Ultima fita este sa porti un fes ori o bluza pe care scrie "Cocaina si Caviar"! Ati vazut si voi mesajul, nu-i asa? Sa fie oare modul prin care cultura drogurilor isi face simtita prezenta, sau e doar un alt mesaj inofensiv?
Este 21 Mai, 2015, ora 12 iar un elev de la un liceu din Brasov este gasit fara cunostinta si cu spume la gura in toaleta liceului. A luat droguri. In scurt timp, la fata locului apar cativa jandarmi si incep sa cotrobaie prin toate colturile liceului, prin banci, carti, ghiozdane, buzunare si cosuri de gunoi. Elevii sunt luati prin surprindere si nu prea... Ceva pluteste in aer de ceva timp.
Nu, nu e primavara. Este interesul si deschiderea tinerilor pentru consumul de droguri. Se cred invincibili, sau doar vor sa isi testeze limitele, trec prin "vreo chestie" sau sunt presati de grup, vor sa se distreze sau sa uite de griji... Ori vor sa atraga atentia asupra lor caci au fost uitati cu cheia de gat in fata calculatoarelor... Oricare ar fi motivul, cert este ca generatiile actuale de tineri sunt mult mai deschise si au un acces mult mai usor la droguri.
Piata drogurilor este intr-o continua evolutie, venind in intampinarea nevoilor tinerilor de a evada intr-un univers magic... Apar substante noi tot timpul, iar legislatia abia daca mai tine pasul cu ele. Cat despre efectele lor pe termen lung... nici macar nu se cunosc si, in fond, pe cine mai intereseaza?
Piata drogurilor este intr-o continua evolutie, venind in intampinarea nevoilor tinerilor de a evada intr-un univers magic... Apar substante noi tot timpul, iar legislatia abia daca mai tine pasul cu ele. Cat despre efectele lor pe termen lung... nici macar nu se cunosc si, in fond, pe cine mai intereseaza?
Este esential sa nu ramai o mironosita si "sa te maturizezi cat mai repede", iar drogurile si petrecerile par sa fi devenit "Calea" spre maturizare. Daca adolescenta este ca un "bufet suedez", in care ai posibilitatea sa experimentezi si sa iti testezi propriile limite, ma indoiesc ca este tocmai ceea ce isi doresc cu adevarat acesti tineri.
E paradoxal si faptul ca in timp ce scriu acest articol ascult un cantec ale carui versuri suna cam asa:
... Bring your love baby I could bring my shame
Bring the drugs baby I could bring my pain ... (The Weeknd - Wicked Games)
Pentru mine e doar un cantec si reusesc sa ma disociez de aceste versuri usor murdare. Putin probabil ca ma vor influenta in vreun fel. Intotdeauna am avut convingeri foarte ferme in legatura cu drogurile si imi mai aduc aminte si acum cuvintele tatalui meu care a reusit sa ma sperie pe cand aveam vreo 7- 8 ani si imi povestea ce sunt drogurile.
De asemenea, imi amintesc si filmele de la TVR de pe vremea lui Ceausescu, cele despre capitalismul degenerat si decadent, din care reiesea clar ca drogurile te fac sub-om, ca te lipsesc de libertate si te transforma intr-o "greseala a naturii". Da, imi ridicau parul in cap acele filme. Ma intreb ce surse au adolescentii de azi ...
Mai tarziu, in anii adolescentei mele, aveam drept idol un tip pe nume Dave Mustaine, care era notoriu pentru consumul sau de droguri. Citeam despre el ca l-a oprit politia pe autostrada si i-au gasit in sistem vreo 19 substante interzise. Ii ascultam aproape zilnic piesele dar nu am fost niciodata tentat, nici sa ma imbat, si nici macar sa fumez.
Cred ca experienta mea vine sa confirme ideea ca este esentiala temelia pe care ne-o ofera familia de origine, acolo unde ne petrecem cei 7 ani de acasa. Tot ce survine ulterior e doar "o repetitie". De la idolul meu american, am invatat ca munca si talentul te duc in centrul atentiei si am preferat sa ignor partea cu drogurile. Pur si simplu eram convins la un nivel foarte profund ca nu exista absolut nicio legatura intre talent (succes, faima) si droguri.
Totusi, tocmai partea cu drogurile m-a indepartat de muzica rock la momentul marilor decizii ...
Citind acum despre trasaturile adolescentilor care isi refuza tentatia de a lua droguri, mai ca ma regasesc in acest profil (2)
Adolescenti care nu iau droguri
|
Adolescenti care iau droguri
|
---|---|
|
|
Cu toate ca marea majoritatea a celor care iau droguri reusesc sa depaseasca cu bine aceasta faza si sa se integreze cu succes in societate, exista intotdeauna un risc crescut asociat cu situatia de a te afla sub influenta drogurilor. Niciodata nu stii ce ti se ofera, si exista mereu posibilitatea de a suferi o reactie imprevizibila, extrema, chiar de la prima utilizare, ce poate duce la pierderea vietii.
De asemenea, sub influenta drogurilor pot avea loc accidente grave, cum ar fi cele de circulatie, in care pagubele si pierderile sunt imprevizibile. Unul dintre motivele principale ale popularitatii drogurilor ar putea fi si diminuarea discernamantului, care conduce la abuzuri sexuale si violuri. Cu greu ai putea surprinde o tanara intr-o pozitie mai vulnerabila decat atunci cand se afla sub influenta drogurilor - de aici si interesul major al petrecaretilor pentru droguri.
Este poate mai bine sa ramai o mironosita si s-ar putea spune ca o persoana care, intr-o lume a drogurilor, reuseste sa se descurce, sa isi pastreze principiile si sa evite tentatia, beneficiaza de o mai bogata experienta de viata si o mai buna capacitate de adiministrare a dificultatilor, de o mai buna capacitate de efort voluntar.
Si da, este greu sa suferi respingerea, fie macar si pentru faptul ca nu esti de partea celor care consuma. In schimb ii ai de partea ta pe cei care apreciaza aceasta forta de caracter si, desigur, ai de partea ta viitorul, care isi ia intotdeauna revansa. Dar sper ca daca ai ales sa rezisti tentatiei, atunci esti destul de tare sa suporti si respingerea. Altii sunt respinsi pentru motive si mai ridicole si nu ii poti impaca chiar pe toti. E clar, nu?
In astfel de situatii, chiar si un pretext mincinos ("Ma doare capul de la ele" / "Mi se face greata, nu pot sa iau") este mai util decat imbratisarea ispitei. E o dovada de forta interioara iar evitarea locurilor unde se iau droguri, o dovada de bun gust. Exista o lume intreaga in afara cluburilor si o natura fermecata, unde vei reusi sa te dezvolti si sa te distrezi fara "ajutor".
(1) Imaginea Hot Trash, de Yago Veith, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-SA 2.0
(2) Zager, K., Rubenstein, A., (2002), Adevarul despre adolescente, editura Trei
Imi place foarte mult articolul. Daca as fi profesoara asa citi articolele dumneavoastra tinerilor. Cred ca e important sa li se prezinte niste modele de gandire, sa aiba alternative la trendurile societatii, poate isi mai schimba optiunile.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca te aud spunand asta. Ma simt la randul meu onorat pentru ca am cititori cu o viziune atat de sanatoasa asupra lucrurilor. :)
Ștergere