Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 10 decembrie 2023

Eroul Umbrei in Matrix

Un articol despre documentarul Luati Labele de pe Pisici. O recomandare Netflix si cateva revelatii despre amenintari, resurse si realitati ale lumii in care traim si la care ar trebui sa ne adaptam inainte de a fi prea tarziu.  



☆ ☆ ☆


Probabil ca fiecare dintre noi ajunge sa se identifice, constient sau nu, cu unul dintre arhetipurile culturale cunoscute: victima, agresor, salvator, etc. Iar in felul acesta viata capata un sens. Fiindca uneori ne gasim sensul vietii in a face si a spori binele de pe lume in timp ce in alte situatii, cand ne simtim coplesiti si descurajati, ne putem gasi sensul vietii in a face si a spori raul si suferinta, fiindca pare a fi mai usor. Este cazul (anti)eroului din documentarul Netflix numit Jos Labele de pe Pisici. Numele documentarului a avut darul de a ma determina sa-l evit luni la rand caci am crezut ca este un filmulet plictisitor pentru gospodinele care iubesc pisicile. Nimic mai departe de adevar! 

Cand in sfarsit am fost dispus sa vad despre ce era vorba, am avut revelatia ca documentarul ar putea fi unul dintre cele mai interesante dintre cele din aria true crime, negresit in top 10 pentru anul 2023. Povestea are un crescendo si destule escaladari, iar pe langa tot ceea ce puteti invata ca si life-hacks despre arta investigatiei realizate de oameni normali pe internet, te tine in suspans iar daca va doriti sa o vedeti, poate ar fi bine sa o faceti inainte de a citi articolul de fata. 

Asadar, in documentarul Jos Labele de pe Pisici aceste arhetipuri ale luminii si ale Umbrei intra in coliziune unul cu celalalt prin intermediul internetului. Niste utilizatori de retele sociale care ar putea intra in categoria arhetipala a Mamei purtatoare de grija, sau chiar a Eroului Salvator, ajung sa se coalizeze impotriva unui utilizator misterios si anonim care ar putea la randul sau sa se identifice cu arhetipul Agresorului.  Acesta din urma, pentru un motiv la fel de misterios incepe prin a ucide niste pisici, care ar putea intra in categoria arhetipala a Victimei Inocente. 

Cum se intampla adesea in cazul psihopatilor, trecerea de la antrenamentul pe pisici la crima propriu-zisa cu victima umana este doar o chestiune de timp. Toate aceste activitati sadice si absurde sunt documentate video si incarcate pe retele sociale (de unde intelegem si nevoia de atentie, fie aceasta si negativa) spre scandalizarea utilizatorilor normali care si-ar dori sa schimbe ceva dar nu prea reusesc. Ceea ce este fascinant la acest documentar sunt eforturile si resursele pe care oamenii normali care cunosc internetul si resursele sale le sacrifica (sau le investesc) pentru a opri acest descreierat cu probleme psihice grave din activitatea sa odioasa. 

Spre exemplu stiati ca fiecare poza pe care o incarcati pe internet poate fi analizata si poate ofera indicii celor care vor sa va cunoasca mai bine? Va rog sa cititi urmatoarele detalii despre Exif pe care le-am luat de pe Wikipedia si sa va intrebati cat de competenti se simt cei care au la dispozitie aceasta arma pe care v-o ofera internetul. 

Exif provine de la prescurtarea expresiei engleze Exchangeable image file format (în traducere: format comutabil pentru fișiere imagine). Este o specificație a metadatelor fotografiilor (datele despre fotografii), pe care aparatele foto digitale actuale (2011) le produc suplimentar pentru fiecare fotografie digitală propriu-zisă. 

Fotografiile digitale (mai exact: fișierele sau datele corespunzătoare) pot conține, pe lângă datele imaginii propriu-zise, și următoarele date de tip Exif, desigur invizibile la reproducere:
  • Data și ora
  • Expunerea și diafragma fotografiei
  • Marca aparatului de fotografiat folosit
  • Dimensiunea fotografiei, măsurată în pixeli și megabaiți
  • Dacă a fost folosit blitzul, și cu ce parametri
  • Detalii despre focalizare și zoom
  • Începând de prin anul 2009 chiar și coordonatele geografice ale locului unde s-a făcut fotografia, bazate pe un receptor GPS înglobat în aparatul de fotografiat; pe baza acestora programele actuale de prelucrare foto deduc automat localitatea cea mai apropiată și generează chiar în imagine data și localitatea, precum și multe alte detalii suplimentare. Sursa: Wikipedia

S-ar putea afirma chiar faptul ca acesti voluntari anonimi au fost cu un pas inaintea Politiei - fiindca Politia poate fi la curent cu aceste evolutii ale tehnologiei sau nu, dar, din pacate, asa cum se intampla de prea multe ori, nimeni nu i-a luat in serios fiindca un caz nu devine demn de atentie pana nu apare o victima umana si, mai grav, pana nu ajunge in mass-media. Dar asta nu inseamna ca tehnologia va ofera totul pe tava si ca munca de investigare este simplificata. Fara daruire si motivatie puternica probabil ca nu vor fi rezultate. Spre exemplu, pentru ce salariu sau alt motiv intrinsec ati avea rabdare sa cautati pe internet fiecare obiect dintr-un videoclip: carpeta, aspirator, clanta de usa, etc?

De asemenea, dincolo de faptul ca documentarul reprezinta o colectie cuprinzatoare a mijlocelor pe care le aveti la dispozitie in munca de investigatie, este fascinant si ucigasul si personalitatea sa artistica care isi spune cuvantul in activitatea sa criminala. Fiind un cinefil convins, acesta foloseste motive aparute in filme celebre pentru a oferi indicii celor aflati pe urmele sale caci, s-ar parea, nevoia lui de atentie este una colosala, ca si nevoia de a-si lua revansa impotriva lumii care nu i-a oferit satisfactiile pe care le astepta in timpul dorit de el.

Cand ajungem sa aflam backgroundul acestui ucigas misterios, descoperim ca, in afara de faptul ca iubeste filmul, el si-a dorit sa devina actor si, cel mai probabil nereusita in aceasta privinta i-a frant inima si l-a umplut de resentimente. Desigur, sunt multi oameni care au parte de respingere si de esec, iar asta nu reprezinta o scuza pentru a ucide. Ceea ce il deosebeste pe Luka Magnotta este ferocitatea de care da dovada in momentul cand este nevoit sa-si recunoasca esecul si incapacitatea de a se re-inventa, lipsa de resurse adaptative. 




Dar latura artistica a acestui criminal este una reala si ea se manifesta in permanenta pe durata investigatiei iar fiecare contact cu el este un contact cu arta, cu muzica sau cu filmul. Cum ar fi cantecul postat aici, o preferinta muzicala a acestuia, care este coloana sonora pentru cateva dintre videoclipurile sale degenerate. In mod interesant, cantecul apare si in filmul American Psycho desi este inofensiv si foarte popular. Si nu poti sa nu te intrebi cum poate cineva sa evolueze atat de sinistru de la un iubitor de film si muzica la un criminal sangeros si lipsit de compasiune.

Este pe cat de interesant, pe atat de ingrozitor acest mecanism de aparare denumit de psihanalisti punere in actiune (acting out). Rezultatul acestei puneri in actiune pe fondul frustrarilor gresit gestionate poate fi pierderea sanatatii / vietii proprii dar si pierderea sanatatii sau a vietii victimelor aflate in momentul nepotrivit la locul nepotrivit. Un alt caz similar este acela al atentatului de la Maratonul din Boston, despre care, de asemenea, s-a facut un film (American Manhunt), unde un tanar pugilist, dupa ce i-a fost refuzat accesul in lotul olimpic de box al SUA s-a gandit sa se radicalizeze si sa puna niste bombe in Boston, in timpul maratonului. 

Cum se gestioneaza astfel de situatii? Poate ca rolul principal ii revine parintelui, care, inainte ca tanarul sa devina o forta a naturii, este dator sa ii transmita acestuia mesajele potrivite despre felul cum ar trebui sa abordeze pierderea si frustrarile inerente vietii, despre resursele generoase pe care Universul ti le pune la dispozitie daca ai rabdare si depasesti momentul de incercare si disperarea initiala, despre faptul ca exista multe versiuni posibile si decente ale propriei persoane iar uneori ajungem chiar sa realizam ce ne-am propus, in ciuda faptului ca n-am reusit chiar din prima. 

In final, nu putem sa nu observam rolul societatii de consum si a miturilor despre succes in dinamica acestui caz. Faptul ca multi dintre tineri sunt convinsi ca exista o singura forma de succes (a obtine bani si faima) ii pune pe acestia intr-o pozitie foarte delicata. E ca si cand ti-ai oferi o singura sansa la fericire si este atat de periculos sa asociem fericirea cu... literalmente orice. Fericirea este o alegere si o stiinta in sine dar, din pacate, societatea de consum pare sa o foloseasca pentru a-si promova propria agenda. Si da, poate ca societatea de consum este adevaratul Matrix despre care vorbesc unii... Dar acesta este un subiect pentru un alt articol. 








(1) Imaginea Man in Black Hoodie, de Ihram Setyaki, via Unsplash

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu