Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 11 august 2022

Nevoia de Miracole

Exista momente in viata noastra cand realitatea este atat de coplesitoare, schimbarile sunt atat de rapide si tulburatoare incat se naste nevoia noastra de miracole. Vedem adesea aceasta nevoie de miracole, sustinuta de gandirea magica, la cei care dezvolta adictii de tot felul. 



☆ ☆ ☆


Dupa cum ati observat probabil, imi place sa citesc autobiografiile starurilor si in special ale starurilor rock. Este un teritoriu plin de lectii de viata de tot felul, dar probabil exceleaza in lectii de viata despre arta, libertate, adictie si, dupa cum spune David Ellefson, basistul grupului Megadeth, despre celalalt program de lucru de la 9 la 5, adica de la 9 seara la 5 dimineata. Ei bine, da acum citesc biografia basistului David Ellefson, cel mai longeviv partner in crime al ceva mai celebrului Dave Mustaine, leaderul grupului Megadeth. 

Alegerea mi-a parut interesanta fiindca am fost fan Megadeth in adolescenta si mi-am dorit si o opinie secundara, alta decat a lui Mustaine care si-a scris si el auto-biografia si am scris despre ea in articolul Manual de Rock Star. Ellefson, poreclit David Jr, considera ca succesul sau cu Megadeth nu a fost intamplator, din moment ce l-a intalnit pe Dave Mustaine exact la o saptamana dupa relocarea din Minnesota in California. As adauga la asta si faptul ca Dave Mustaine tocmai fusese concediat de catre grupul Metallica si era deschis pentru colaborari pentru un nou proiect muzical. Cu alte cuvinte, cei doi s-au intalnit at the right time in the right place

Ca si secret al succesului Megadeth, David Ellefson mentioneaza si potrivirea de caractere a celor doi membri fondatori: in timp ce Dave Mustaine era curajos pana la extrem, extrovertit si  pe cat de guraliv pe atat de sigur pe el, David Jr, dupa cum se prezinta el insusi, era in schimb omul pe care te puteai baza, dar care ramane in umbra, acela care se gandea de doua ori inainte sa faca o alegere, ceea ce aducea in dinamica trupei un tip de echilibru care s-a dovedit a fi de bun augur pentru procesul creativ si business in sine. Cei doi erau Ying si Yang, dupa cum afirma autorul.

Ideea acestui articol mi-a venit insa citind marturia muzicianului in ce priveste problemele sale cu drogurile si alcoolul si modul in care acestea si-au facut aparitia in viata lui artistica. Am observat ceea ce s-ar putea numi un proces de auto-mistificare ce consta in intretinerea iluziei ca drogurile si alcoolul te fac o persoana mai creativa, care se poate exprima liber prin muzica, ba chiar o persoana de geniu, un geniu muzical. Ca tanar artist dornic de afirmare, cine nu si-ar dori asa ceva? Tentatia este cu atat mai mare cu cat sunt cunoscute cateva exemple de muzicieni de geniu care aveau probleme cu drogurile si alcoolul.

Partea buna atunci cand esti un muzician cu experienta este faptul ca poti sa refuzi anumite oportunitati. (...) Majoritatea problemelor cu care m-am confruntat in anii '80 si '90 erau create de mine insumi, din ambitie, pofta si lacomie. Trebuia sa fac multi bani pentru a-mi permite sa cumpar multe lucruri. Eram tanar iar experienta are modul ei de a te invata.

Lupta din mintea mea, care s-a desfasurat pe cand incercam sa ma las de droguri si alcool, in anul 1990, avea la origine teama ca renuntand la acestea, renuntam de fapt la toata distractia din rock 'n' roll. "Priveste ce bine interpretezi cand esti sub influenta heroinei! Priveste cat de creativ si lipsit de inhibitii esti acum!" Aceea era minciuna dependentei care imi vorbea. Aceea era vocea inamicului. Dar bucuria de a iesi iar pe scena este tot acolo, la fel de puternica. (...)

Este simplu: Dumnezeu face pentru noi intr-un mod lent ceea ce drogurile faceau instantaneu.

Ei bine, acest rationament (drogurile te fac creativ, un muzician de geniu, un intrumentist exceptional, etc) nu ramane fara consecinte comportamentale. Din el se naste tensiunea motivationala care elimina orice obstacole din calea ta: avand convingerea aceasta ca drogurile te vor ajuta sa devii un geniu muzical, convingere care tine mai curand de ceea ce se cheama gandire magica, de regula iti abandonezi inhibitiile si pornesti pe calea infernala si chinuitoare a narcomaniei.

Gandirea magica sau gandirea superstitioasa reprezinta credinta ca anumite evenimente care nu au legatura intre ele sunt relationate cauzal in ciuda absentei oricarei legaturi sau dovezi plauzibile, adesea ca urmare a unor influente supra-naturale. Exemple de gandire magica includ ideea ca gandurile pot influenta lumea externa in absenta unei actiuni propriu-zise sau ca anumite lucruri sunt legate cauzal daca seamana intre ele sau daca au interactionat in trecut. Gandirea magica este un tip de eroare logica si reprezinta o sursa frecvent intalnita a inferentelor cauzale invalide. Mai mult decat o simpla confuzie intre relatia de corelatie si cea de cauzalitate, gandirea magica nu impune ca anumite evenimente sa fie corelate.   Sursa: Wikipedia

De fapt aceasta minciuna era destul de raspandita in lumea muzicienilor acelei vremi. Colegul de trupa al lui Ellefson, un chitarist pe nume Chris Poland, si narcoman cu mai multa experienta, altfel un instrumentist extrem de talentat, ar putea fi sursa acestei convingeri dezadaptative, intrucat la acesta auzise prima data aceasta informatie falsa si periculoasa. Iata deci forta unei convingeri la care se adauga influenta sociala precum si efectul Placebo. Putem deci invata de la cei din jur inclusiv lucruri care tin de gandirea magica si, mai mult decat atat, atunci cand cineva in care avem incredere ne ofera un drog care nu are absolut nicio influenta asupra creativitatii umane dar ne spune ca ar avea o astfel de influenta, putem sa dam dovada de mai multa creativitate ca urmare a acestei sugestii. 




Cred ca fiecare poveste de acest fel are la origine o astfel de minciuna. Unii ar spune ca sunt minciuni sau sugestii pe care le impinge in constiinta noastra diavolul iar oamenii le cred, spre marea lor nenorocire. Orice ar fi si de oriunde ar veni, (nici macar nu conteaza), important este rezultatul: si anume faptul ca, pornind de la slabiciunile noastre omenesti, ajungem sa credem, in lipsa unor dovezi adecvate, ca aceste sugestii ar putea fi adevarate. In special daca experienta ta de viata este una limitata si nu te poti baza pe lucruri cum ar fi increderea in fortele proprii, rabdare si persistenta in urmarirea scopurilor.

Potrivit psihiatrului Ross Campbell, motivele cunoscute ale consumului de droguri:
  • Curiozitate
  • Presiunea grupului
  • Depresia
  • Furia reprimata
Aparent la aceasta lista scurta se dauga uneori si dorinta de a fi un muzician de geniu. Cred ca orice adictie are la baza acest proces de mistificare. Am avut ocazia sa descopar prin discutii cu dependentii de jocuri de noroc faptul ca si ei, la randul lor, sunt dominati de gandirea magica si isi spun in permanenta minciuni care neaga realitatile si propriile experiente. Dar uneori devenim extrem de receptivi la aceste minciuni fiindca realitatea poate sa fie coplesitoare in momentele cheie ale vietii noastre, adica momentele cand avem nevoie sa ne adaptam la ceva nou sau cand pur si simplu avem nevoie de un miracol. 








(1) Imaginea Magic, de Zayceva Tatiana, via Pexels

(2) Wikipedia, (acc. 11.08.2022) Magical Thinking, website: Wikipedia

(3) Amazon, (acc. 11.08.2022), My Life with Deth: discovering meaning in a life of rock 'n' roll, website: Amazon

(4) Campbell Ross, (2001), Copiii nostri si drogurile, editura Curtea Veche, Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu