Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 19 aprilie 2022

Stresul la Psihopati

O intrebare care se afla pe buzele tuturor a fost cea care se refera la sanatatea mentala a lui Vladimir Putin. In 3 articole anterioare am incercat sa identific un posibil potret al personalitatii dictatorului rus pe baza unor speculatii rezonabile. In articolul de fata vom descoperi ce anume ar putea determina o personalitate de acest tip sa se comporte in acest mod. 



☆ ☆ ☆


Toata lumea s-a intrebat daca tipul a luat-o razna. Din moment ce actiunile sale incep sa ne priveasca in mod direct, in special prin amenintarile pe care le face, in stanga si in dreapta, probabil ca Putin nu mai e in toate mintile. Exista insa printre noi persoane care ii cunosc mai bine istoricul, activitatea si povestile sinistre, ramase neclarificate, care ne spun ca numai fiindca nu l-am cunoscut si nu ne-a interesat viata lui, nu am fost capabili sa prevedem ceea ce se intampla acum la granitele noastre. 

Daca ne-ar fi interesat viata si activitatea personajului, am fi stiut ca are o poveste lunga cu opozitia din Rusia, care a devenit tot mai anemica pe masura trecerii timpului, si a carei figuri emblematice au fost eliminate din centrul atentiei publicului fie prin expatriere, fie prin trimiterea la puscarie, pentru motive indoielnice, fie prin eliminarea fizica. Exista o lista lunga de nume care au incercat sa faca opozitie in Rusia dar asta le-a adus extrem de mult ghinion. 

De asemenea, daca ne-ar fi interesat viata si activitatea lui Putin, am fi stiut ca a tot inceput razboaie cu numeroase dintre popoarele din jur. El a devenit acel personaj providential care apara Rusia de NATO, desi ar fi greu de demonstrat in mod concret ce face NATO impotriva Rusiei, in afara de faptul ca se extinde, poate fiindca popoarele isi doresc garantii de securitate si le gasesc intr-o organizatie care cel putin isi respecta membrii. Modul prin care Rusia impiedica extinderea NATO este inventarea unor revendicari si dispute teritoriale care impiedica orice tara sa intre in NATO, potrivit statutului acestei organizatii. S-a intamplat cu Georgia, a carei teritoriu a fost ciuntit de armata rusa, iar acum istoria se repeta cu Ucraina. 

Cu alte cuvinte, Putin mentine aceste state in sfera de influenta a Rusiei, nu prin seductie, asa cum face NATO si cum ar face orice entitate intr-o lume civilizata, ci prin forta bruta. Rusia lui Putin nu doreste sa fie iubita, fiindca stie ca nu poate obtine asa ceva, dar pastreaza celelalte state in sfera sa de influenta in ciuda faptului ca primeste in schimb ura in cea mai pura forma. Iar asta spune multe despre personalitatea si viziunea asupra lumii a celui care conduce la ora actuala Rusia. Am vorbit despre acest profil de personalitate in 3 articole trecute in care incercam sa sugerez, cu dovezile aferente, ca exista tendinte paranoide, antisociale si narcisice in acest profil de personalitate.

Dar existenta acestor trasaturi explica actiunile pe care noi le suspectam acum de a fi irationale si imprevizibile? Ei bine, le explica, dar nu in totalitate. Mi s-a parut interesant de stabilit in ce conditii o personalitate in care exista o imbinare de trasaturi de tip narcisic, paranoid si antisocial ar putea sa degenereze sub aspectul deciziilor si al comportamentului, in asa masura incat aceste decizii si acest comportament sa socheze o lume intreaga. Sa le luam pe rand si sa ne intrebam cand anume o personalitate de tip narcisic, paranoid sau antisocial ajunge sa se comporte mai curand aberant. Raspunsul general ar fi ca se comporta aberant atunci cand acestea sunt stresate, dar ne-ar putea interesa la fel de mult cand anume devin stresate aceste personalitati, si ce anume le impinge la actiuni si comportamente aberante.


Daca voi nu ma vreti, eu va vreau, raspunse Lapusneanul, a caruia ochi scintiera ca un fulger, si daca voi nu ma iubiti, eu va iubesc pre voi si voi merge ori cu voia, ori fara voia voastra. Sa ma-ntorc? Mai degraba-si va intoarce Dunarea cursul indarapt. Alexandru Lapusneanu, de Costache Negruzzi


1. Personalitatea de tip Antisocial


  • PLICTISEALA
  • NEVOIA DE SENZATII TARI
  • OPORTUNITATEA DE CASTIG
  • NEVOIA EGOCENTRICA DE VALIDARE SI PUTERE

2. Personalitatea de tip Narcisic


  • NERECUNOASTEREA AUTORITATII DE CATRE CEILALTI
  • LIPSA SUCCESULUI SOCIAL
  • NU ESTE CENTRUL ATENTIEI
  • LIPSIREA DE PRIVILEGII
  • DORINTA DE A LASA CEVA GRANDIOS IN URMA


3. Personalitatea de tip Paranoid


  • SENTIMENTUL CA ESTE AMENINTAT
  • PIERDEREA AUTORITATII /DOMINATIEI
  • SENTIMENTUL CA ESTE EXPLOATAT
  • SENTIMENTUL CA ESTE TRADAT
  • CRITICA CELORLALTI 
  • INTERACTIUNEA CU "CEILALTI"

Aveti in lista de mai sus tot atatea posibile motive care s-ar putea afla la baza unui comportament pus in scena de o personalitate de tip Narcisic, Anti-social sau Paranoid. O parte dintre aceste motive sau o combinatie a acestora ar putea fi mult mai importante in cazul de fata decat restul. De altfel, cred ca nu este o intamplare faptul ca fiecare dintre acesti agenti de stres specifici acestor tulburari de personalitate par sa vorbeasca exact despre ceea ce se intampla zilele acestea dincolo de granita. Probabil ca nu trebuie sa mai explic de ce Putin ar putea avea sentimentul ca a fost tradat, ca a fost lipsit de privilegii sau ca si-a pierdut influenta in zona. Logica privata a puterii de la Moscova a avut destule momente pe parcursul istoriei in care s-a facut simtita: noi nu suntem ca toti ceilalti, noi avem drepturi in plus iar ceilalti, in mod ideal ar trebui sa depinda de ce vrem noi. E greu sa nu te comporti abuziv atunci cand functionezi pe baza acestor judecati.

Revenind acum la intrebarea initiala: daca Putin are probleme psihice, ei bine, globul meu de cristal psihologic spune ca, desi nu ar trebui sa ne surprinda prea tare actiunile sale de azi, este totusi posibil ca Putin sa fi intampinat mai multe surse de stres decat pana acum, ceea ce l-a impins la actiuni radicale. Vorbim de exemplu despre faptul ca Rusia nu mai este cool pentru statele din jur, asa cum probabil si-ar fi dorit el, intr-un moment in care avea nevoie sa fie in centrul atentiei si sa straluceasca, caci patria ii cere fapte de eroism, progres si propasire. Apoi, fiindca pe plan material nu mai are prea multe de demonstrat, avand tot ce-i trebuie, a descoperit probabil nevoi noi si superioare, potrivit piramidei necesitatilor a lui A. Maslow, cum ar fi necesitatea de a lasa ceva in urma, fie macar cu forta si cu mainile pline de sange nevinovat. 








(1) Imaginea Black Smoke, de Pixabay, via Pexels

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu