Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 5 iunie 2017

Dictionarul Urban: Taylor Swifting

Taylor Swift, faimoasa cantareata americanca ar putea fi... vocea unei generatii. Iar daca este asa, am putea spune despre orice tanara care ii urmeaza exemplul, ca face... Taylor Swifting.




Cei doi realizatori ai celebrului serial de desene animate South Park (Trey Parker si Matt Stone) au fost cei care, s-ar parea ca au introdus termenul de "Taylor-Swifting". In viziunea lor, Taylor-Swiftingul descrie un comportament ce consta in a-ti tara fundul gol pe jos, ceea ce are doua trasaturi destul de evidente: durerea si spectacolul.

Si totusi, de ce sa numesti acest spectacol dureros cu termenul "Taylor-Swifting"? Cu alte cuvinte, ce legatura are nu mai putin celebra cantareata pop din Statele Unite cu acest comportament vizibil deviant, promovat de Trey Parker si Matt Stone? Ei bine, daca este sa gasim o cat de mica legatura intre Taylor Swift si Taylor-Swifting, probabil ca ar trebui sa reflectam la viata intima tumultoasa a tinerei.

Iar Taylor-Swiftingul ar deveni in aceste conditii un fel de metafora a modului in care Taylor Swift intelege sa isi desfasoare viata intima, astfel incat sa ii inspire viata artistica. S-a spus spre exemplu ca Taylor Swift isi submineaza in mod intentionat viata intima pentru a obtine aceasta inspiratie, lucru care nu ar reprezenta o noutate pentru mine.

Oamenii isi submineaza viata intima pentru ratiuni mult mai putin profitabile decat o viata artistica prodigioasa. Adesea nici macar nu ne dam seama ca ne subminam viata intima - comportamentul are acest rezultat evident insa ratiunile sale ne scapa cu desavarsire.

Dar daca ar fi sa extindem sensul Taylor-Swiftingului, atunci cand ne sabotam viata intima pentru atentie, si chiar pentru celebritate, prin intermediul unui comportament care implica durerea oarecum auto-provocata, inseamna ca suntem mult mai multi aceia care practica Taylor-Swiftingul.




Asa cum ati putut observa in acest desen animat, Taylor-Swiftingul presupune / implica existenta unui public care incurajeaza astfel de comportamente usor idioate. Si mi-e teama ca tocmai existenta acestui public reprezinta cheia comportamentelor respective, de ruinare a propriilor relatii.

Nu este exagerat sa afirm faptul ca o femeie frumoasa, poate si un "barbat bine", are intotdeauna un public asigurat. Iar daca femeia are probleme in dragoste, publicul respectiv se delecteaza cu o adevarata telenovela. Pentru a nu fi acuzat de misoginism, imi vine in minte acum Marcel Toader (fostul partener al Gabrielei Cristea) care facea el insusi Taylor-Swifting la o emisiune televizata.

Poate ca barbatii care fac Taylor-Swifting sunt totusi mai rari - si tocmai de aceea sunt si speciali. Pentru a sintetiza, Taylor-Swiftingul presupune urmatoarele elemente:

  • "Vanatoarea" - a intra intr-o relatie in care cel putin unul dintre parteneri este celebru
  • "Intriga" - a submina relatia prin tot felul de gesturi puerile (flirturi cu alti posibili parteneri, cum ar fi fratele iubitului, blocarea subita a comunicarii, etc)
  • "Publicarea" - adica a te intoarce la publicul tau si a-ti face publica povestea

Este, dupa cum observati un adevarat proces, pe care Matt Stone si Trey Parker l-au zugravit intr-un mod simbolic dar cuprinzator, prin intermediul metaforei posteriorului tarat pe strada. Probabil ca si voi cunoasteti cel putin o persoana care prezinta acest "sindrom" si e bine sa stiti ca ea se comporta astfel datorita atentiei pe care o acordati acestui comportament tarat. 

Poate ca vi se pare interesant sa vedeti o femeie frumoasa care isi submineaza relatiile pentru atentie, dar nu va imaginati ca ii faceti vreun bine. Ea va continua sa faca asta atata vreme cat va exista atentia (care este o "intarire pozitiva" clasica - adica o recompensa). Nu ar fi rau sa va intrebati cum ati putea sa incurajati alte tipuri de comportamente la astfel de persoane.

Spre exemplu, ati putea sa ii atrageti atentia asupra unor persoane care si-au dezvoltat anumite talente si au realizat lucruri iesite din comun in domeniul artei, stiintei sau al afacerilor, sau ati putea sa ii acordati atentie cand face ceva util. E bine sa stiti ca astfel de comportamente sunt asociate tulburarii de personalitate de tip histrionic, ce are urmatoarele trasaturi:

  • nevoia de a se afla in centrul atentiei
  • toleranta scazuta la frustrare sau la intarzierea gratificatiei
  • stari emotionale schimbatoare ce le par exagerate celor din jur
  • tendinta de a considera ca relatiile lor sunt "mai intime" decat sunt cu adevarat
  • decizii luate in graba
  • limbajul vag, evaziv, sarac in detalii
  • imbracamintea provocatoare
  • invinovatirea celorlalti pentru dezamagiri si esecuri personale
  • sunt usor de influentat de cei care le trateaza aprobator
  • sunt exagerat de dramatice si emotive

Cu un astfel de buchet de trasaturi, nu este de mirare ca persoanele de acest fel isi saboteaza relatiile, pentru ca mai apoi sa "puna in valoare" aceste relatii ruinate, pentru efectul lor de atragere a atentiei generale. Poate ca ati recunoscut cateva trasaturi feminine, dintre cele care reprezinta "partea intunecata" a identitatii de gen. Este adevarat, tulburarea este, statistic, mai raspandita in randul femeilor.










(1) Imaginea Drama Queen, de Michelle Vachon, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) WIkipedia, (acc. Iun. 05, 2017), Taylor Swift, website: Wikipedia

(3) Urban Dictionary, (acc. Iun. 05, 2017) Taylor Swifting, website: Urban Dictionary

(4) Psych Central, (acc. Iun. 05, 2017) Histrionic Personality Disorder, website: Psych Central

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu