Probabil ca nu v-ati gandit la aceste mituri si totusi, ele sunt transmise de curentul care, cel mai probabil, numai din cauza pandemiei nu mai ocupa centrul antentiei. Dar povestile #metoo nu s-au incheiat nici in 2021 - vezi cazul Marilyn Manson.
Nu doresc sa se inteleaga faptul ca sustin abuzatorii, pedofilii si violatorii. De asemenea, nu consider ca povestile care incep cu hashtagul #metoo sunt inventate, cel putin nu toate - se apreciaza ca pana la 10% dintre ele ar putea fi totusi inventate, ceea ce ma determina sa ma gandesc si la cei 10% dintre "hartuitorii" acuzati si care ar putea sa inceapa ei insisi o miscare #metoo, avand tot dreptul sa o faca. Dar nu despre asta este acest articol.
Stiu ca in spatele acestor povesti s-ar putea afla si se afla multa suferinta, lacrimi, durere. Stiu si faptul ca exista scopuri nobile in spatele acestui curent, cum ar fi egalitatea intre genuri si descurajarea abuzurilor sexuale si a hartuirii, si nimeni nu merita sa fie hartuit, cu atat mai putin abuzat. Mai cred ca #metoo poate sa constituie baza pentru o societate mai buna, in ansamblul ei, tocmai pentru ca descurajeaza comportamentele abuzive ale unora, ce isi imagineaza ca puterea lor, fizica sau de alt tip, legitimeaza abuzul.
De altfel, cred ca #metoo ar putea fi simptomul transformarilor care au loc la nivelul societatii umane - cei vulnerabili se simt mai putin vulnerabili, au prins curaj si au incredere ca pot schimba ceva. Mai mult decat atat, victimele abuzurilor respective cred ca pot vorbi despre astfel de lucruri, fara vreo teama, ceea ce inseamna ca societatea este acum capabila sa le protejeze si le ofera un minim de siguranta. Cu alte cuvinte, victimele abuzurilor si ale hartuirii, nu mai sunt chiar atat de vulnerabile, desi, da, este nevoie de curaj pentru a vorbi.
In plus, victimele care au imbratisat ideea de #metoo, au si curajul de a vorbi public despre abuzuri cu riscul de a fi judecate pentru ca nu au fost suficient de prudente, nu s-au imbracat "cum trebuie", adica conservator, si cine mai stie ce s-ar putea spune despre dansele. Dar faptul ca totusi vorbesc in loc sa ascunda povestile lor apasatoare, arata si ca lumea nu mai este atat de limitata, retrograda si pregatita sa le judece, asa cum, poate, era in urma cu ceva timp. Pentru toate aceste motive, #metoo este un simptom al felului (pozitiv) in care a evoluat societatea.
Cu toate acestea, #metoo poate sa ne induca in eroare cu privire la unele aspecte sau idei pe care le promoveaza - si nu ma refer doar la faptul ca multe acuzatii sunt false, folosite de "victime oportuniste"- caci exista asa ceva si, cel mai probabil, nu va doriti sa le cunoasteti. Ma refer la lucruri mult mai subtile decat acuzatiile false, lucruri de natura psihologica la care probabil ca nu ati reflectat pana acum. Iata care sunt acestea:
- Mitul #1 #METOO INSEAMNA VINDECARE - Daca dorinta victimei este aceea de a-si vindeca starile depresive, nervozitatea si frustrarile, ei bine nici macar condamnarea agresorului nu va produce vindecarea mult-asteptata. De unde stiu asta? Pentru ca razbunarea nu este, in sine, un mod de a gestiona emotii. Nici macar destainurea secretului de a fi fost abuzat(a) nu inseamna vindecare. Victima respectiva ar avea mai mult de castigat dintr-un curs de gestionare a emotiilor / consiliere psihologica decat dintr-un proces care ii va epuiza timpul, banii si energia, pentru ca in final sa ramana la fel de vulnerabila dpdv emotional, in fata situatilor delicate, chiar si cu un agresor aflat dupa gratii, in cazul fericit.
- Mitul #2 #METOO INLOCUIESTE MASURILE DE SIGURANTA - Exista multi sustinatori ai acestui curent care refuza cu obstinatie sa vorbeasca despre felul in care victimele se expun la situatii cu potential traumatic. Nu doresc probabil sa le faca sa se simta vinovate, sa le provoace chiar si mai multa suferinta ori sa se spuna ca dau vina pe victima - "don't blame the victim!". Cu toate acestea, extrem de multe dintre situatiile in care victimele sunt abuzate poarta cu sine amprenta alegerilor neinspirate ale victimei (iar imbracamintea sexy ar fi ultima dintre probleme). Daca refuzam sa privim acest aspect, ce urmeaza? Sa le spunem ca pot iesi pe strada la 3 dimineata si indiferent ce s-ar intampla, abuzatorul este singurul vinovat?
- Mitul #3 #METOO ESTE CEL MAI BUN LUCRU PE CARE IL POTI FACE - Inteleg faptul ca pedepsirea agresorului le preocupa pe unele dintre victime si ca este singurul lucru pe care l-ar putea face. Cu toate acestea, exista lucruri care consuma mai putini bani, mai putina energie si mai putin timp, oferind in schimb satisfactii precum o relatie implinita, un job mai bun sau un hobby care iti ofera satisfactii reale. De asemenea, pedepsirea agresorului este un cataclism nu doar pentru agresor in sine ci si pentru familia acestuia, pentru sotia care nu are nicio vina si pentru copiii acestuia, care vor fi nevoiti sa se retraga din cercul de prieteni, coplesiti de rusine. Stiu ca va este greu sa priviti dincolo de durerea pe care o simtiti... Si totusi...
- Mitul #4 #METOO TE ELIBEREAZA DE VICTIMIZARE - Ai putea crede asta, fiindca dintr-o data, nu te mai afli in inferioritate si primesti un ascendent, o pozitie din care poti sa obtii nu doar validare ci si puterea de a-l desfiinta pe monstrul care te-a umilit, de a-l tara intr-o sala de judecata, de a-i lua banii si de a-l arunca dupa gratii. Cu toate acestea, atitudinea aceasta ar putea sa-ti tradeze incapacitatea de a depasi situatii mai delicate sau nedrepte (iar viata este plina de asa ceva). In plus, agresorul poate sa lanseze el insusi un procces pentru defaimare, impotriva ta, si ghici cine ar putea sa ramana victima in ecuatia asta, mai ales daca nu ai probe, iar evenimentul respectiv s-a prescris? Cu alte cuvinte, poti sa ramai victima la figurat (vezi Mitul #1) dar si la propriu.
- Mitul #5 SUSTINEREA ESTE CEL MAI BUN COMPORTAMENT FATA DE VICTIME - Daca victima unui viol vorbeste despre asta, o reactie de bun simt ar fi sa o imbratisezi, sa o linistesti si sa o incurajezi. Dar asta se numeste "intarire pozitiva" (vezi conditionarea operanta). Care este rolul intaririi pozitive? Ei bine, rolul intaririi pozitive este sa consolideze un comportament. Vreau doar sa va sugerez ca nu ar trebui sa ne mire faptul ca deriva si marasmul victimelor ar putea sa nu se opreasca niciodata iar noi am putea avea un rol important in aceasta ecuatie. De asemenea, doresc sa sugerez ca psihoterapia ar putea fi o optiune mai buna pentru victime decat simpla sustinere emotionala - caci da, exista diferente mari intre cele doua.
- Mitul #6 #METOO NE VA OFERI O SOCIETATE MAI BUNA - Ei bine, un studiu aparut in 2018 si reluat in 2019, publicat de Harvard Business Review, arata faptul ca atat in randul barbatilor, cat si in randul femeilor s-a strecurat anxietatea, tocmai ca urmare a curentului #metoo. Cu alte cuvinte, atat barbatii cat si femeile au manifestat temeri si retinere in ce priveste orice aspect profesional ce implica interactiunea intre barbati si femei. Iar asta inseamna ca #metoo in loc sa ajute mediul profesional, oferind incredere si un cadru egalitarist, ne-a facut pe toti sa ne temem: femeile se tem sa nu fie abuzate iar barbatii se tem sa nu fie acuzati - asadar, se cam evita. Oare asta ne-am dorit?
Acest uragan se va fi stins. In urma lui ramai cu acelasi gol interior dar in schimb, nu mai ai pe cine sa trimiti dupa gratii. Una peste alta, este probabil ca lumea sa nu te creada ori sa nu vada utilitatea gestului tau, mai ales daca nu poti sa-ti dovedesti acuzatiile sau fapta s-a prescris. In acest caz, cei care sufera sunt toti ceilalti, inclusiv tu. Iar in fond, chiar si abuzatorul are dreptul sa se reinventeze, sa se maturizeze. In acest articol am incercat sa pastrez echilibrul intre cele doua moduri de a privi #metoo. Caci fiecare dintre ele isi are propriile neajunsuri.
(2) Harvard Business Review, (acc. 25.02.2021), The #MeToo Backlash, website: HBR
(3) Positive Psychology, (acc. 25.02.2021), 12 Examples of Positive Punishment and..., website: Positive Psychology
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu