Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 15 decembrie 2020

Anotimpul Violentei Sexuale

Este socanta uneori distanta intre ceea ce ne spune intuitia si realitatea dovedita stiintific. Este oare violul mai frecvent vara sau iarna? Are imbracamintea victimei vreo importanta? Ce vede violatorul in dvs? Azi vorbim despre ceea ce credem despre violuri si trista realitate a acestor acte de suprema barbarie. 



☆ ☆ ☆


Daca sunteti doamna sau domnisoara, si probabil ca sunteti, deoarece domnii au lucruri mai bune de citit decat un blog de psihologie, sunteti convinse, nu-i asa, ca violurile nu au absolut nicio legatura cu felul cum va imbracati, pentru ca... asa va zice intuitia. De asemenea, intuitia va spune ca statisticile care s-au facut, au scos in evidenta faptul ca vara nu sunt mai multe violuri decat iarna, prin urmare barbatii ar trebui sa inceteze sa mai dea vina pe felul cum va imbracati si sa isi asume intreaga responsabilitate pentru barbaria care ii caracterizeaza.

Dar asa sa fie oare? Auzind aceasta opinie la un post de radio, rostita cu extrem de multa convingere de catre o tanara domnisoara de numai 19 ani, mi-am zis ca ar fi o tema de cercetare destul de interesanta, asa ca mi-am pus in miscare toate instrumentele mele de erou al luptei cu miturile urbane. O cautare simpla pe Google imi da de inteles rapid ca domnisoara respectiva nu facuse acest lucru inainte de a-si afirma opiniile la un post de radio cu audienta nationala, desi putea sa se comporte ca si cand tocmai luase la rand absolut toate siturile si literatura de profil.

Iata deci cateva mituri desfiintate (usor) de Google:

  • VIOLURILE SE PETREC MAI CURAND VARA. - Primul mit pe care Google il desfiinteaza fara drept de apel este acela ca violurile se petrec cu aceeasi frecventa pe toata durata anului. Este cat se poate de fals si cat se poate de dovedit statistic ca vara au loc mai multe violuri decat iarna. Cercetatorii banuiesc insa ca de vina ar fi comportamentul "de explorare", specific anotimpului calduros, care ne expune si la multe alte probleme. Altfel spus, "vara cam ne-o cautam".
  • COVARIATIA INTRE VIOL SI TEMPERATURA. Un studiu a descoperit faptul ca pe masura ce creste temperatura, creste si frecventa violurilor. Fara a preciza motivul pentru care se intampla asta, este suficient de interesant chiar si asa. Totusi, omuciderile prezinta acelasi pattern de evolutie in relatie cu temperatura, ceea ce ne determina sa privim cu atentie si preocupare la felul in care incalzirea globala va afecta posibilitatea de a deveni victima.
  • BARBATII INTERPRETEAZA DIFERIT. Cu toata sinceritatea, aproape ca am izbucnit in ras cand am descoperit care sunt diferentele de interpretare a tinutei feminine sexy la cele doua genuri. Ei bine, daca femeile considera ca o imbracaminte sexy este adoptata (de femei) in scopul de a comunica nevoia de afectiune si dorinta de a fi atragatoare, la barbati imbracamintea sexy a femeii simbolizeaza cu totul altceva si ar comunica de fapt interesul sexual. Obiectele de imbracaminte de culoare rosie infierbanta in mod deosebit visurile barbatilor! Exact ca la corida!
  • BARBATII INVINUIESC VICTIMA. Da, nu este corect, dar, nu-i asa, ce este drept pe lumea asta? Ei bine un studiu a descoperit faptul ca barbatii au tendinta sa dea vina pe supravietuitoarea violului, in special daca aceasta este catalogata ca fiind "obiect sexual". Cercetatorii care au dezvoltat "teoria obiectului sexual" considera ca atunci cand femeile isi prezinta corpul, acestea devin obiecte sexuale in perceptia celorlalti dar in special in perceptia barbatilor.




In caz ca detestati cercetarea stiintifica acum aveti, nu-i asa, un motiv in plus. Totusi, din motive lesne de inteles, este poate mai bine sa traim in realitate decat intr-un basm sau altul. Iar realitatea este aceea ca barbatii nu inteleg "corect" de ce femeile aleg sa isi prezinte corpul, iar femeile nu sunt pregatite sa descopere ca barbatii le considera obiecte sexuale atunci cand ele apar superbe, cu corpul aproape dezgolit, din dorinta de afectiune si dragalasenie, desigur. 





Intrebarea este daca in acest cadru de referinta este mai realist ca femeile sa le ceara barbatilor sa nu mai fie badarani (ceea ce, din cate am observat, le vine usor sa faca) sau daca nu cumva este mai eficient sa le arate mai putin tesut cutanat pentru ca ei sa nu le mai considere obiecte sexuale. Nu vreau sa va descurajez in misiunea sfanta de a-i transforma pe barbati din brute in ingerasi. Pana si eu incerc acelasi lucru prin articolul de fata, in care le explic faptul ca femeile se imbraca sexy pentru cu totul alte motive decat cred ei. 

Cu toate acestea, daca as fi femeie, nu as miza pe faptul ca (toti) barbatii vor intelege aceste importante deosebiri intre perceptia feminina si cea masculina. Cu atat mai mici mi-ar fi asteptarile din partea celor care initiaza ceea ce restul doar viseaza. Ma refer aici la psihopati, care sunt inzestrati si cu "abilitatea" de a va ignora emotiile si de a-si gasi scuze pentru absolut orice. Acesti barbati primordiali sunt greu de schimbat, prin urmare faptul ca apareti cu ochii usor umezi la un show de maxima audienta sau pe canalul propriu, militand impotriva violentei sexuale, va avea un impact deosebit asupra celor care oricum nu ar viola vreo femeie. 








(1) Imaginea Temptation, de Bardia Photography, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-SA 2.0 

(2) Springer Open, (acc. 15.12.2020), Dress and Sex: a review of empirical research..., website: Springer Open

(3) Bureau of Justice Statistics, (acc. 15.12.2020), Seasonal Patterns in Criminal Victimization Trends, website: BJS.GOV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu