Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 27 noiembrie 2023

Dansul Absurd al Idiocratiei

Cum scapi de sufletul tau pereche? Bine, doar el crede asta, dar e suficient pentru a ruina cei mai frumosi ani din viata ta prin insistentele sale care, in ciuda faptului ca nu duc nicaieri, nici stimuleaza invatarea, asa cum s-ar intampla in mod normal.



☆ ☆ ☆


Poate ti s-a intamplat si tie ca sa fii vanat(a) in mod persistent de cineva care pretinde ca este indragostit(a) de tine si nu este dispus(a) sa-si depaseasca slabiciunea ori sa mearga mai departe, catre restul vietii sale, fiindca, in fond, universul este plin de resurse cum ar fi alti posibili parteneri si alte oportunitati de a forma noi relatii si este pacat sa iti pierzi timpul si sanatatea mentala ciocanind la o usa care nu s-a deschis si nici nu sunt semne ca se va deschide prea curand. Si probabil ca va ganditi ca o astfel de persoana trebuie sa aiba ceva probleme nerezolvate ori chiar vreun diagnostic care inca nu s-a pus, si care ii fac acum viata grea.

Dar nu v-ati gandit ca ar putea exista o organizatie care ofera asa-zise servicii de dezvoltare personala care nu face altceva decat sa incurajeze acea persoana sa va urmareasca si sa nu va dea pace, totul in virtutea ideii ca daca simti ca cineva este sufletul tau pereche atunci nimic altceva nu mai conteaza: nici vizibilele semne de incompatibilitate, nici problemele pe care le-a avut cuplul, nici respingerea de care aveti parte din partea acelei persoane, nici ordinul de protectie emis de judecator, etc. Este cazul organizatiei Twin Flames care activeaza in Statele Unite si despre care s-a facut un documentar pe care il puteti urmari pe Netflix: Evadarea din Twin Flames.




In mod interesant, ideea de Twin Flames (flacara geamana) a prins si in Romania fiindca unii considera ca tot ce vine din America trebuie importat. Sper ca nu vor fi prea surprinsi cand vor descoperi ca cei care au descoperit conceptul de Flacara Geamana sunt anchetati sau acuzati sau chiar condamnati de te-miri-ce! Nu ca as vrea eu sa cobesc dar este totusi foarte probabil sa se intample acest lucru, in ciuda faptului ca atat de multe gospodine vulnerabile cred in Flacara Geamana...Va puteti intreba acum de ce nu-si vad oamenii de treaba lor, de ce fac consiliere de cuplu daca nu au studii, si in final de ce le recomanda celorlalti sa mearga pe un drum care pare ca nu duce nicaieri? Nu in ultimul rand, de ce nimeni nu invata absolut nimic din asta?

Ei bine, cred ca internetul este o platforma extrem de putin reglementata unde este nevoie de acumularea de dovezi multiple pentru ca sa poti scoate o anumita organizatie in afara legii. Faptul ca unii prospera vorbind despre lucruri pentru care nu sunt calificati sa vorbeasca, se datoreaza unui fenomen pe care l-am putea numi idiocratie: internetul functioneaza pe baza de algoritm, iar daca cei multi te urmaresc, nu mai ai nevoie de diplome sau acreditari oficiale si esti considerat apt sa vorbesti despre orice iti tuna mintea, fiindca o multime de oameni te urmaresc deja si nu ii intereseaza ce scoli ai absolvit. 

Vezi de exemplu profilul Facebook numit Lamia Alchimia, urmarit de vreo 7 mii de utilizatori, unde nu este specificata nicio scoala absolvita si niciun job dar unde se vorbeste despre Flacara Geamana si vindecarea anxietatii. De ce nu?

Cu alte cuvinte, este suficient sa intelegi psihologia celor multi si vulnerabili intelectual pentru a-ti dezvolta un sistem de convingeri care vine in intampinarea acestei cereri unanime de a fi mintit frumos. Cei multi sunt niste fiinte emotionale, care nu au nevoie de dovezi stiintifice si ar prefera sa li se spuna ca au dreptate atunci cand considera ca emotiile lor sunt cel mai bun instrument de cunoastere a adevarului. Si atunci vii cu aceasta teorie total nefondata stiintific prin care le spui ca, in ciuda faptului ca partenerul visurilor tale nu simte la fel, ceea ce conteaza cu adevarat este emotia ta (un fel de stiinta exacta in sine), prin urmare acela este sufletul tau pereche. 

Daca observati, este aici si un fel de egocentrism emotional care se potriveste manusa noilor generatii dar si tinerilor in general, obisnuiti sa primeasca tot ceea ce isi doresc si care nu au depasit primele faze ale dezvoltarii emotionale. Atata vreme cat mai crezi in poneiul roz si purcelusul cu aripi, fiindca tu si emotiile tale va aflati fix in centrul universului, nu poti face diferenta intre o idee care favorizeaza cresterea si auto-dezvoltarea si una absurda ale carei efecte vor fi auto-izolarea, escaladarea problemelor inter-personale si obtinerea unui ordin de protectie emis de judecator impotriva ta. 

Dar aceasta este o munca de echipa. Atunci cand discipolul este pregatit, isi face aparitia maestrul, o persoana care nu este nici ea prea avansata pe calea cunoasterii, poate fi lipsita de orice calificare in domeniul in care activeaza dar cu toate acestea considera ca este indreptatita sa le dea lectii altora. Desi se pot spune multe lucruri despre documentarul Netflix pe care vi-l recomand, as dori sa imi focalizez atentia asupra celor doua parti care realizeaza acest dans absurd al idiocratiei, caci, nu-i asa, tangoul se danseaza in doi. Cine este deci discipolul divin si cine este maestrul tot divin, desigur, adica cele doua parti prin intermediul carora lumea delicata a idiocratiei se manifesta?

  • DISCIPOLUL: Este mai mereu o persoana naiva, care dispune de o intelegere limitata a realitatii, este idealista si deschisa conceptelor care tin mai curand de lumea emotiilor si a imaginatiei, chiar a spritului. Este dispus sa imbratiseze orice concept pseudo-spiritual fiindca are probleme de adaptare la mediul social iar problemele sale se cer rezolvate, pe fondul disperarii care il preseaza. Are dorinte si asteptari lipsite de realism si crede ca in aceasta lume aproape orice este posibil daca iti doresti cu adevarat. Lipsa de experienta si de cunostinte il face cu atat mai vulnerabil la exploatare si victimizare. 
  • MAESTRUL: Este, desigur un fals maestru, este alimentat de orice pseudo-stiinta iar in domeniul psihologiei, din pacate este loc pentru foarte multa pseudo-stiinta. Tineti cont ca pana si maestrii Freud sau Jung si psihanaliza lor au astazi statutul de pseudo-stiinta din moment ce se bazeaza pe niste speculatii filosofice, doar partial demonstrate stiintific. Dar ei cel putin au scuza ca au activat in urma cu un secol, nu-i asa? Pseudo-maestrii zilelor noastre in schimb pot sa nu aiba absolut niciun fel de pregatire in domeniu, desi au citit te miri ce despre zane si ingeri si se prezinta pe sine ca niste autoritati in domeniu. Carisma de care dispun ii ajuta sa prinda la public, iar de aici reusita acestui proces de pseudo-acreditare oficiala prin atragerea atentiei si a simpatiei gospodinelor si a soferilor de taxi. Pseudo-maestrii respectivi pot avea incercari in domenii total diferite (de ex. pot incepe cu telemarketing dar peste cativa ani descoperi ca au devenit lideri de secta, speakeri motivationali, sau iti vorbesc despre depresie si anxietate).
Cam asa s-au petrecut lucrurile in NXIVM organizatia lui Keith Raniere care ne invata care-i treaba cu succesul in viata. Keith, altfel un tip prezentabil, desi cam mic de statura, in prezent este retinut putin dupa gratii pentru decat 120 de ani. Puteti afla mai multe despre acest caz in documentarul HBO Max Juramantul. De asemenea, Nicole Daedone, fondatoarea organizatiei One Taste risca si ea vreo 20 de ani de puscarie pentru practicile sexuale degenerate pe care le-a conceput si practicat si despre care puteti afla mai multe in documentarul Netflix numit sugestiv Orgasm Inc. Din aceeasi galerie de personalitati pline de creativitate pare sa faca parte si Jeff Ayan, fondatorul organizatiei Twin Flames Universe, care ulterior a devenit cult - el spune ca pentru impozite dar mai probabil pentru a evita problemele pe care le ridica lipsa acreditarilor in domeniul in care activeaza.

Jeff Ayan care nu are decat 35 de ani, este un personaj cel putin la fel de fascinant ca si cele din-naintea lui, el este absolventul unei facultati care l-a pregatit pentru a deveni om de afaceri dar, hop-si-asa, acum este lider de cult si te ajuta sa te vindeci de singuratate, dupa ce in trecut pretindea ca are leacul pentru cancer. Jeff este carismatic, ii place sa vorbeasca dar nu oricine isi da seama ca bate campii cu gratie sau ca are lacune uriase exact acolo unde n-ar trebui sa le aiba unul ca el, din moment ce iti promite atat de multe lucruri absurde. Nu de alta dar exista cerere. Cu alte cuvinte, Jeff Ayan este pana la urma un afacerist fiindca a observat o nevoie sociala si profita de aceasta, in ciuda faptului ca nevoia este aceea de miracole iar miracolele sunt incompatibile cu lumea reala.

Este incurajata deci gandirea magica fiindca putina imaginatie nu poate sa strice iar oamenii sunt liberi sa creada orice vor ei - doar nu traim in Federatia Rusa, nu? Dar cu toate ca esti liber sa crezi in ponei roz si purcelusi cu aripi, tot trebuie sa respecti legea iar cand membrii organizatiei tale o incalca, atunci incep problemele. Fiindca crezand in miracole unii dintre discipolii lui Jeff au persistat atat de mult in ideea ca si-au gasit sufletul pereche (Flacara Geamana, sau cum s-o numi) incat au incalcat ordinele de protectie emise impotriva lor. 

Dar de ce este incurajata gandirea magica in ce priveste alegerea partenerului? Din dorinta de a confirma teoria privind Flacara Geamana Jeff este dispus sa incurajeze o relatie in ciuda faptului ca aceasta e in mod clar un esec: o membra a grupului spune ca nu poate fi impreuna cu partenerul ei fiindca acesta a fost arestat pe nedrept din cauza ca au fost gasite asupra lui droguri si ustensile specifice consumatorilor, care insa nu erau ale lui. De asemenea tipul are cazierul patat, este cu 11 ani mai batran si sufera de tulburare schizo-afectiva. Dar toate astea nu-l impiedica pe Jeff Ayan sa o incurajeze pe fata de doar 19 ani sa creada in aceasta relatie fiindca este Flacara Geamana a tinerei respective si practic aceasta nu are o alta optiune mai buna caci asa spune teoria Flacarii




Este fascinant pana unde merge dorinta de a ne confirma propriile convingeri... Ca o dovada a bogatiei interioare a lui Jeff si a partenerei sale Shaleia, acestia vehiculeaza tot felul de concepte care tin mai curand de cartea de povesti decat de stiinta: Uniune Armonioasa, Divinul Masculin si Divinul Feminin, Dieta Divina, Exercitiul Oglinzii si, desigur, Flacara Geamana. Dincolo de aceste aberatii poetice si chiar periculoase, se afla in schimb multa lacomie si tendinta Cuplului Divin (Jeff si Shaleia) de a profita de dicipolii lor pentru a-si dezvolta afacerea - cult si de a-si mari cifra de afaceri. Dar in urma procesului de spalare a creierului, cei care muncesc pana la 12 ore pe zi pentru liderul lor se vor simti onorati sa o faca fiindca, nu-i asa, simti ca viata are sens atunci cand promovezi pe gratis aberatiile comice ale unor impostori. 








(1) Imaginea Grayscale Photo, de Tima Miroshnicenko, via Pexels

(2) Wikipedia, (acc. 27.11.2023), Keith Raniere, website: Wikipedia.org

(3) Wikipedia, (acc. 27.11.2023), Twin Flames Universe, website: Wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu