In ciuda progresului tehnologic si socio-cultural, continuam sa frecventam vrajitoarele in caz ca dam de greu, iar vietile noastre se afla in buna parte sub influenta superstitiei. Dar ce se intampla cand superstitia preia controlul?
O mare parte dintre noi suntem inca tributari unor superstitii care, pe cat de ciudate si socante ar fi, au totusi puterea de a ne directiona destinele, in moduri ireparabile. Imi amintesc despre o poveste pe care am auzit-o de curand, despre un tip care a intrat in depresie si s-a sinucis, dupa ce iubita sa i-ar fi pus in mancare putin sange rezultat in urma perioadei sale. Femeia facuse asta pentru ca isi dorea atat de mult sa il pastreze pentru ea pe acest barbat iar el sa ramana indragostit de dansa pentru totdeauna. Unde dai si unde crapa...
Stiu ca asocierea si povestea in sine este socanta si frizeaza ridicolul. Am povestit-o doar pentru ca am dorit sa ilustrez pana unde pot ajunge superstitiile omenesti. Sau poate ca ati auzit si voi despre astfel de pilde si imi puteti povesti cateva, la randul vostru? Oricum nu le-as crede. Ceea ce intr-adevar ma misca este faptul ca oamenii sunt dispusi sa creada astfel de lucruri si sunt dispusi sa isi transforme vietile in acord cu credintele lor obscure, semn al nivelului de incredere investit in asa ceva.
Dar care este locul si rolul pe care il au magia, vrajitoria, blestemul sau descantecele in lumea stiintei? Raspunsul scurt ar fi ca nu isi prea au locul acolo. Dimpotriva, sunt mai curand de domeniul psihiatriei, comportamentele respective gasindu-si locul in manualele de diagnostic psihiatric (DSM). Si putem vorbi aici despre tulburarea de personalitate de tip schizotipal, caracterizata prin comportamente, credinte, moduri de a percepe, stranii, in total dezacord cu realitatea.
Cu toate acestea, tinerele indragostite sau deziluzionate in iubire, vor continua sa mearga la vrajitoare pentru a dobandi ceea ce nici inteligenta si nici forta fizica nu le pot oferi: super-puteri prin intermediul carora sa razbeasca intr-o lume care nu le ofera intaietatea dorita. Iluzia ca aceste super-puteri exista si le stau la dispozitie, daca sunt dispuse sa le foloseasca, este deja o realizare pentru aceste tinere femei coplesite de disperare. Ca sa nu fiu misogin, poate ca sunt si barbati care fac asta, insa ei nu au ajuns inca la tv.
Imi amintesc ca la facultate aveam o colega ce se dadea in vant dupa astrologie, ingeri si alte superstitii si atinsese un nivel de tulburare de tip schizotipal "de invidiat". Ea spunea ca poate sa desprinda intuitiv anumite mesaje din te miri ce: zborul pasarilor, configuratia norilor de pe cer sau chiar placutele de inmatriculare ale masinilor pe care le intalnea pe strada. Este totusi aici, ceva mai multa "bogatie interioara" decat vorbitul cu florile din balcon pe care il face orice gospodina.
Dar unde vreau sa ajung? La o poveste sinistra, fireste! O poveste sinistra, insa adevarata. Este vorba despre povestea Leonardei Cianciulli, o femeie din Italia, careia, potrivit cu interpretarile cititorilor in palma / cafea /stele, ii tot mureau copiii, confirmand deci aceste sinistre previziuni. Unii se nasteau fara viata, iar altii ii mureau in decursul copilariei. Se pare ca femeia a pierdut in felul acesta 17 copii. Cu toate acestea, unul dintre copii, Giuseppe, reuseste sa supravietuiasca, in ciuda tuturor previziunilor magice.
Cand insa Giuseppe implineste varsta majoratului, el primeste un ordin de incorporare fiindca, ce sa vezi, in 1939 tocmai se petrecea un razboi mondial. Dar Leonarda este hotarata sa nu isi piarda feciorul, si cauta solutii. S-ar parea ca Solutia gasita a fost aceea de a "plati" viata lui Giuseppe cu 3 sacrificii umane, mai exact, cu vietile a 3 prietene care o vizitau la magazinul pe care il avea.
Faptul ca si-a transformat cele 3 prietene in sapun si, respectiv, in fursecuri, pe care le-au consumat la magazin, impreuna cu oaspetii si clientii, tine, nu-i asa, de "bogatia interioara" a Leonardei Cianciulli. Un episod al showului tv "True Nightmares" / "Cosmaruri Adevarate", afirma faptul ca ideea sacrificiului i-a venit Laonardei pe cale divina, in timp ce se ruga Sfintei Fecioare sa nu-i ia lumina ochilor, adica pe tanarul Giuseppe. (BTW: Giuseppe a supravietuit!)
Oricum i-ar fi venit ideea, este clar ca aceasta femeie avea o viata plina de superstitie, de credinte bizare si gandire magica, care au blocat-o si au impiedicat-o sa evolueze in viata, oferindu-i nu doar o solutie iluzorie de rezolvare a crizei existentiale pe care o traversa, ci de-a dreptul o solutie sinistra. Nu stiu daca credeti in pisici negre, fantome, cititori in palma si visuri premonitorii. Cert este ca in momentul cand incepeti sa credeti in ele, incepeti sa faceti abstractie de bunul simt comun care ar trebui sa va ghideze in viata.
Persoanele care se lasa influentate de superstitii, inclusiv de astrologie, care este atat de raspandita si popularizata in zilele noastre, au o trasatura comuna distinctiva: le este greu sa suporte incertitudinea, neputinta faptului ca nu stii si esti incapabil sa controlezi cursul evenimentelor. Dar pe cat de tentanta este aceasta forma iluzorie de "cunoastere alternativa", pe atat de periculoasa se dovedeste a fi prin efectele sale. Ce-ar fi sa invatam, inainte de toate, sa traim cu limitele noastre, sa acceptam existenta lor?
(1) Imaginea Magicianul, de Leandro de Carvalho, via Pixabay, sub licenta CCO Public Domain
(2) Wikipedia, (acc. Ian. 25, 2017), Leonarda Cianciulli, website: Wikipedia
(3) American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Arlington, VA: American Psychiatric Publishing.
(2) Wikipedia, (acc. Ian. 25, 2017), Leonarda Cianciulli, website: Wikipedia
(3) American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Arlington, VA: American Psychiatric Publishing.
Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu