Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 13 martie 2024

Psihologia Mersului pe Jos

Exista oameni care iti pot citi personalitatea din felul cum mergi? Cercetatorii considera ca raspunsul este unul afirmativ! Afla totul in acest articol despre studiile realizate in ce priveste mersul pe jos si concluziile acestor cercetari! 



☆ ☆ ☆


Se simte miros de primavara, am inceput sa ne miscam mai mult si m-am gandit ca v-ar putea interesa un articol despre mersul pe jos. Am mai abordat acest subiect intr-un articol care imi este foarte drag, numit Medicamentul Minune, in care prezentam dovezile stiintifice care atesta faptul ca mersul pe jos chiar este un medicament, si nu orice fel de medicament ci unul care este asociat de catre cercetatori cu un panaceu universal sau un medicament minune. Va invit sa lecturati acel articol pentru a intelege importanta acestui comportament uman simplu si care nu necesita un echipament costisitor. 

Dincolo insa de beneficiile pentru sanatatea fizica si psihica a mersului pe jos, o serie de studii au dezvoltat o adevarata psihologie a mersului pe jos incercand sa releve asocierile intre mersul pe jos si diferitele trasaturi de personalitate. Exista oare vreo legatura intre viteza mersului si inteligenta, motivatie, extraversiune ori succes? Voi incerca in acest articol sa realizez o sinteza o celor mai interesante descoperiri stiintifice cu privire la mersul pe jos. Asadar, care este legatura intre felul cum pasim si trasaturile de personalitate?

  • STARILE EMOTIONALE ~ reprezentand latura energetica a personalitatii si fiind intr-o directa legatura cu temperamentul, acestea se reflecta usor in mersul unei persoane. Mersul unei persoane deprimate este in general letargic, lipsit de vlaga ori rapid dar rigid in timp ce bucuria se exprima printr-un mers vioi si relaxat. Observatorul mersului poate identifica emotii precum tristetea, furia sau teama in detalii cum ar fi viteza mersului, miscarea bratelor, amplitudinea miscarii picioarelor si apasarea pasului. 
  • EXTRAVERSIUNEA ~ o teorie sustinuta de studii este aceea ca mersul rapid tradeaza mai curand extraversiunea decat intraversiunea. Dar mersul rapid tradeaza mult mai mult decat atat. Spre exemplu, despre persoanele cu mersul rapid cercetatorii afirma ca sunt mai organizate, disciplinate, active si entuziaste. In plus, mersul rapid mai reflecta si deschiderea catre nou si responsabilitatea.
  • SUFERINTA PSIHICA ~ este un lucru atat de greu de ascuns si evident incat nu are cum sa nu se reflecte in felul cum mergem, care este un esantion de comportament greu de disimulat. In mod intuitiv, suferinta psihica si personalitatea cu tendinte nevrotice se reflecta in mers facandu-l lent si nesigur, lipsit de vlaga. Nu in ultimul rand, evitarea miscarii si a mersului pe jos este o trasatura a persoanelor cu nivel crescut de anxietate la care s-a observat in schimb tendinta de a amorti suferinta cu ajutorul substantelor. 
  • VULNERABILITATEA ~ s-a demonstrat faptul ca psihopatii pot sa depisteze rapid vulnerabilitatea intr-o victima, ceea ce ii si ajuta sa isi selecteze victimele astfel incat sa maximizeze sansele de succes atunci cand comit o talharie. Spre exemplu, daca o persoana face pasii prea lungi ori prea scurti sau daca are tendinta de a ridica picioarele cand paseste, este perceput de catre infractor ca victima sigura. Studiile au aratat de altfel ca nu e o simpla perceptie iar persoanele a caror mers avea aceste particularitati fusesera victimizate in mod repetat in trecut. 
  • ORIENTAREA SEXUALA ~ desi este nevoie de mai multe dovezi stiintifice in aceasta privinta, un studiu a demonstrat faptul ca putem sa ghicim orientarea sexuala a barbatilor gay. Fiindca exista un mod masculin de a merge - care presupune miscarea umerilor si denota incredere in sine si unul feminin - care presupune miscarea soldurilor, a ghici orientarea sexuala pare o joaca de copil. Cu toate acestea, asa cum spuneam, e nevoie de mai multe dovezi iar saritura la concluzii nu este nici macar un exercitiu fizic util. 

Se spun multe altele despre mers, iar artistii agatatului - pick up artists - adica cei care ne invata cum sa atragem parteneri sexuali, ii dau o importanta iesita din comun. Dar si oamenii de stiinta fac asta. Spre exemplu, intr-un studiu, faptul ca o femeie poate atinge orgasmul vaginal a fost prezis cu o acuratete de peste 80%. Cum si-au dat seama subiectii de asta? Analizand mersul unor femei si concluzionand ca orgasmul vaginal poate fi anticipat atunci cand o femeie are un anumit mod de a-si misca soldurile si bratele in timpul mersului, tradand astfel curgerea libera a energiei. De asemenea, cand mergem in doi, exista indicii cu privire la tipul relatiei (este o simpla prietenie, o relatie intima, etc).

Alte studii afirma faptul ca mersul rapid adauga vietii tale pana 15 ani in cazul femeilor si pana la 20 de ani in cazul barbatilor, probabil pentru ca implica un efort sporit si activarea mai puternica a diferitelor grupe de muschi. apropiindu-se de formele de exercitiu fizic mai serioase. Un alt studiu pretinde chiar faptul ca persoanele care merg repede dispun de un IQ mai mare cu pana la 16 puncte decat cele care au un pas mai lent. In plus, studiul respectiv mai afirma si faptul ca cei cu mersul lent au un risc crescut de a dezvolta dementa iar creierul lor imbatraneste mai repede.




Cu privire la aceste studii, realizezi si faptul ca o persoana poate sa mearga in multe feluri in momente diferite ale zilei sau ale saptamanii. Spre exemplu eu pot sa fiu cel mai rapid de pe strada atunci cand merg la munca - da, merg pe jos fiindca locuiesc in proximitate, dar daca imi fac plimbarea de seara pot fi si cel mai lent dintre trecatori. Nu stiu exact cum poti evalua in mod obiectiv aceste lucruri si de altfel gasesc ca ar fi putin straniu daca ai merge sa iti iei o inghetata ca si cand ai fi un sinistrat ori un locuitor din fasia Gaza alergand dupa ajutoarele aruncate cu parasuta. 

Cel mai important lucruru din toata povestea asta mi se pare sa facem miscare, chiar si miscare lejera cum ar fi mersul pe jos. Iar daca ne dorim sa cunoastem pe cineva, putem observa felul cum merge si ne putem pune intrebari cu privire la personalitatea sa: ar putea fi o persoana competitiva, prietenoasa, ar putea suferi de vreo chestie? Raspunsul poate fi gasit in felul cum merge, asa cum am incercat sa va conving aici, dar, in spiritul unei cercetari autentice si bazate pe reguli, v-as recomanda sa faceti observatii multiple si sa nu va rezumati la o singura situatie pentru a sari la concluzii - acest sport intelectual ingrat. 








(1) Imaginea Woman Walking, de Caroline Veronez, via Pxels

(2) Digital Commons, (acc. 13.03.2024), Psychopathy and Perception of Vulnerability, website: DiggitalCommons.usf.edu

(3) Psychology Today, (acc. 13.03.2024), Mind Your Body: Walk This Way. website: PsychologyToday.com

(4) NBC News, (acc. 13.03.2024), Gay or Straight: Watch His Walk, website: NBCNews.com

(5) Psy Blog, (acc.13.03.2024), Fast Walker Personality: What It Says About You, website: Spring.org.uk

(6) Global News, (acc. 13.03.2024), Walking Fast Can Add Up to 15 Years to Your Life, Website: GlobalNews.ca

(7) HIT, (acc. 13.03.2024), Fast Walkers Are The Smarter..., website: Hit.com.au

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu