Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 15 martie 2021

Razmerita Psihotica

Sa fie oare adevarat ca am avut mult prea multa libertate de exprimare iar acest exces a produs o anomalie pe care de fapt nu si-a dorit-o nimeni? Este oare mai bine in China, Rusia sau Turcia, unde nu ti se permite luxul sa "bati campii"? Sunt aceste tari un ideal spre care merita sa aspiram?



☆ ☆ ☆


Alfred Adler a fost probabil primul care a atras atentia asupra felului in care ceea ce se intampla in mintea noastra este este o adevarata lume a ideilor cu impact decisiv asupra emotiilor si comportamentelor noastre - "lumea fictiva" a personalitatii, cum ii spunea acesta. Fiecare lucru cu manifestare concreta si observabila a fost mai intai idee si a luat fiinta in mintea noastra, cu luni sau ani inainte. Mai intai alegem sa credem anumite lucruri, imbratisam valori si le cultivam, iar apoi ajungem sa ne facem planuri pentru urmărirea unor scopuri.

In zilele noastre observam cum internetul devine o componenta extrem de importanta a felului cum obtinem informatii despre lume si contribuie la formarea a ceea ce se cheama in psihoterapie "imaginea lumii". Ceea ce psihologii cognitivisti au denumit "invatare complex-cognitiva", obtinuta din povestile altora, mass-media, etc, are azi la baza influenta atat de importanta a informatiilor pe care le procuram pe internet, din surse mai mult sau mai putin sigure. Dar faptul ca nu sunt de incredere nu conteaza asa de mult, fiindca, asa cum vom vedea, pe noi nu ne mai preocupa valoarea de adevar a informatiilor ci cu totul altceva.

Aceasta disponibilitate a informatiei, a generat cateva fenomene psiho-sociale mai curand bizare:

  • NEVOIA DE STIMULARE - Suntem o generație cu toleranta scăzută la plictiseala. Totul este rapid / fast si nu suportam sa fie altfel. Anii care au trecut ne-au indepartat pe multi dintre noi de activitatile profunde precum lectura, activitatile artistice, creative, de cercetare sau educative, ce presupun focalizare si efort mental. In schimb am devenit extrovertiti si insetati de nou, de breaking news. Acest lucru ne-a dat sentimentul ca timpul trece mai repede si ne-a facut dependenti de stimulare. Cu alte cuvinte, avem nevoie de senzațional ca de aer, caci totul a fost senzationalizat si ne-am obisnuit cu nivelul ridicat de excitare nervoasa. In absenta acestuia, suferim un fenomen similar sevrajul - unde este sursa mea de senzational?
  • FENOMENUL FAKE NEWS  In acest context, ne este greu sa facem diferenta intre real si imaginar, intre fapte dovedite si conspiratii - dar nici macar nu mai conteaza aceasta diferenta atunci cand sistemul tau nervos cerseste senzationalul! Daca doresti sa crezi anumite lucruri, la crezi, doar pentru ca aceasta credinta nou adoptata te stimulează, te electrizeaza, te face sa simti ca traiesti iar, ca traiesti ceva ieșit din comun, ca faci parte dintr-o generatie privilegiata, cu acces la evenimente care se petrec o data la un secol. De aceea, nu ne mai preocupa valoarea de adevar a informatiei ci mai curand incarcatura sa emotionala.
  • FORMAREA CONVIGERILOR Odata imbratisate aceste informații și acceptate ca fiind reale, este ca si cand ne-am mobila creierul cu felurite articole de mobilier. Aici am pus o grenada pe care o folosim ca si bibelou de living, iar dincolo avem o bomba cu ceas care ne spune ora exacta. Unele dintre aceste convingeri nu doar ca sunt dificil de demonstrat dar sunt si bizare si au au vadit caracter psihotic: liderii lumii sunt de fapt niste reptile si se inchina lui Satan - de ce nu? Vi se pare ca sunt extreme? Adepții mișcării Qanon sunt de parere ca astfel de lucruri sunt reale. Raspandirea de astfel de informații este in mod deosebit periculoasa pentru cei care au tulburari psihotice ori au o vulnerabilitate pre-existenta la a dezvolta asa ceva si care vor duce totul la nivelul urmator.
  • PUNEREA IN FAPT Se produce negresit, fiindca sanzationalul imaginar da nastere senzationalului din buletinele de stiri. Daca am ajuns sa credem toate lucrurile despre care am citit online si despre care am ascultat discursuri infierbantate, este doar o chestiune de timp pana cand vom incepe sa facem planuri pe care, in cele din urma sa le punem in practica. Iar ce planuri am putea sa facem atunci cand credem ca guvernul este alcătuit din reptile extraterestre? Va fi o adevarata eliberare pentru toată lumea incercarea ta de a lua masuri concrete si extreme impotriva unui astfel de guvern... In mintea ta, esti un erou. Din pacate, doar in mintea ta si a altor cateva zeci de persoane cu judecata tulburata de o afectiune psihica grava.



  • MISCARILE DE MASA Chiar dacă nu se ajunge la chestiuni atat de radicale precum bombele si atacurile armate, daca exista suficienti adepți ai unor teorii conspiraționiste extreme, acestia se pot mobiliza si organiza în grupari care pot declansa turbulente sau haos. Un exemplu bun ar fi ceea ce s-a intamplat pe 6 Ianuarie la Capitoliul american. Indiferent ce i se imputa presedintelui Trump, cei care au produs evenimentul de la inceputul anului erau suficient de infierbantati deja, de ceva vreme, iar teoriile desucheate ale conspiratiei au reprezentat un ingredient important in aceasta ecuatie. 
  • CENZURA FARA PRECEDENT Se spune ca situatiile disperate cer masuri disperate. Asa par a fi si masurile pe care le-au luat gigantii Google, Twitter , Amazon sau Facebook, odata cu razmerita psihotica, daca i-as putea spune astfel, din 6 Ianuarie. Dar situatiile disperate provoaca, intentionat sau nu si foarte multe decizii interpretabile: sunt rostogolite acuzatii de incalcarea drepturilor, cum ar fi dreptul la libera exprimare, iar gigantii TECH se comporta ca niste directori de ospiciu care isi rezerva dreptul sa te puna in camasa de forta daca considera dansii ca ai luat-o pe aratura.
  • INCIDENTE SPECULATE POLITIC Atunci cand se creaza un haos precum cel de la Capitoliu, ceva ce nimeni sanatos la cap nu si-a dorit vreodata, este totusi pacat sa nu folosesti o astfel de ocazie pentru a atribui vina si a arata cu degetul. Mai mult decat atat, masurile pe care le putem lua, pot fi usor disproportionate, mergand pana la blocarea in totalitate a tuturor formelor de exprimare pe care le-ar putea folosi adversarii tai politici. Este ca si cand ai fi legitimat in actiunile tale partizane tocmai de gravitatea evenimentelor. De asemenea, pare ca ai fi facut asta oricand, doar ca ti-a lipsit pretextul. 




Dupa cum observati, atunci cand credem lucruri dezlantate despre tot felul de persoane, in virtutea fenomenului numit "profetie auto-indeplinita", acele lucruri tind sa devina realitate. Membrii miscarii Qanon, care se temeau ca exista un sindicat al fara-de-legii care doreste sa-l inlature de la putere pe Donald Trump, au avut sansa sa descopere ca sindicatul respectiv a devenit realitate cand gigantii TECH i-au blocat presedintelui Trump orice cale de a comunica prin social media. 

Puterea tinde sa corupa. Iar puterea absoluta tinde sa corupa in mod absolut. Lord Acton

Daca prostul ajunge intr-o pozitie de putere, acesta va corupe puterea. G.B. Shaw 


Iar iluzia aceasta ca traim vremuri senzationale si suntem oarecum privilegiati sa le experimentam "first hand", prinde si aceasta contur: traim vremuri in care convingerile cu caracter psihotic prind la publicul larg iar din aceasta cauza "reactiunea" ia masuri extreme pentru a proteja spatiul public de astfel de influente. Sa fie oare adevarat ca am avut mult prea multa libertate de exprimare iar acest exces a produs o anomalie pe care de fapt nu si-a dorit-o nimeni? Este oare mai bine in China, Rusia sau Turcia, unde nu ti se permite luxul sa "bati campii"? Sunt aceste tari un ideal spre care merita sa aspiram?








(1) Imaginea No Muslim Ban, de Ted Eytan, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu