Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 4 iunie 2016

Hartuirea Sexuala

Daca esti respectata la locul de munca de catre barbati si superiorii ierarhici, iar "criteriile sexuale" de obtinere a locului de munca si de pastrare a acestuia iti sunt necunoscute, poti sa te consideri norocoasa!




O zi obisnuita din viata unui detectiv particular... In birou se aude telefonul si raspunde politicos o secretara. Un director de tipografie doreste sa prezinte un caz detectivului particular Brian Wolfe. El o suspecteaza pe secretara sa ca fura hartia de tipar din biroul sau. E vorba despre o hartie speciala, foarte scumpa, care dispare in mod misterios.

Detectivul si directorul H. Devin bat palma si incepe investigatia. Desigur, primul lucru pe care il face este sa instaleze o camera ascunsa la birourile lui Devin. In scurt timp, vor avea si dovezile de care aveau nevoie: secretara iese cu un toc mare de hartie din birou. Dar Brian Wolfe, detectivul particular, nu s-a nascut ieri si nici nu a inceput sa practice aceasta meserie azi-dimineata.

El monteaza, fara stirea directorului (clientul sau) o alta camera ascunsa in parcarea angajatilor. Privind inregistrarile, observa ca secretara, o tanara angelica, blonda, pe nume Tina, apare cu tocul de hartie si il pune in portbagajul masinii... lui Devin, directorul ei. Da, stiu! Ce naiba se intampla aici, nu-i asa?




Desi nu face asta de obicei, detectivul Wolfe solicita o verificare a antecedentelor penale ale directorului de tipografie si afla ca a avut in trecut incurcaturi cu legea - hartuire sexuala si santaj. Mintea sa face "click", iar dramoleta inscenata de catre client se intoarce impotriva lui. O asociata de-a detectivului Wolfe instaleaza o a 3-a camera ascunsa, sub pretextul ca face o curatare a cailor de ventilatie ale cladirii.

Asa cum era de asteptat, inregistrarile vorbesc limpede despre viziunea directorului de tipografie in ce privea relatiile director-secretara, precum si despre diferenta de viziuni existenta intre director si secretara sa: el nu reuseste sa isi "tina mainile acasa", departe de secretara sa, iar ea reuseste cu greu sa ii aminteasca faptul ca nu a angajat-o pentru masaj, atingeri tandre ori sex in timpul orelor de program.

Brian Wolfe organizeaza o "interventie" in care vor fi prezente personajele mentionate pana acum, exact ca in filmele cu Hercule Poirot. Vor privi impreuna toate dovezile adunate, inclusiv cele despre care clientul sau nu stie nimic: filmarea din parcare, in care Tina pune hartia "furata" in portbagajul masinii sefului, sau cea de la birou, in care seful o hartuieste pe secretara. Fireste, Devin isi ia picioarele la spinare, iute, si dispare, amenintand ca isi va suna avocatul - culmea tupeului!


Hartuirea Sexuala

Hartuirea sexuala la locul de munca este in general definita ca reprezentand avansurile sexuale nedorite, solicitarea de favoruri sexuale sau comportamente si exprimari verbale cu tenta sexuala care sunt asociate cu obtinere, pastrarea, promovarea sau pierderea unui loc de munca, dar si cu anumite efecte psiho-sociale cum ar fi performante scazute la munca sau un mediu ostil de lucru.

Asa cum ati putea intelege din definitia data, hartuirea sexuala nu este comoda, asa cum poate ca isi imagineaza hartuitorii - "i-am oferit secretarei mele un motiv sa se simta frumoasa...". Nu! De fapt, multe femei hartuite ajung sa traiasca nivele de stres extrem de ridicate ca urmare a hartuirii si emotii penibile precum disconfortul sau vinovatia, frica, teroarea, furia, neputinta, etc. De asemenea, multe dintre femeile hartuite pot intra in depresie ca urmare a hartuirii.

Consecintele si efectele nu sunt doar de natura emotionala ci si fiziologica - trairi neplacute, cum ar fi migrenele, letargia, tulburari gastro-intestinale, reactii dermatologice, fluctuatii in greutate, tulburari de somn si cosmaruri, reactii de panica si probleme sexuale. In acelasi timp, se vor observa si efectele asupra carierei: scaderea satisfactiei in cariera, performante scazute, absenteism, retragere si izolare sociala, etc.

Cateva mituri create in jurul hartuirii sexuale la locul de munca nu fac decat sa raspandeasca confuzia si o judecata stramba asupra faptelor. Astfel, se crede ca hartuirea sexuala este rara si apare numai datorita vestimentatiei sau comportamentului provocator al femeilor, sau ca majoritatea plangerilor sunt false, aparute ca razbunari ale femeilor. Este util sa tratam fiecare caz cu obiectivitate, renuntand la ideile preconcepute.

Probabil cel mai nociv mit creat in jurul hartuirii sexuale este acela ca daca ignoram fenomenul, el va disparea. Si totusi, ce poti face daca esti hartuita la locul de munca? Iata o lista de 6 lucruri pe care le puteti face intr-o astfel de situatie:


>> Continuarea in Psihopedia PRO








(1) Imaginea F*ck, de Galaxies & Hurricanes, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) University of Oregon, (acc. 04 Jun., 2016), Sexual Harassment Myths and Realities, website: University of Oregon

(3) Cry Wolfe, (acc. 04 Jun., 2016), Paper Trail, website: IMDB

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu