Exista dovezi stiintifice cu privire la influenta drumetiilor in ameliorarea depresiei iar psihologii le recomanda ca mod de cultivare a relatiilor.Va propun o alternativa de petrecere a vacantei, de care va veti indragosti.
Perioada vacantei de vara a elevilor si studentilor coincide de multe ori cu perioada concediilor de odihna ale parintilor. Ce facem in vacanta, respectiv in concediu? Fiecare dintre noi are un mod caracteristic de a raspunde la aceasta intrebare, asa cum este si normal sa fie. Daca ne-am petrece concediul intre patru pereti, vizionand filmele de duzina pe care le avem la discretie, nu ar fi doar trist ci ar contribui la inrautatirea starii noastre psiho-afective.
O serie de lucruri concrete ne impiedica sa iesim din casa. Profilul Psihopediei imi cere sa vorbesc despre cele de natura psihologica. Nu in putine randuri am intalnit persoane care se tem sa iasa din oras. Exista, desigur, o doza de neprevazut in astfel de situatie si exista teama de nou si de necunoscut, unele dintre cele mai frecvent intalnite temeri. Odata ce le-ati depasit, veti avea acces la o lume cu totul noua si va veti oferi sansa unei experiente de neuitat, care va va transforma din punct de vedere fizic, mental si emotional.
Daca sunteti obisnuit sa va petreceti concediul in casa si sa priviti filme, ati creat un cerc vicios din care cu greu veti mai putea iesi. Stirile de la televizor si filmele va vor umple de frici care va vor tine si mai legati de zona de confort (cei patru pereti), sau va vor determina sa alegeti un club in care nu sunteti expusi naturii in salbaticia sa, in schimb, aveti sanse sa dezvoltati o multime de obiceiuri degradante si auto-vatamatoare, despre care insa nu doresc sa vorbesc aici.
Din pacate, soarta celor care raman prea mult in zona de confort este sa nu aiba parte de ceea ce isi doresc mai mult - confortul...
Din pacate, soarta celor care raman prea mult in zona de confort este sa nu aiba parte de ceea ce isi doresc mai mult - confortul...
Numeroase studii arata ca excursiile in aer liber si in natura sunt in masura sa va modifice in mod substantial starea emotionala, ba chiar sa va vindece de o depresie, la care se adauga, fireste, studiile care arata ca miscarea in sine este un factor cu o influenta majora in evolutia pozitiva a depresiei. Voi vorbi despre acestea cu o alta ocazie, multumindu-ma sa afirm aici ca experienta mea personala tinde sa confirme ambele teorii.
Pregatire si Curaj
Tusnad Bai, August, 2014 |
Tinerii (10-25 de ani) probabil nu vor avea nevoie de acest antrenament, caci in general ei se afla in forma maxima, in mod natural. De altfel, nu de putine ori, am vazut pe traseul acesta fete de liceu, singure, zambitoare, cu rucsacele in spate, in numar de doua sau in grupuri mixte, mai mari. Inainte de a porni la drum, veti avea desigur bunul simt de a va asigura ca nu plecati intr-o zi in care s-au anuntat inundatii si cod portocaliu, rosu, etc. Sunt culori frumoase dar nu sunt tocmai compatibile cu drumetiile!
Izvoarele Tusnad Bai, August, 2014 |
Satisfactie Vanatoreasca |
Veti incepe escaladarea muntelui, care, din fericire are portiuni de o dificultate moderata, precum si portiuni pe care putem merge lejer, ca si cand am face cumparaturile la mall. Traseul este marcat cu o cruce rosie pe fondul unui patrat alb si veti ajunge la Lacul Sfanta Ana in functie de ritmul deplasarii, in 2-3 ore.
Pe drumuri de munte, 2014 |
Daca locuiti in Brasov, exista numeroare trenuri care va vor ajuta sa ajungeti inapoi, in oras, in aceeasi zi. Este bine sa va interesati inca de la inceput care sunt acestea si pe care doriti sa-l alegeti, pentru a va programa drumul in mod adecvat.
Marcaj catre Sfanta Ana |
Va doresc o calatorie placuta!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu