Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 22 februarie 2021

Unde-s Pistoalele, Respectiv Pumnalele

Cu toate ca fascinatia noastra pentru criminalii in serie nu face decat sa creasca pe masura ce avansam in timp, iar filmele artistice sau documentarele se inmultesc, de fapt adevaratii criminali in serie se imputineaza. Cercetatorii au avansat cateva banuieli educate care sa explice acest proces, la care mi-am permis sa adaug si eu doua: efeminarea barbatilor si genul "true crime".



☆ ☆ ☆


Cel putin pe unii dintre noi, ne-au fascinat intotdeauna povestile criminalilor in serie. Te tin cu sufletul la gura, sunt pline de suspans, si putini sunt aceia care dispun de suficienta patrundere psihologica si cunostinte in domeniu pentru a intelege ce anume ii motiveaza sa ucida pe acesti monstri care, de fapt, nu ti-au dat de banuit in caz ca i-ai intalnit pe strada ori la birou, tocmai fiindca se pricep atat de bine sa joace rolul acesta de "cetateni obisnuiti". Ca nimeni altcineva, un criminal in serie poate sa-si ascunda preocuparile sinistre, tocmai fiindca sunt asa de sinistre si nu pot fi tradate. Criminalul in serie duce o viata dubla si este un actor desavarsit. 

Si cu toate ca fascinatia noastra in legatura cu aceste suflete venite din iad nu este pe cale de disparitie, dimpotriva, s-ar parea in schimb ca ne aflam intr-un moment de profund (dar bine-venit) declin, in ce priveste numarului de criminali in serie aflati in activitate in zilele noastre. Cu alte cuvinte, numarul criminalilor in serie tinde sa varieze invers proportional cu numarul de filme artistice si documentare care se fac cu privire la existenta lor sinistra. De aici si ideea acestui articol: de ce oare a scazut atat de mult numarul de criminali in serie in ultimii ani?




Dar inainte de a incerca sa speculam in legatura cu asta, poate ar fi utile cateva explicatii cu privire la ce anume este un criminal in serie, de cate feluri sunt acestia si care sunt cauzele pentru care o persoana poate sa devina criminal in serie. Iata, pentru inceput, cum facem deosebirea intre criminalul in serie si alte categorii de criminali:


  • Criminalul in serie - este cel care comite crime in mod secvential, secventele putand sa aiba loc la distanta de mai multe zile sau luni. De asemenea, se considera ca un criminal in serie trebuie sa fie autorul a 3 sau mai multe crime. Ex: Ted Bundy - victimele sale apartineau unor multiple state americane (Washington, Florida, Utah)
  • Criminalul in masa - este cel care ucide intr-un incident izolat in timp, mai multe persoane. Ca si urmatorul tip de criminal, criminalul in masa pune in scena incidentul respectiv sub forma unei razbunari sau sub imperiul psihozei. Ex: Stephen Paddock - este autorul masacrului din 1 Octombrie 2017, care a avut loc in Las Vegas, cand a deschis focul asupra unor persoane aflate la un concert country si a ucis 61 de persoane ranind alte sute.
  • Criminalul de iures - este acel tip de criminal care, pentru a se razbuna sau pentru ca se afla sub influenta unei caderi psihotice, ucide mai multe persoane in secvente care au loc la scurta durata de timp (de exemplu pe parcursul unei zile) Ex: Elliot Rodger - a ucis 7 persoane atat prin injunghiere cat si prin foc de arma, ranind alte persoane cu masina. Atacurile au inceput intr-un campus studentesc si au continuat intr-un magazin, respectiv pe strada. 
  • Criminalii cu contract - nu au motive personale pentru a ucide, dar o fac pentru ca asta le este "meseria", mai bine zis primesc ceva in schimbul crimelor comise. Castigul material pare a fi adevarata si unica motivatie in acest caz. Ex: Richard Kuklinski - cunoscut ca si criminal al mafiei, a dus o viata de familist cum-se-cade, asigurand un trai decent familiei sale care credea ca este om de afaceri, insa deservind in secret sinistra organizatie criminala.




Dar sa revenim la criminalii in serie. Ei bine, acestia pot fi clasificati, in functie de motivatia lor, dupa cum urmeaza:

  • VIZIONARII - ucid pentru ca asa "le dicteaza" o entitate supra-naturala
  • MISIONARII - cei care ucid din ura fata de o anumita categorie sociala, rasa sau religie
  • HEDONISTII- sunt cei care ucid pentru motive de natura sexuala
  • DOMINATORII - adica cei care ucid pentru a-si exercita controlul si puterea asupra victimei

Evenimentele copilariei par a-si spune cuvantul in cariera criminalilor in serie, desi, au fost si cazuri in care ipoteza abuzurilor suferite in copilarie a fost contrazisa in totalitate de realitate. In aceeasi ordine de idei, se poate spune ca traumele suferite in copilarie nu ne sunt tocmai straine niciunuia dintre noi, dar asta nu inseamna ca suntem predispusi la a deveni criminali in serie. La fel de importanta pare a fi si influenta genelor, in sensul ca multi dintre cei care au devenit criminali in serie au avut parinti criminali, care i-au abuzat, fiind la randul lor violenti ori pradatori sexuali. Izolarea, insingurarea, par a fi trasaturi frecvent intalnite in copilaria acestora, pe langa abuzurile (de tot felul) suferite. 

De ce s-au oprit crimele?

Ei bine, desi avem tendinta sa idealizam trecutul, anii '70, '80 si '90 au reprezentat momentul "de aur" al criminalilor in serie. In ziua de azi, dupa cum ati observat, ne este mai teama de stat (vaccin, virus, experimente, restrictii, conspiratii, etc), decat de monstrul de dupa colt, care ne obseda in anii '80. Poate ca numarul criminalilor in serie ar fi continuat sa creasca dar intre timp s-a petrecut si ceea ce am numit "revolutia ADN" - descoperirea ADN-ului si a investigatiilor pe baza acestuia, care a facut ca acuzarea criminalilor in serie pe baza urmelor lasate de acestia la locul crimei, chiar si in urma cu 40 de ani, sa devina mult mai simpla. 

Nu este singurul motiv. Dezvoltarea tehnologiei din ultimii ani, faptul ca exista atat de multe camere de luat vederi si aparate de filmat / fotografiat, usor disponibile, nu au facut decat sa complice viata criminalilor in serie. Iata deci o sinteza a celor mai importante motive pentru care numarul criminalilor in serie se afla in declin.

  • DEZVOLTAREA ACTIVITATII ORGANELOR DE POLITIE - revolutia ADN, resursele alocate, profilingul, etc
  • DEZVOLTAREA SI PREZENTA TEHNOLOGIEI IN VIATA NOASTRA - pot aparea imagini din surse intamplatoare care pun capat carierei infractionale a unor potentiali criminali in serie
  • MATURIZAREA SOCIETATII SI EVITAREA VICTIMIZARII - este un factor important in scaderea criminalitatii caci constientizarea pericolelor ne face mai putin vulnerabili la acestea
  • O SOCIETATE MAI SIGURA - incepand de la iluminatul strazilor si terminand cu prezenta tehnologiei, a camerelor de luat vederi, toate acestea au ridicat nivelul de siguranta in majoritatea localitatilor
  • DIVERSIFICAREA MODALITATILOR DE ELIBERARE A FRUSTRARILOR - spre exemplu, ne eliberam frustrarile in plan virtual, prin jocuri video, urmarind filme pe Netflix sau pe "Hub", etc.
  • DEZVOLTAREA FORMELOR DE SUPORT PSIHOLOGIC - poate fi un factor extrem de important, in special in tarile in care suportul psihologic este mai accesibil si popularizat in mod adecvat.

Unii dintre acesti factori pot fi mai importanti decat altii si trebuie sa tinem cont ca acestea reprezinta speculatii sau "banuieli educate". Mai nou, criminalilor in serie le-au luat locul criminalii in masa, care par a se inmulti, cel putin in Occident, atat sub forma terorismului islamic, cat si a ceea ce se cheama "terorism domestic". Activitatea celor care au comis deja crime este dificila, cel putin in teorie, fiindca Politia o va face astfel, iar tehnologia prezenta peste tot nu ajuta crima. Cred ca toti acesti factori au sporit si rezilienta populatiei si capacitatea acesteia de a se solidariza impotriva crimei. 

Poate ca pe masura ca populatia a devenit mai increzatoare si mai greu de speriat, criminalii in serie au devenit si ei mai ingrijorati si constienti de iminenta pedepsei, prin urmare, mai putin activi in plan concret. Este posibil ca acest proces de civilizare a barbatilor (ca sa nu-i spun efeminare), sa fi avut si acesta un rol in imputinarea criminalilor in serie. In fond, un barbat efeminat este mai constient de pericole, de consecintele unor alegeri, mai empatic si mai putin crud, ceea ce, iata, scoate la iveala o parte pozitiva a acestui proces care ii ingrijoreaza pe unii. Efeminarea in fond este abandonarea trasaturilor arhetipal-negative, ca urmare a constientizarii: brutalitatea, agresivitatea scapata de sub control care produce pagube mai curand decat sa se dovedeasca utila in fiecare zi, ca pe vremuri.

Cu toate ca fascinatia noastra pentru criminalii in serie nu face decat sa creasca pe masura ce avansam in timp, iar filmele artistice sau documentarele se inmultesc, de fapt adevaratii criminali in serie se imputineaza, lasandu-ne asadar tot mai putine surse de inspiratie pentru aceste filme. Ca o parere personala, pe langa efeminarea barbatilor despre care am vorbit mai sus, explozia cunostintelor accesibile despre criminalii in serie, odata cu aparitia genului de entertainment numit "true crime", nu doar ca a popularizat mijloacele aflate la dispozitia investigatorilor dar i-a facut si pe criminalii in serie sa "reconfigureze" anumite posibilitati. In fond, nu ai nevoie de un IQ urias ca sa-ti intelegi optiunile.








(1) Imaginea A Serial Killer?, de Giampaolo Macorig, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Murray State University, (acc. 19.02.2021), Why do serial killers kill?, website: Murray University

(3) Discover Magazine, (acc. 19.02.2021), What explains the decline of serial killers?, website: Discover Magazine

(4) Insider, (acc. 19.02.2021), A surprising look at the avarage serial killer, website: Insider

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu