Cand surse multiple afirma acelasi lucru inseamna ca ne aflam in fata unor certitudini. Studii efectuate in paralel au demonstrat faptul ca utilizarea retelelor sociale are un impact asupra fericirii noastre.
Inteligenta nu ar fi fost de niciun folos omului daca ea nu ar fi fost sustinuta de capacitatea de a ne conjuga eforturile pentru binele nostru comun. De altfel sociabilitatea este una dintre trasaturile definitorii ale speciei noastre, care s-a dezvoltat si a preluat controlul planetei tocmai datorita abilitatii sale de a coopera, comunica si impartasi. Alaturi de sociabilitate, pare a fi inclusa in genetica speciei teama noastra teribila de izolare, situatie ce ar echivala cu disparitia, pierderea resurselor si a vietii.
Absenta legaturii de valori, simboluri si modele o putem numi singuratate morala si afirmam ca singuratatea morala este tot la fel de greu de tolerat ca si singuratatea fizica sau mai degraba, singuratatea fizica devine de nesuportat numai daca implica si o singuratate morala. Erich Fromm (1)
In psihologia sociala este cunoscut faptul ca apartenenta este de doua feluri: cea fizica si cea prin referinta, dupa cum exista grupul de apartenenta dar si grupul de referinta. Grupul de apartenenta este acela caruia ii apartinem prin proximitate si localizare fizica in timp ce grupul de referinta este acela caruia ii apartinem prin aderarea la anumite valori comune, sau prin proximitate axiologica.
(2)
Grupul de apartenenta poate sa nu insemne nimic pentru noi daca nu suntem legati de acesta prin legaturi axiologice, prin valori. Cu alte cuvinte, grupul de apartenenta ar trebui sa se confunde cu grupul de referinta pentru a nu ne simti singuri in mijlocul acestuia.
Izolarea morala in schimb se refera la separarea noastra de grupul de referinta. E destul de tragic sa fii respins tocmai de cei in care crezi...
Pe internet, as spune ca nu exista decat grupuri de referinta. Fiecare cauta si gaseste relativ repede oamenii care ii plac si cu care ar vrea sa isi petreaca timpul. Este unul dintre avantajele majore ale internetului. Dar daca grupul de referinta ne este inaccesibil? Se poate intampla usor acest lucru in caz ca nu suntem pe masura celor pe care ii dorim in preajma noastra, spre exemplu, daca nu avem curajul de a intra in legatura cu acestia, complexati fiind de diferentele existente sau, mai rau, daca ei ne resping.
Acesta este modul in care am incercat sa imi explic de ce anumiti utilizatori de retele sociale, cum este Facebook, sunt statistic mai nefericiti. Cateva studii recente au demonstrat faptul ca Facebook poate fi folosit in doua moduri total diferite si cu efecte pe masura.
(3)
Astfel, cei care folosesc Facebook pentru a crea continuturi sub forma de fotografii sau videoclipuri incarcate ori sub forma de comentarii si interactiuni cu prietenii, sunt mai fericiti decat cei care nu fac decat sa rasfoiasca pasiv paginile altora, fara a se implica in interactiuni cu acestia.
Studiile citate neaga astfel faptul ca timpul petrecut pe Facebook ar fi elementul ce influenteaza nivelul de satisfactie al utilizatorilor.
Alte voci insa critica retelele sociale pentru ca ele ar influenta modul in care interactionam in realitate, considerand ca acest tipar de interactiune face contactele reale mult mai superficiale, diminuand intervalul de atentie de care suntem capabili. Cu alte cuvinte, ne-exersarea stabilitatii atentiei poate avea efecte materializate prin deficit de atentie – o adevarata tragedie pentru cei ce vor rezultate in munca si educatie.
Alte voci insa critica retelele sociale pentru ca ele ar influenta modul in care interactionam in realitate, considerand ca acest tipar de interactiune face contactele reale mult mai superficiale, diminuand intervalul de atentie de care suntem capabili. Cu alte cuvinte, ne-exersarea stabilitatii atentiei poate avea efecte materializate prin deficit de atentie – o adevarata tragedie pentru cei ce vor rezultate in munca si educatie.
Parerea mea? Facebook este un instrument si nimic mai mult. Nu avem de ce sa demonizam retelele sociale asa cum nu avem de ce sa demonizam utilizarea calculatoarelor sau a televiziunii. Faptul ca unii nu stiu sa le foloseasca este doar spre nefericirea lor. Probabil ca nu stiu sa foloseasca multe alte lucruri...
(1) Fromm, E., (1998), Frica de Libertate, editura Teora, Bucuresti
(2) Marica, S., (2010), Introducere in Psihologia Sociala, editura Fundatiei Romania de Maine
(3) Technische Universität Darmstadt. (2013, January 21). Facebook makes users feel envious, dissatisfied: German study reveals social network's big role in users' emotional life. ScienceDaily. Retrieved September 5, 2014 from www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130121083028.htm
In ziua de azi lumea s-a mutat pe facebook. Daca esti in vacanta si nu pui nimic pe facebook, inseamna ca ti s-a intamplat ceva, te-ai ratacit in munti sau te-a mancat ursul. Imi place ca hotii afla acum de pe facebook daca esti plecat de acasa. Secretul vacantelor nereusite se afla pe facebook! Ambii parteneri stau pe facebook in timp ce vacanta trece pe langa ei neobservata. Am citit undeva ca atunci cand esti concentrat asupra fotografiilor, pierzi ocazia de a memora lucrurile pe care le vezi in vacanta.
RăspundețiȘtergereAm utilizat FB 5 ani...apoi am realizat cat de superficial este totul...de la peste 300 de prieteni am ramas cu 100, apoi...am constatat ca maxim 20 sunt persoane cu care interactinez in mod real! Cu aceia am "cultivat" relatiile in realitate si in ultimele luni...fara cont de FB! Cel mai elocvent "experiment social" a fost modificarea cu o zi inainte a zilei de nastere (de catre un prieten)! Daca aproximativ 5% din cei pe care ii avea in lista stiau data fara notificare...restul i-au facut urarile, iar a doua zi, cand el a modificat iar data (cu cea reala)...si-au dat seama! Cineva chiar mi-a spus direct: auzi, asta(FB) arata ca azi e ziua ta, daca este asa, atunci LMA". Personal o duc foarte bine fara cont, doar a existat viata (inclusiv sociala) si inainte! "Faptul ca unii nu stiu sa le foloseasca este doar spre nefericirea lor. Probabil ca nu stiu sa foloseasca multe alte lucruri..." suna prea putin...impartial! Si sa nu comparam utilitatea calculatoarelor si a internetului (cu rezultate vizibile si masurabile in industrie si economie, precum si in "destuparea" mintilor prin acces la informatie) cu utilitatea unei retele in care sunt obligata sa vad ce a mancat/baut (si cam pe unde) cineva din lista...da, stiu ca exista optiunea unfollow, dar...totusi! :)
RăspundețiȘtergereArticolul vorbeste despre o anumita atitudine "de risc" - aceea de a nu te implica cu adevarat in interactiuni cu ceilalti, a privi de la o anumita "distanta" ceea ce fac, ce posteaza, ce isi spun ceilalti, fara insa a reusi sa intri in interactiune cu ei.
ȘtergereDar daca stai sa te gandesti, aceasta atitudine ii caracterizeaza pe cei cu probleme psiho-emotionale si in afara retelelor sociale. Si, asa cum bine spui tu, probabil ca ei nu stiu sa foloseasca multe alte lucruri. Multumesc ptr comment. :)
Fără feisbuc, aș fi rămas precum eroul lui Hector Malot... un simplu desculț pe lume. Cum eu însă am o minte deschisă - "open mind", m-am uitat peste gard... sau prin gaura cheii ușii FB și am văzut că nu sunt nicidecum un nimeni. Și-am înțeles atunci că mai sunt foarte mulți alții pe lumea asta cu același "hobby" cu al meu. Și-am intrat în societatea lor. Măcar mi-au folosit la ceva cele 5 limbi străine învățate ân copilărie !
RăspundețiȘtergere