Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 11 martie 2021

Ce Este Vindecarea

Se vorbeste in termeni mai curand poetici despre vindecare, dar aceasta nu este nici miraculoasa si nici poetica. In cele mai multe dintre cazuri vindecarea este doar un proces natural, ce apare atunci cand facem alegerile potrivite. Caci alegerea este o parte importanta a vindecarii. 



☆ ☆ ☆


Fiindca tot ne preocupa boala de mai bine de un an, intr-un mod obsesiv-compulsiv, si, nu-i asa, ne-am cam saturat de boli, este poate un moment bun sa constientizam cateva aspecte legate de vindecare: ce este aceasta, cand apare si care sunt paramentrii prin intermediul carora putem evalua starea de sanatate si, respectiv, vindecarea in sine. Daca in cazul bolilor corpului fizic putem sa intelegem ca prezenta bolii nu doar ca ne afecteaza stilul de viata, dar il si blocheaza, adesea in proportie de 100%, cam la fel stau lucrurile si in cazul bolilor sufletului. 
Afectiunile psihice au la baza doua componente ce se regasesc si in cazul bolilor corpului fizic: 

  • STRESUL (ca reactie la provocarile mediului) si 
  • PERSONALITATEA (vulnerabilitatea sa in fata provocarii). 

In mod similar, in cazul bolilor fizice vorbim tot despre: 

  • AMENINTAREA (virusi, bacterii, accidente, etc - care produc stres fiziologic) si 
  • PROFILUL INDIVIDUAL dat de varsta si stil de viata (alimentatie, odihna, miscare), imunitate, stare generala de sanatate. 

Stresul, atat cel fiziologic cat si cel psihologic, este componenta care ne poate destabiliza si ne pune la incercare, in timp ce personalitatea, respectiv profilul individual in cazul corpului fizic, sunt "cartile" de care dispunem in confruntarea cu amenintarile externe. Unii dispun de o mana de carti norocoase, care le ofera rezistenta sporita la provocari. La acestia, vindecarea apare repede - pun careul de asi sau quinta royala pe masa si totul trece, ca de la sine. Un corp tanar, obisnuit cu efortul si o dieta echilibrata este o adevarata quinta royala. Dar o mana de carti buna poate fi si personalitatea, atunci cand vorbim despre sanatatea mentala.

CARTI NOROCOASE

O personalitate dotata cu trasaturi precum rezistenta la frustrare, inteligenta emotionala, toleranta, intelepciunea pot sa reprezinte secretul sanatatii mentale. Tinerii au, de regula o mana de carti excelenta in ce priveste sanatatea lor fizica, in timp ce varstnicii, tot de regula, au parte in schimb de o mana mai buna in ce priveste intelepciunea lor si capacitatea de a gestiona provocari ce tin mai curand de partea emotionala. Ca sa va dau un exemplu interesant, este cunoscut faptul ca numeroase tulburari de personalitate isi diminueaza influenta negativa odata cu avansarea in varsta. Pe de alta parte, in SUA, a 2-a cauza de deces in randul adultilor tineri de pana in 25 de ani este sinuciderea (18%). 

O personalitate vulnerabila, cu trasaturi precum controlul slab al impulsurilor, tendinta catre descurajare sau pasivitate, comportamentamentul imprevizibil, are de regula efectul de a ne bloca evolutia, atunci cand este provocata. Pe de alta parte, la unii, o personalitate care dispune de trasaturi pozitive precum auto-control, intelepciune, puterea de a ierta, inteligenta emotionala, reprezinta un veritabil scut impotriva provocarilor de natura emotionala. Nu suntem egali in fata provocarilor. Vestea buna este ca, asa cum ne putem schimba stilul de viata, renuntand la alimentele nocive si devenind mai activi, ceea ce este dificil, dar nu imposibil, tot la fel putem sa formam si sa ne exersam trasaturile de personalitate.

Multi traiesc cu convingerea ca ... "nu trebuie sa fim toti la fel" sau ca "daca esti intr-un anumit fel, trebuie sa ramai asa, fiindca asa ti-e scris". Din fericire, acest lucru nu este adevarat in proportie de 100%. Si tot din fericire, pe masura ce ne exersam trasaturile de personalitate pozitive, exista si sanse de vindecare, precum si sanse sa devenim mai rezistenti in fata agentilor de stres care inainte, ne-ar fi "scos din joc" rapid si implacabil, ca si cand am fi fost complet lipsiti de orice protectie impotriva lor. Este un tip de imunizare pe care o obtinem prin experienta directa, cand deprindem modalitati de a face fata, la care se adauga informatia, fiindca informatia este putere.

Daca ati discutat vreodata cu un psiholog despre traumele din viata lor (viol, abuz fizic, psihologic) acestia spun de regula ca respectivele traume nu sunt reprezentative, iar despre cei care i-au abuzat spun ca atata au putut ori ca au fost la randul lor niste suflete chinuite. Daca insa ii intrebati pe cei care sunt inca foarte marcati de traume vor spune ca abuzatorii sunt niste monstri care i-au distrus psihic iar adesea isi vor justifica propriile abuzuri cu si mie mi-au făcut altii acelasi lucru. Observati aici cat de multe resurse personale ofera prima dintre cele doua perceptii comparativ cu cea care ramane in paradigma victimizarii. In mod interesant, putem alege una dintre cele doua perceptii si chiar facem asta, fara sa ne dam seama. 

Nu cred in acele traume "negate", in sensul ca cineva poate spune ca un viol pe care l-a suferit in copilarie nu este reprezentativ pentru ceea ce este si poate sa faca, dar in schimb acel viol il marcheaza in felurite moduri: spre exemplu, i-a declansat o dependenta de alcool sau o agresivitate incontrolabila, de natura nevrotica, prin urmare acea persoana trebuie sa isi exteriorizeze durerea zbierand la trenurile care trec pe camp (am vazut acest tratament ridicol intr-un film). Ei bine, sunt de parere ca etichetand o trauma ca fiind nereprezentativa te lipsesti pe tine insuti de scuze pentru dependente si comportamente nevrotice ce ar necesita o scuza si iti oferi sansa sa intri in paradigma in care nu mai esti o victima ce are de tras (adica are libertatea de a-si distruge viata) ci o persoana dispusa sa faca eforturi pentru a creste si a se dezvolta. 

Vindecarea este o problema de alegere atat in ce priveste felul cum interpretam evenimentele trecute cat si in ce priveste evenimentele actuale. Putem alege sa fim pasivi atunci cand ar trebui sa actionam si putem alege sa respingem realitatea, in loc sa o acceptam. Acestea sunt alegeri cu consecinte extrem de importante in ce priveste vindecarea si starea noastra de sanatate mentala. Iar aici nu exista "nu pot" in schimb exista "nu vreau". Cu alte cuvinte, alegem sa nu putem anumite lucruri. Chiar asa! Iar asta nu este o drama pentru terapeut, desi ar putea sa aiba orgoliul ranit, ca nu a reusit sa te "vindece". Dar este o drama pentru cel care alege in acest fel si ar trebui sa-si asume responsabilitatea pentru alegerea sa, nu sa astepte "o magie" sau "un truc" din partea terapeutului. 

Dupa cum observati probabil, ca sa alegem ceva, avem nevoie si de imaginea de ansamblu si de informatiile necesare. Iar aici intervine psihoterapeutul, care ar trebui sa poata sa va ofere aceasta perspectiva si acele informatii - care va sunt (1.) optiunile si care va sunt (2.) resursele. Procesul terapeutic, din punctul meu de vedere nu presupune "eliberarea de durere" prin plans cu nemiluita - desi nu va va opri nimeni din plans, daca asta este ceea ce simtiti. Este mult mai util un proces terapeutic in care aflati care va sunt optiunile si care va sunt resursele. Depinde numai de dvs. ce alegeti dintre aceste optiuni si ce alegeti sa faceti cu resursele dvs.

Obstacolele in calea vindecarii: 

  • LIPSA INFORMATIILOR Lipsa informatiilor, sau informatiile eronate legate de optiunile si resursele dvs va lasa neputinciosi in fata bolii.
  • TIRANIA OBISNUINTEI Obisnuintele trecute (convingeri, emotii, comportamente) care functioneaza in virtutea inertiei.
  • TEAMA DE NECUNOSCUT Spre exemplu, teama de a fi independent is puternic, sau teama de a ne desprinde de persoanele care ne abuzeaza si ne mentin in intuneric, neputinta si ignoranta.
  • BENEFICIUL SECUNDAR Este un obstacol pervers in calea vindecarii pentru ca, neavand informatii despre ce puteti cu adevarat, va veti multumi cu ceea ce puteti prin intermediul bolii: de exemplu sa atrageti atentia sau sa le provocati sentimente de vinovatie celor din jur. 

Paramentrii de evaluare ai starii de sanatate mentala: 

  • TOLERANTA LA FRUSTRARE - sau echilibrul emotional, chiar in situatii mai provocatoare.
  • INTARZIEREA RECOMPENSEI - sau auto-controlul.
  • COMPORTAMENTUL CONSTRUCTIV SI RATIONAL 
  • DIALOGUL INTERIOR DE AUTO-SUSTINERE, care da incredere si este indispensabil unei vieti independente.
  • RELATII POZITIVE, STABILE - cu persoane in care merita sa investim incredere.
  • CAPACITATEA DE A REZOLVA CONFLICTE - inerente vietii sociale, prin afirmarea de sine mai curand decat prin pasivitate sau agresivitate. 

Desigur, este mai avantajos sa fim independenti si puternici decat sa obtinem beneficii secundare... asa cum este mai avantajos sa fim invatati sa pescuim decat sa primim un peste in dar. Vindecarea ne face independenti, cooperanti, intelepti si puternici. Ea nu este ceva magic, care vine din neant ci mai curand un rezultat al alegerilor pe care le-ati facut fiind incredintati ca tratamentul primit v-a oferit un tablou clar al optiunilor pe care le aveti si al resurselor de care puteti face uz. 









(1) Imaginea Healing, de Eddi van W., via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0

(2) Very Well Health, (acc. 09.03.2021), 10 Leading Causes of Death in Young Adults, website: Very Well Health

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu