Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 18 martie 2024

In Rusia e Gaslight

Gaslight-ul observat in relatii de tip conjugal sau parental poate fi folosit in mod la fel de abuziv si cu acelasi succes, la nivel statal, pentru a manipula un popor intreg, Rusia lui Putin reprezinta un exemplu concret. 



☆ ☆ ☆


Gaslight este un termen despre care se vorbeste mult in ultimii ani, in special in carti si forumuri de pop psychology si cred ca ne-am familiarizat si noi romanii cu el, sau cel putin hipsteritele care, potrivit cliseului, prefera pisicile, calatoriile si psihologia. Acest termen-concept ce pur si simplu nu poate fi tradus in romana, are drept sursa de inspiratie doua filme apartinand curentului film noir care era in voga in anii 40 si 50. Numite la fel, Gaslight, aceste filme aveau cam acelasi subiect: incercarea unui barbat de a-si destabiliza psihic partenera pentru a putea sa-si desfasoare activitatile cu caracter infractional. 

Fiindca putine filme ajung sa defineasca anumite concepte de pop psychology am luat decizia sa caut Gaslight si sa inteleg ce face acest film atat de special. Le-am gasit usor, varianta englezeasca (cea din 1940) fiind chiar incarcata pe YouTube si o puteti urmari pe aceasta pagina, daca aveti rabdare. Versiunea americana numita si The Murder in Thornton Square (1944) este cel putin la fel de buna. Si da, pot spune ca a meritat sa urmaresc aceste filme fiindca m-au ajutat sa inteleg care-i treaba cu gaslight-ul asta si cu ce se mananca tot acest gaz. 

Gaslight - reprezinta un tip de manipulare psihologica a unei persoane, care se desfasoara pe o perioada mai lunga de timp si are drept rezultat punerea la indoia la de catre victima a propriilor ganduri, perceptii ale realitatii sau amintiri, provocand pierderea increderii in sine, nesiguranta si dependenta fata de faptuitor. Sursa: Dictionarul Merriam-Webster

Asadar plotul este identic: un barbat, despre care aflam ulterior ca este infractor de cariera se casatoreste in scopul de a obtine accesul la resedinta partenerei sale unde s-ar putea afla niste pietre pretioase de o valoare foarte mare. El nu isi doreste obligatoriu sa o chinuie pe partenera sa insa din nevoia de a cotrobai prin toate cotloanele casei in cautarea acelor pietre pretioase, face in asa fel incat sa ii induca partenerei sale impresia ca memoria, perceptia si chiar sanatatea ei psihica ii joaca feste. In acest fel, el poate sa umble prin pod, de exemplu iar partenerea sa va considera ca are halucinatii auditive - deci aude pasi! 

Gaslight (in traducere: lumina de lampa cu gaz) ar putea fi o metafora a sanatatii psihice care tinde sa o paraseasca pe femeie dupa ce este supusa acestui stres: asa-zise halucinatii, obiectele pierdute sau ascunse fara vreun motiv si mai ales sugestiile partenerului ei care ii tot spune ca vede lucruri care nu sunt acolo ori isi aminteste lucruri care nu s-au intamplat. De altfel, acest individ are un arsenal intreg de tehnici, instrumente psihologice si strategii prin intermediul carora el isi atinge scopul de a-i induce partenerei sale indoieli cu privire la propriile sale simturi, perceptii sau amintiri. Vorba aceea: scopul scuza mijloacele, aceasta fiind deviza unui psihopat care se respecta. 




Iata care sunt aceste strategii:

  • PERCEPTII ~ acestea ii sunt puse la indoiala: faptul ca aude pasi in pod spre exemplu, sau faptul ca flacara de lampa se micsoreaza si revine la dimensiunea initiala, aparent fara ca cineva sa umble la ea, cu alte cuvinte, halucineaza.
  • AMINTIRI ~ femeii i se sugereaza faptul ca a ascuns lucruri despre care ea nu isi aminteste: tablouri, brose, etc. Servitoarele sunt puse sa jure cu mana pe biblie ca nu au facut astfel de lucruri, prin urmare vina ii revine femeii.
  • FURTISAGURI ~ de asemenea, femeii i se induce ideea ca, datorita asa-zisei boli psihice de care sufera, aceasta i-ar fi luat ceasul partenerului ei si l-ar fi pus in poseta personala.
  • IZOLAREA DE CEILALTI ~ femeii i se sugereaza faptul ca nu poate avea viata sociala din cauza tulburarii sale psihice. Mai mult decat atat, la un concert la care barbatul a acceptat sa o insoteasca, acesta ii insceneaza furtul ceasului personal pe care il gaseste in poseta ei - acest fapt ii produce femeii o reactie emotionala puternica si este nevoita sa paraseasca acel show desi se bucurase de el pana atunci. 
  • ALTA IDENTITATE ~ barbatul face sugestii chiar si cu privire la familia partenerei sale: mama sa ar fi suferit si ea de o boala psihica grava, cu halucinatii si tulburari comportamentale, despre care femeia nu stie absolut nimic. 

Dupa cum observati, acest individ chiar avea un scop si nu se dadea in spate de la absolut nimic pentru a si-l atinge. Tehnicile folosite de el imi amintesc de ceea ce in limbaj medical se numeste nocebo, adica o serie de sugestii facute de o persoana care prezinta autoritate care au efecte negative asupra starii de sanatate a unei persoane, in contrast cu placebo, efectul psiho-medical prin intermediul caruia o sugestie pozitiva venita din partea unei persoane de incredere sau cu autoritate in domeniu are un impact pozitiv asupra evolutiei unei afectiuni. Toate astea se intampla pentru ca psihicul omului poate fi puternic sugestibil iar asta declanseaza resorturi psiho-fiziologice implacabile, pozitive (placebo) dar si negative (nocebo). 

Fiindca subiectul este totusi de permanenta actualitate, fenomenul de Gaslight, care nu a fost pana acum asociat cu abuzurile guvernamentale ce se petrec in diverse state ale lumii, m-am gandit ca exista posibilitatea sa facem acest lucru prin referire la ceea ce se intampla in Absurdistan a.k.a. Rusia - poftim ca am invatat si eu sa fac lampa de gaz din-asta! Este oare adevarat ca in Rusia se face gaslight? Tot observand evenimentele si procesele care se deruleaza in aceasta tara, am descoperit ca, da, am putea identifica cateva elemente asociabile cu gaslight-ul. 

Am observat de exemplu tendinta regimului de la Moscova de a eticheta drept extremism orice nu se potriveste cu narativul oficial, chiar si daca, obiectiv vorbind, tine de drepturile fundamentale ale unui om: dreptul de a protesta, de a se exprima liber, etc. Iar daca nu este extremism atunci trebuie sa fie actiunea destabilizatoare a unui agent strain - tu esti baiatul rau, nu statul - secta. Orice persoana care simte nevoia sa condamne razboiul din Ucraina trebuie sa se auto-declare ca fiind agent strain. De asemenea regimul are grija sa indeparteze orice simbol care contravine ordinii de stat, cum ar fi florile aduse in oras la acele memoriale improvizate cu ocazia decesului dizidentului Alexei Navalny. 




Dimineata, cand vor iesi oamenii cu treburi in oras, acestia nu trebuie sa vada sau sa stie ca au existat persoane care au simtit nevoia sa faca un astfel de gest. Sigur, puteti spune ca florile reprezinta mizerie pe strazi, doar ca ele nu au fost adunate de firmele de curatenie. Iar acesta este un mod de a le spune oamenilor ce simt in legatura cu decesul lui Navalny: absolut nimic. Nu in ultimul rand, cand oamenii din Rusia au facut acel protest prin care au iesit la sectia de votare la ora 12.00, reprezentantii regimului au interpretat asta pentru ca nimeni nu aiba dubii: era un protest impotriva celor care au varsat cerneala in urnele de vot! Cinismul este literalmente fara margini in Rusia. 

Stalin este reabilitat iar occidentul a devenit, gradual, inamicul rusilor. Gradual adica pe masura ce se acumulau dovezile despre regimul criminal al lui Putin, despre represiunea pe criterii politice si incalcarea drepturilor omului. In Rusia, exact ca si in orice relatie in care se foloseste gaslight, ti se spune ce simti, ce vezi, ce gandesti, ce inseamna lucrurile, oamenii si evenimentele pe care le traiesti, s.a.m.d. Daca se intampla sa nu fii de acord cu politica de stat viata ta devine foarte complicata: iti vor spune ca halucinezi, ca vezi lucruri care nu sunt acolo si auzi chestii pe care nu le spune nimeni. 

Aceseta sunt doar cateva exemple care imi vin la indemana si stiu ca sunt unii care traiesc pentru a-ti aminti ca nu doar Rusia este cinica si abuziva iar istoria statelor lumii este plina de abuzuri si de gaslight prin urmare Rusia are dreptul sa fie cinica si abuziva daca asa pofteste dansa. Ne place sa credem ca am construit o societate mai buna iar genul de societate in care abuzurile sunt la ordinea zilei ramane ingropat in negura istoriei. Dar s-ar parea ca nu toti ne dorim o societate in care oamenii au drepturi, iar unii, din motive pe care le putem ghici, idealizeaza vremurile in care puterea era mai importanta decat drepturile omului. 








(1) Imaginea Group of Blindfolded Women, de Cottonbro Studio, via Pexels.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu