Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 6 ianuarie 2016

Antiastrologia

Cum va fi 2016? Veti avea un an deosebit. Va veti bucura in 2016 de o multime de lucruri bune si frumoase in familie, profesie, iubire si pe plan personal. Exista insa o problema... Trebuie sa oferiti ceva in schimb.




A devenit o traditie nefericita, spun eu, ca la inceputul fiecarui an sa dea buzna astrologii si numerologii la televizor si sa ne umple podul cu "previziuni". Nu este deloc intamplator acest fapt. Existenta acestor "experti" vine pentru a acoperi nevoi reale ale fiecaruia dintre noi si in special nevoia de certitudini care il chinuie pe om din cele mai vechi timpuri.

A nu sti ce te asteapta, a privi o perioada atat de lunga din viata ta in care patrunzi ca si cand ti-ai da drumul intr-o prapastie fara fund, este o problema existentiala majora. Incertitudinea de la nivel mental se reflecta la nivel emotional in sentimentul de anxietate. Anxietatea este una dintre starile sufletesti cele mai greu de suportat.

Din multe puncte de vedere tristetea si depresia sunt mai usor de suportat decat anxietatea. Cu alte cuvinte, am trai mai usor cu niste previziuni proaste decat cu incertitudinea - a nu sti ce ne asteapta in anul care tocmai a inceput. Si, de fapt, asta si facem!

Pentru "absorbtia anxietatii" oamenii au recurs la tot felul de strategii, dintre care se disting cele care se leaga de resursele proprii si cele care se leaga de resursele existente la nivelul comunitatii:

1. Resursele proprii - pentru a elimina anxietatea cineva se poate baza pe forta sa personala sau pe intuitia proprie, facandu-si previziuni cu privire la viitor, care ii usureaza procesul decizional. Aceste previziuni au rolul de calmant emotional dar mai ales de orientare in realitate.

  • Emotiile (intuitia), ca resursa ce tine de afectivitatea prorpie, reprezinta modul prin care in special femeile isi elimina anxietatile. ~ "Stiu ca va fi asa, pentru ca asa simt eu!"
  • Carisma proprie reprezinta pentru barbati un mod prin care "stiu" ce va urma, ei alcatuind teorii logice referitoare la cauzele si efectele lucrurilor. ~ "Stiu ca lucrurile vor evolua in acest mod pentru ca... ma duce capul!"
2. Resurse din cadrul comunitatii. Atunci cand o persoana nu se vede ca fiind posesoare a resurselor si informatiilor necesare orientarii in mediu, va delega autoritatea catre persoane, experti sau alte instante ce prezinta incredere. Facand acest lucru, nu doar ca scapa de anxietate dar se si scuteste pe sine de responsabilitate si face rost de un eventual "tap ispasitor". 

  • Traditia, mostenirea culturala a comunitatii sau, mai simplu spus, bunul simt comun, are uneori rolul de absorbtie a anxietatii. Ma orientez in functie de "ce se face" in astfel de situatii. ~ "Daca traiesti si te porti 'cum se cade', atunci vei avea un an excelent!"
  • Liderul. Charisma sau forta personala a unui anumit lider ori a unei persoane ce prezinta incredere este pentru unii un mod foarte bun de a elimina anxietatea. ~ "Lucrurile vor evolua in acest mod in 2016, pentru ca asa spune... Gigi Becali!"
  • Expertul - in anumite situatii, pentru a elimina anxietatea si lipsa de informatii ne vom indrepta catre experti, care in virtutea cunostintelor de care dispun pot sa ne sustina in procesele de orientare, decizie si actiune. ~ "In iubire trebuie sa creezi mister, daca vrei sa ai succes, pentru ca asa spune Dr. Phil!" 
  • Recursul la norma - in unele situatii, legile statului, codurile de comportament, regulamentele de ordine interioara sau normele morale (aflate in legatura cu traditia - punctul de mai sus) reusesc si acestea sa elimine anxietatea. ~ "Daca vei tine cont de codul penal, fireste ca vei avea un an fara mari probleme!"
  • Criteriile mascate de alegere aleatorie - dar ce mai sunt si acestea?
Dintre metodele de absorbtie a incertitudinii si a anxietatii fac parte criteriile mascate de alegere aleatorie. Acestea reprezinta un mod de a obtine informatii in ideea orientarii prin intermediul credintelor in diferite aspecte supranaturale, cum ar fi spre exemplu influenta astrelor, dar nu numai. 

Credinta in zeitati sau sfinti, in zile nefaste sau in semne, alaturi de credinta in influenta astrelor nu sunt decat niste moduri de a actiona la intamplare, abandonandu-ne unor credinte, previziuni si premonitii pe care nu le-a dovedit nimeni ca atare, in afara poate de faptul ca le determinam singuri, datorita credintei pe care o investim in ele.

Daca pornim de la premisa ca, asa cum spune horoscopul, ne va merge bine in iubire in noul an 2016, probabil ca vom si aborda o atitudine mai indrazneata, mai deschisa, imbinata cu o doza de bun simt si de prudenta, iar toate acestea reprezinta resurse in sine care vor sprijini in mod fericit viata noastra sentimentala.

Fenomenul profetiei auto-indeplinite reprezinta, spre deosebire de horoscop, o certa realitate stiintifica. Profetia auto-indeplinita se refera la faptul ca o credinta ajunge sa ne influenteze comportamentul atat de mult incat acest comportament, in mod sensibil modificat, va determina indeplinirea respectivei credinte. Indeplinirea credintei va deveni atunci dovada ca acea credinta a fost corecta.

Puterea credintei a fost dovedita in numeroase situatii, ajungandu-se astfel, spre exemplu, la descoperirea in medicina a efectului Placebo. Efectul Placebo, utilizat in farmacologie pentru testarea eficientei medicamentelor noi, presupune obtinerea de ameliorari ale starii de sanatate prin intermediul puterii credintei.

Astfel, daca, unui pacient i se ofera o substanta neutra din punct de vedere farmacologic, spunandu-i-se insa ca este un medicament recent importat din Germania si care are o rata de eficienta de 100%, exista sanse serioase sa se obtina ameliorari ale starii de sanatate a pacientului respectiv. Daca "medicamentul" este primit din partea unui medic in care avem mare incredere si are o reputatie foarte buna, ameliorarile vor fi cu atat mai importante.

Iata cat de mare este puterea credintei asupra sistemului imunitar si care este influenta pe care gandirea o are in ce priveste compotamentul combativ al celulelor propriului organism. Iata insa si cat de mare este puterea credintei asupra propriului comportament, lucru dovedit prin intermediul profetiei auto-indeplinite!

Puterea credintei a fost si este utilizata cu succes in domeniul psihoterapiei, care, poate fi privita si ca o forma de auto-hipnoza. Un client de psihoterapie ajunge sa creada anumite lucruri despre sine, despre propriul potential si despre sansele pe care le are in viata, iar asta schimba nu doar felul cum se simte, dar si felul cum actioneaza si, in final intreg destinul sau. 

Semeni un gand si vei culege o fapta. Semeni o fapta si culegi un obicei. Semeni un obicei si culegi un caracter. Semeni un caracter si culegi un destin. R.W. Emerson

Exista insa unele limite de bun simt aici: Nu poti sa crezi lucruri nerezonabile despre sine sau despre alte aspecte ale realitatii. Ceea ce iti doresti ar trebui sa fie pe masura nivelului de dezvoltare la care te afli. Este inutil sa iti doresti sa devii milionar cand tu abia iti duci zilele. Este inutil sa vrei sa castigi un concurs de informatica cand abia ai inceput sa o studiezi. Este inutil sa vrei sa seduci pe oricine, cand abia reusesti sa iesi din casa.

Dorindu-ti atat de mult si realizand atat de putin, nu faci decat sa te intorci iar si iar la concluzia ca nu poti nimic si ca esti incapabil sa realizezi ceva in aceasta viata. 

Totusi, puterea credintei nu doar ca este mare, dar se si exprima in viata de toate zilele in comportamentul nostru. Noi oricum avem anumite credinte despre sine, despre ceilalti, despre lume si despre viitor - sunt ele realiste? sunt ele utile? ne ajuta ele sa evoluam? 

Ni se fac sugestii in fiecare zi, iar sugestiile se transforma in credinta. Daca cineva iti spune in fiecare zi ca nu esti in stare de nimic, probabil vei ajunge sa devii astfel. Lucrurile nu stau mai bine daca noi insine ne spunem in fiecare zi ca nu suntem in stare de nimic.


Data viitoare cand va ascultati horoscopul intrebati-va daca va foloseste la ceva sa primiti aceste sugestii si sa le mai si credeti. Dar si mai bine, inchideti televizorul si incercati sa va faceti niste previziuni singuri, cu conditia sa fie de bun simt.








(1) Imaginea Cancer, Zodiac Park, Moscow, de Rob, via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0

(2) Zamfir, C. (1990); Incertitudinea. O perspectiva psihosociologica; editura Stiintifica, Bucuresti 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu