Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 25 mai 2022

Varste pe Internet

Pe masura ce imbatranim, pare ca devenim nu doar mai intelepti ci si mai... umani, sau chiar feminini as indrazni sa afirm, intrucat preocuparile celor de varsta mijlocie seamana intr-o anumita masura cu precuparile generoase ale femeilor.



☆ ☆ ☆


In articole precedente v-am prezentat cartea Toata Lumea Minte, scrisa de Seth Stephens-Davidowitz, in care sunt analizate datele pe care le ofera motoarele de cautare. Aceste date sunt relevante inclusiv din perspectiva psiho-sociala deoarece, asa cum am vazut, ceea ce cautam pe internet, in intimitatea locuintei noastre, la adapostul anonimatului, s-ar putea dovedi mai sincer si relevant in ce priveste preocuparile, valorile si interesele noastre decat, sa zicem, un chestionar pe care l-am completa sub presiune si cu unica motivatie de a-l finaliza cat mai repede, ca sa ne ocupam de ceva care ne intereseaza cu adevarat. 

Si daca in articolele trecute am vorbit despre ingrijorarile cele mai jenante ale barbatilor (dimensiunea organului sexual) si respectiv ale femeilor (stiti voi care) in articolul numit Toata Lumea Minte, cat si despre cele mai utilizate cuvinte de catre barbati (injuraturi, jocuri si sporturi) sau cele mai utilizate cuvinte de catre femei (pace, armonie, flori, iubire, etc), in articolul numit Venim de pe Planete Diferite, mi-am propus ca in articolul de fata sa va prezint cateva date de psihologia varstelor, care se vor dovedi a fi cel putin la fel de interesante ca si cele referitoare la cele doua genuri. Asadar, ce ne preocupa pe noi, in functie de varsta, conform datelor pe care le ofera motoarele de cautare?


19 - 22 ani. Sa bem!

Deci, sa bem! Sau cel putin asta a retinut autorul, in mod nedrept, as spune eu, desi, daca stai sa te gandesti, reprezinta unul dintre elementele care diferentiaza aceasta grupa de varsta de restul varstelor studiate. Insa urmariti plansa de mai jos si veti observa, ca in afara de a bea si de a petrece, tinerii aflati la varsta studiilor superioare mai sunt preocupati si de scoala, de cursuri si seminarii, de psihologie, de studiu in general, de gasirea unei locuinte si a unui coleg de apartament, de profesori si examene. Ceea ce are destul de mult sens pentru aceasta varsta, reprezentand provocari si situatii care le sunt specifice. 




23 -29 ani. Sa muncim!

Dupa finalizarea studiilor si patrunderea inevitabila pe piata muncii, tinerii adulti par a fi extrem de preocupati de sursele lor de venit, de gasirea unui job si viata organizationala (birou, companie, interviu, job, salariu, etc) desi incat se simte si preocuparea pentru a petrece si a-si trai tineretea, mai ales ca petrecerile sunt mai serioase atunci cand esti independent d.p.d.v. financiar (bere, vin, bautura, cina, vacanta, relaxare). Totul este mai serios cand ai un job, inclusiv datoriile (factura, cumparaturi, chirie, rufe) dar si relatiile (casatorie, sot, etc). Si asa se scrie povestea vietii noastre la varsta adultului tanar, alcatuita din cuvinte bine determinate si, daca suntem onesti, destul de stereotipe. 
 



30 - 65 ani. Sa ne rugam! 

Iar cercul se completeaza, dupa varsta de 30 de ani, cand probabil in urma confruntarilor dureroase cu lucrurile aflate dincolo de controlul si influenta noastra, ajungem sa credem mai putin in ceea ce se poate face prin fortele proprii si cautam sprijinul si echilibrul existential in rugaciune si legatura cu divinitatea, asociata cu protectia celor dragi si continuitatea. Dar cei care au depasit varsta de 30 de ani se disting nu doar prin viata religioasa, asa cum adolescentii nu se disting doar prin petreceri. Printre preocuparile persoanelor de varsta mijlocie se regasesc foarte frecvent cele legate de familie si copii, parinti si prieteni, dar si cele care privesc valorile nationale, patria, veteranii si datoria sfanta fata de familie si patrie. 




Cu alte cuvinte, pe masura ce imbatranim, pare ca devenim nu doar mai intelepti ci si mai... umani, sau chiar feminini as indrazni sa afirm, intrucat preocuparile celor de varsta mijlocie seamana intr-o anumita masura cu precuparile generoase ale femeilor, despre care am vorbit in articolul precedent. Daca la varsta colegiului ne preocupa chestiuni privitoare la distractia (proprie), locuinta (proprie), educatia (proprie), sau fericirea (proprie), odata cu avansarea in varsta pare ca ne intoarcem catre ceilalti si, daca observati cu atentie aceste planse foto, oamenii injura mult mai putin decat in adolescenta iar intoarcerea catre ceilalti se face nu in scopul de a gasi parteneri pentru distractie, ca in adolescenta ci mai curand pentru a ne asigura ca acestia (fiica, fiul, parintii) sunt in siguranta iar nevoile lor nu sunt ignorate. 




A afla varsta unei persoane este, cel putin pentru un psiholog un indiciu extrem de relevant: varsta reprezinta acel detaliu care te ajuta sa intelegi tipul de provocari cu care se confrunta o persoana, nivelul de experienta psiho-sociala de care beneficiaza dar si valorile si preocuparile acesteia. Psihologia Varstelor poate sa para o materie psictisitoare, intrucat nu face decat sa insire o droaie de clisee pe care le intuim sau le cunoastem prea-bine in legatura cu stilul de viata al persoanelor de fiecare varsta. Totusi, ea este utila din perspectiva intelegerii individului, cu toate ca, in fond, nu suntem cu totii la fel, chiar daca avem varste similare.








(1) Imaginea A Family Looking at Camera, de Cottonbro, via Pexels

(2) Stephens-Davidowitz, S., (2018), Everybody Lies: what the internet can tell us about what who we really are, Harper Collins Publishing, USA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu