat o teama de esec - se formeaza un cerc vicios ce mareste teama si, in consecinta, si dificultatea de a obtine / mentine o erectie
- partenera "impresionanta" - in mod paradoxal, o femeie foarte frumoasa, foarte desteapta, dominatoare si pretentioasa, sau care produce o impresie puternica asupra barbatului, poate sa contribuie, fara sa-si dea seama, la accidentul de erectie.
In cazul accidentului de erectie, ca si in cazul ejacularii precoce, anxietatea joaca un rol decisiv. Nu de putine ori am intalnit barbati care de teama accidentului de erectie au ajuns tocmai la asa ceva. Nici macar nu conteaza de ce te temi - trebuie sa retineti faptul ca teama in sine are acest efect nedorit asupra erectiei. Fireste, daca aveti o natura anxioasa, accidentele de erectie, dar nu doar acestea, se vor tine lant.
De aici si necesitatea de a va ocupa de anxietatea voastra. Stiu, acum va vin in minte solutii "rapide" cum ar fi alcoolul si alte droguri. Va recomand sa le stergeti din lista de optiuni - nu sunt compatibile cu erectia. Alegeti in schimb cateva sedinte de psihoterapie, prin intermediul carora veti intra in posesia resurselor voastre si veti invata sa va alegeti si sa va dozati emotiile, in functie de ceea ce este util sa simtiti intr-un context sau altul.
(1) Imaginea Intimate Anxiety, de Rob Wright, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0
(2) Leleu, G., (2011), Barbatul de azi, explicat femeilor, editura Trei, Bucuresti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu