Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 29 mai 2016

Babilonul Iubirii

Daca te batjocoresc pentru a ma distra, nu inseamna ca nu te iubesc din tot sufletul! Dar daca te gandesti putin, ai sa-ti dai seama exact ce trebuie sa fac pentru a-mi exprima iubirea fata de tine!





Nu stiu daca vi s-a intamplat vreodata sa pierdeti o relatie sau pe cineva important in viata voastra... din cauza iubirii. Pare lipsit de sens ceea ce spun, dar neintelegerile si poate rupturile pe care le aveti in mod constant cu cei dragi ar putea avea la baza tocmai aceasta dificultate de a pricepe ce asteapta celalat din partea noastra.

In multe situatii, ati putea crede ca celalalt va uraste, cu toate ca ceea ce ii daruiti este dragoste si numai dragoste, in cea mai pura forma, ori va imaginati ca asta este ceea ce daruiti. Iar acest lucru este valabil pentru probabil toate tipurile de relatii care implica iubire sau cel putin asteptari: relatiile intime, parentale, amicale sau chiar de serviciu.

Este dramatica situatia celui care iubeste si isi doreste sa fie iubit, daruieste foarte multa iubire asa cum se pricepe el, si cu toate acestea, rezultatul nu este decat acela ca relatia respectiva este desfiintata, incetul cu incetul, desi, poate, ar fi avut numeroase sanse sa existe si sa ofere satisfactii mutuale celor doua parti.

Un slogan care le place multora si pe care l-am gasit adesea pe retelele de socializare, suna in felul urmator:

Daca celalat nu te iubeste asa cum iti doresti, nu inseamna ca nu te iubeste din tot sufletul.

Poate si pentru ca il aud prea des, am ajuns sa ridiculizez acest slogan in felul urmator:

Daca cineva te batjocoreste pentru a se distra, nu inseamna ca nu te iubeste din tot sufletul.

Din pacate, avem adesea sentimentul ca cele mai apropiate fiinte din viata noastra, isi bat joc de relatia pe care o avem cu dansele, desi suntem convinsi ca ne doresc numai binele. Suna dur si dureros.

Fara a fi un fan, intamplator, il ascultam pe Mircea Badea spunand la emisiunea sa de la televiziune o mare gogomanie - fireste, e emisiunea lui si spune ce vrea el, nu asta e problema. Probabil ca isi propune sa spuna cat mai multe gogomanii fiindca sunt amuzante.  Keep up the good job! Problema este ca lumea il si ia in serios!

Niciodata, nu s-a rezolvat nimic prin discutii, in cadrul unui cuplu. Mircea Badea 

Imi permit sa il contrazic pe Maestrul Badea. Cred ca se pot rezolva multe in cadrul unui cuplu in care, asa cum spuneam, exista poate prea multa dragoste, dar nu exista intelegere. Ai spune ca cele doua se asociaza in mod necesar, fiindca asa spune bunul simt, dar din pacate nu este asa intotdeauna. Este nevoie de limbaj pentru a clarifica anumite lucruri, cum ar fi asteptarile celor doi parteneri.




E drept ca anumite lucruri nu se pot rezolva prin discutii. In special atunci cand in cuplu nu mai exista dragoste sau nu a existat niciodata. Insa o relatie se construieste prin suficienta comunicare, in sensul clasic. Aceasta comunicare nu poate fi inlocuita prin emotii sau atingeri, sau limbaj non-verbal.

Spre finalul articolului, va voi prezenta ceea ce anumiti cercetatori ai relatiilor au denumit "cele 5 limbaje ale iubirii", dandu-ne de inteles ca fiecare dintre noi se simte iubit in mod diferit. Oare cum te simti iubit? Probabil ca, daca ai sa te gandesti putin, ai sa descoperi fara prea mare dificultate ca si tu te simti iubit intr-un anumit fel, in ciuda faptului ca cei din jurul tau se tot chinuie sa iti demonstreze ca te iubesc, dar nu fac decat sa te enerveze.

Ai spune ca poti sa-ti dai seama ca celalalt nu se simte iubit si fara a-l intreba, din reactiile sale, dar exista anumite bariere aici:

  • Ne jenam sa comunicam ca felul in care suntem iubiti ne face rau - este greu sa ii spui celuilalt, in mod direct, cel putin la inceputul relatiei, cand, abia se infiripa emotiile si nu vrei sa strici totul, ca anumite gesturi "iubitoare" ale sale te-au enervat sau ti-au picat rau: iti trimite multe videoclipuri cu animale simpatice, iar tu pur si simplu nu ai timp pentru asa ceva. Intentiile? Grozave! Rezultatul? Dezastruos!
  • Celalalt nu doreste sa vada/auda - cand incercam sa ii transmitem celuilalt ca videoclipurile cu animalute simpatice nu ni s-au parut atat de simpatice, el o ia personal si/sau nu intelege ca asteptam altceva din partea sa. Daca pornim de la premisa ca discutiile nu rezolva nimic, relatia moare in acel moment, si nu pentru ca nu exista iubire, ci pentru ca nu exista intelegere. Stiti cum se spune: multi se pot afla in inima noastra, dar nu se pot afla si in viata noastra...
  • Noi stim mai bine ce este iubirea - adesea, in ciuda faptului ca sunt respinse semnele de iubire pe care le trimitem, consideram ca celalalt trebuie sa se schimbe, sa inteleaga ca ii purtam de grija si ca, in final, ne va multumi pentru ca am procedat astfel. Este o situatie intalnita in special in relatiile de tip parental, dar nu numai. Din pacate, tocmai aceste semne de iubire distrug relatia, pentru ca suntem incapabili sa luam in consideratie asteptarile celuilalt, reactiile sale si modul cum se simte el iubit.

Daca veti continua sa cititi acest articol, va voi oferi o intrebare de $ 1.000.000,00 pe care, consider ca ar fi util sa o adresati celor pe care ii iubiti, pentru a salva relatiile cu acestia, sau doar pentru a le cultiva mai bine, indiferent ca acestia sunt partenerii romantici, fii, fiicele, mamele, tatii sau prietenii vostri. Dar pana atunci, iata cele 5 limbaje ale iubirii, descoperite de cercetatorii relatiilor inter-umane:

>> Continuarea in Psihopedia PRO








(1) Imaginea The infamy of a story never told, de Felipe Morin, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Chapman, G., (2008), Cele cinci limbaje ale iubirii. Cum sa-ti exprimi fata de partener implicarea trup si suflet, editura Curtea Veche, Bucuresti
Show comments
Hide comments

2 comentarii:

  1. Este adevarat că un bărbat trebuie să fie pregătit să iubească, să aibă o anume deschidere emoţională faţă de femeie sau lucrurile astea apar ca prin farmec atunci când întâlneşte femeia visată, indiferent de starea şi nivelul de dezvoltare emoţională în care se află el? Cu alte cuvinte, este tot timpul pregătit pentru dragoste cu femeia dorita? Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul este ca depinde de la caz la caz. In general suntem deschisi ideii de a gasi persoana potrivita pe care o cautam uneori toata viata.

      Dar cred ca nu ar trebui sa ne fie teama sa vorbim deschis cu respectivul, care este unic si irepetabil, si sa aflam in ce etapa a vietii sale se afla si daca este loc in viata sa pentru o relatie, iar daca da, care sunt asteptarile sale. Cred ca asteptarile sunt elementul esential. Despre asta vorbeste si articolul. ☺

      Ștergere