Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 3 septembrie 2014

Prezentare de Moda

 Minorele in lanturi, avand calus in gura, si costumatiile sado-maso, au facut furori la un spectacol de moda, dar au si ridicat sprancene in randul celor de la Directia Generala pentru Protectia Copilului...





S-a intamplat in Romania, la o prezentare de moda care a avut loc in Satu Mare. Cateva minore de 16 si 17 ani au aparut in ipostaze socante, avand costumatii care exprimau "viziunea artistica" a respectivului creator de moda. Situatia imi aminteste o replica dintr-un serial cu larga audienta ce rula la televiziunile de profil in prime time, cu ceva timp in urma. Era sfatul unei mame pentru fiica ei in momentul cand cele doua au ajuns la un bal: "Acum te asezi aici si incerci sa pari complet neajutorata."  (Fetele Gilmore)

Clasicismul este despre sanatate iar romantismul este despre boala. Wolfgang von Goethe

Este ceva romantic in incercarea femeilor de a parea neajutorate. Ideea reinvie mitul victimei sexy, pe care l-au intruchipat personaje celebre precum Alba ca Zapada, Cenusareasa sau, mult mai recent, Pretty Woman si o multime de alte fete tinere si atragatoare, din povesti si filme, dar si din realitatea de zi cu zi, ce au facut cariera fabricandu-si o imagine dramatica care aparent vorbeste despre conditia nefericita a femeilor asuprite de cand e lumea. 

Cine incearca sa nege existenta mitului victimei sexy, probabil ca are nevoie sa-si completeze cultura generala. Mitul victimei sexy, vorbeste despre o fata modesta si inocenta, ce nu-si mai vede capul de treaba si este supusa la tot felul de incercari si umilinte. Asupritorii lipsiti de inima sunt invidiosi pe frumusetea ei dar, fara macar sa isi dea seama, o apropie pe victima sexy de cavalerul pe cal alb pe care ea il viseaza in secret. Altfel spus, bestia este un atu al victimei sexy, un as din maneca ei (in caz ca are un costum cu maneci).

Un mit nu isi pierde niciodata savoarea si dispune de forta necesara de a razbate in constiinta si de a acapara atentia oamenilor, iar mijlocul prin care el reuseste asta este transformarea constanta. Miturile supravietuiesc trecerii timpului si evolueaza odata cu societatea si moravurile. Cel despre care vorbesc acum are rostul sau in dinamica societatii - victima sexy anima sentimentele generoase in inimile barbatilor absolut normali pe care ii transforma in eroi legendari. 

Cu alte cuvinte, pentru a avea eroi este nevoie de victime sexy, dar pentru a avea victime sexy, este nevoie de ... bestii hidoase - de unde si problema celor de la Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului. In ultimile decenii, mitul victimei sexy a fost influentat, asa cum era de asteptat, de "emanciparea sexuala" a societatii si asta intra in conflict cu partea conservatoare a acesteia - cea care impune regulile. 

Faptul ca profilul victimei se potriveste adolescentelor nu ar trebui sa ne surprinda - asa a fost intotdeauna. Adolescenta este perioada in care o tanara femeie poate aprinde pasiunile cele mai intense si, odata cu asta, perioada cand o femeie poate straluci cu adevarat. Intr-o societate adolescentina, prin preocupari si nivel de dezvoltare psiho-emotionala, cum este cea actuala, se poate spune ca adolescentele sau femeile pana in 25 de ani sunt acelea care "fac legea". Celorlalte le raman dietele draconice sau pensiile alimentare grase caci baietii de treaba sunt poama rara. 

Am adesea sentimentul ca  femeile isi asuma din proprie initiativa identitatea de victima sexy, mai ales la aceasta varsta, daca nu sunt multumite de ceea ce au si de modul in care arata viata lor - de altfel nu e foarte greu sa devii nemultumit, mai dificil este sa realizezi contrariul. Si atunci inventeaza cate o bestie care are menirea "sa le chinuie". Aceasta misiune ingrata se manifesta prin gesturi precum lipsa de atentie, critica excesiva, lipsa abilitatilor sexuale, sau abuzurile verbale, emotionale si fizice. 

O stiinta a victimei sexy, cum este cea promovata de prezentarea de moda de la Satu-Mare nu mi se pare complet lipsita de sens. Ea sfideaza, fara indoiala, bunul simt comun si forteaza limitele celor social acceptate, insa preocuparile din care s-a nascut colectia respectiva nu ne sunt cu adevarat straine. Iar daca am privi colectia si prezentarea ca pe un act artistic in spirit simbolist, acesta ar fi plin de semnificatie...

Rostul artei nu este sa descrie ci sa sugereze. Jean Morais, Manifestul Simbolist

Nu spun ca cei de la Protectia Copilului au actionat gresit, dimpotriva. Ar fi bine daca si-ar face simtita vocea mai mult. Ipocrizia este a noastra, pentru ca acceptam o multime de alte lucruri la limita moralitatii si permitem unor personaje lipsite de merite sa ne ocupe timpul, iar o colectie de arta care ne arata la modul simbolic ceea ce suntem, ne provoaca totusi atata indignare.

As fi putut sa spun ca o colectie ca aceasta va determina aparitia unui val de psihopati periculosi si as fi putut sa afirm ca fetele minore care au prezentat costumele ar putea ajunge sa se prostitueze in occident dar nu cred ca se va intampla asa ceva. Sau daca va fi asa, atunci vom vorbi despre cazuri izolate. In schimb, consider ca vor exista si cazuri izolate care vor vedea in aceasta colectie o metafora, asa cum mi s-a intamplat si mie.

Oricum, colectia este una controversata si trebuie "sa isi duca crucea" daca tot a luat-o... In fond, asa se intampla de zeci de ani in occident. Dar hei, partea buna este ca toata lumea va vorbi despre asta!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu