Ideile delirante sunt cheia intelegerii fenomenului de nebunie in doi. Acestea pot fi insuflate unei persoane mai vulnerabile din punct de vedere psihologic de catre "persoana puternica" - dar daca este puternica nu inseamna ca este si sanatoasa, nu-i asa?
o o o
Cred ca stiti filmul Pacientul Englez, daca nu cumva l-ati vazut si voi de vreo 20 de ori, precum stewardesa Lisa Robertson, din Australia. Stiti cum se spune... norocul se intampla atunci cand pregatirea se intalneste cu oportunitatea si, desi nu cred absolut deloc in horoscop, s-ar parea ca planetele se aliniasera frumos in ziua zborului din 2007 de la Darwin la Bombay iar oportunitatea s-a intalnit cu pregatirea si a iesit acest "coup de foudre" sau "folie a deux", cum ati vrea sa ii spuneti.
Dar mai bine sa va povestesc intamplarile. Ei bine, Lisa Robertson era la lucru, in calitate de flight attendant (stewardesa) intr-un avion care zbura intre cele doua orase sus mentionate. In acest avion se mai afla, in calitate de pasager, cunoscutul actor britanic Ralph Fiennes, care a interpretat un rol de succes in filmul Pacientul Englez. Cei doi au interactionat frumos, Lisa Robertson a fost coplesita de eveniment si si-a marturisit admiratia, iar actorul s-a lasat adulat de tanara stewardesa.
Un lucru duce catre celalalt iar cateva ceasuri mai tarziu, cei doi se aflau intr-o toaleta a avionului, traind pe viu o scena memorabila ce parea desprinsa dintr-un film interzis minorilor. Si daca fiecare dintre ei era pregatit pentru a intalni oportunitatea, la fel era si membrul echipajului care astepta la iesirea din toaleta si care nu a putut sa pastreze secretul pentru sine, fiindca nu poti sa pastrezi pentru tine ceva care i se intampla o data in viata unui coleg de serviciu. Si uite asa, se confirma faptul ca atunci cand iti petreci timpul cu oameni celebri, celebritatea iti este asigurata.
Din pacate, pentru Lisa Robertson, a fost o celebritate trista, dulce-amaruie, fiindca, desi nu regreta incidentul, ea si-a pierdut locul de munca pe care de altfel il iubea, si multe dintre relatiile ei s-au deteriorat simtitor, fiindca oamenii nu inteleg lucruri atat de subtile cum ar fi sexul in toaleta avionului facut pe nerasuflate cu un actor intre cei alesi, atat de talentat, atat de frumos si atat de britanic. Ca un vis frumos, nu a durat prea mult, fiindca la usa toaletei magice ii astepta, realitatea cruda.
Si totusi, cum de a fost posibil acest incident? O sa-mi spuneti ca a fost posibil asa cum sunt posibile toate celelalte incidente care au loc in locuri putin probabile, dar tocmai de aceea atat de interesante. LOL In noi pare sa existe latura aceasta "naturala" care ne face sa ne iubim prin toalete, in sali de cinema sau in copaci, daca este nevoie. Desigur, unii dintre noi au aceasta latura mai dezvoltata decat altii, fiindca, in fond, nu este suficient un impuls irational ca sa ne accesam natura salbatica. Mai trebuie ca si mintea sa rezoneze.
Folie a Deux
Asta s-ar traduce ca "nebunie in doi" si fenomenul ce poarta acest nume, nu este obligatoriu legat de o poveste de dragoste cu caracter episodic. Tot nebunie in doi a fost si cand doua fetite de 12 ani (Morgan Geyser si Anissa Weier) au ucis un barbat fiindca semana cu un personaj dintr-un film de groaza (Slenderman) crezind ca acesta le va ucide familiile si pe ele insele. In cazul nebuniei in doi exista un membru activ, care transmite ideile delirante si un membru pasiv, care si le insuseste. In cazul celor doua fetite cea activa suferea de schizofrenie in timp ce cealalta era doar o natura influentabila si dependenta.
Folie a Deux figureaza pana si in manualul de diagnostic psihiatric (DSM 5), avand urmatoarele criterii de diagnostic:
- Doua persoane care impartasesc aceeasi idee deliranta sau sistem de idei delirante si isi confirma una celeilalte astfel de credinte.
- Cele doua persoane au o relatie neobisnuit de apropiata
- Exista dovezi clare ca un membru activ / dominant a indus credintele delirante membrului pasiv
Dupa cum am mai afirmat in acest blog, patologia psihica este o problema de accentuare a unor trasaturi. Cand anumite lucruri, altfel normale, bune si frumoase, sunt duse intr-o extrema, apare si patologia psihica. Si cel mai bine intelegem asta reprezentand lucrurile pe o axa unde cu cat te indepartezi de zero, spre minus ori plus infinit, cu atat si sansele tale de a depasi limita normalitatii sunt mai mari. Iar cand toata lumea se intoarce impotriva ta, iti invalideaza comportamentul si il respinge, ai o dovada palpabila a faptului ca s-au depasit niste limite si s-a sarit peste niste cai, daca pot sa zic asa.
Ideile delirante sunt cheia intelegerii fenomenului de nebunie in doi. Acestea pot fi insuflate unei persoane mai vulnerabile din punct de vedere psihologic de catre "persoana puternica" - dar daca este puternica nu inseamna ca este si sanatoasa, nu-i asa? O idee deliranta este un simtom psihotic, alaturi de halucinatii. Ceea ce, dupa cum observati, largeste foarte mult definitia psihozei si, probabil, ne cuprinde pe mult mai multi dintre noi, desi credem ca psihoza se manifesta exclusiv prin halucinatii.
O idee deliranta este imbratisata pentru o perioada mai lunga de timp, este contestata de realitatea obiectiva dar cu toate acestea, ne este extrem de greu sa o abandonam. Exista mai multe tipuri de idei delirante si deliruri: delirul erotic, delirul de grandoare, de gelozie, de persecutie, somatic si mixt. Delirul erotic, despre care ar putea fi vorba in povestea Lisei Robertson si a lui Raph Fiennes, presupune existenta convingerii ca, de regula o celebritate sau o persoana cu notorietate este indragostita de persoana respectiva, desi lipsesc dovezile obiective, propriu-zise.
Este oare posibil ca Lisa Robertson sa fi fost atat de convinsa ca Raph Fiennes era indragostit de dansa incat... sa il fi convis si pe acesta ca lucrurile stateau astfel? O sa spuneti ca "dau vina pe femei, fiindca doar atat ma duce mintea", nu-i asa, dar dupa ce femeia si-a pierdut jobul, aceasta l-a contactat pe actor sperand probabil la un tip de ajutor (cum ar fi, de exemplu, sa vina in Australia pe un cal alb inaripat si sa o ceara de nevasta, fiindca ce altceva si-ar putea dori un barbat?), iar Ralph Fiennes i-a demonstrat ca nu l-a cunoscut niciodata cu adevarat.
Cauzele Folie a Deux
Nu sunt cunoscute cauzele acestei tulburari dar este cert faptul ca una dintre cele doua persoane sufera de o tulburare de tip psihotic iar cealalta ajunge sa creada delirul primei persoane. Aproape 100% din cazuri implica persoane aflate in legaturi emotionale puternice, cum ar fi sot si sotie, parinti si copii, rude, etc. Este rar intalnita in randul persoanelor lipsite de legaturi stranse. Persoana care crede in delirul membrului activ are o predispozitie catre psihoza desi nu se va manifesta propriu-zis.
Simptome ale Folie a Deux
Persoana care ajunge sa se "inspire" din delirul membrului dominant al acestui fenomen psihologic are de regula o natura pasiva, poate fi izolata social, are o personalitate de tip dependent si manifesta aceasta dependenta in raport cu persoana care ii induce ideile delirante. De asemenea, membrul pasiv este de regula femeie. In cazul Lisei Robertson, mi-e teama ca rolurile erau putin inversate.
Caracteristici ale Folie a Deux
- Adoptarea ideilor delirante de la persoana cu care se afla intr-o stransa legatura emotionala
- Persoana care isi insuseste ideile delirante este relativ sanatoasa dpdv psihic dar poate avea o stima de sine redusa sau chiar o predispoizitie catre o tulburare de tip psihotic
- Exista dovezi ca inainte de a-i fi indusa credinta deliranta de catre membrul activ, persoana pasiva nu a detinut astfel de idei
- Persoana care preia ideile delirante este de regula femeie
- Persoana care preia ideile delirante este de regula mai tanara decat membrul dominant
Desigur, in afara de dovada palpabila a comportamentului scapat de sub control al celor doi protagonisti ai "incidentului sexual - aviatic", nu am cum sa sustin ca este vorba despre "folie a deux" - nicio tulburare psihica nu poate fi diagnosticata ca urmare a unui incident izolat si este nevoie ca simptomele sa dureze cateva luni. Sustin insa ca poate fi vorba despre o forma mai blanda de Folie a Deux: cei doi au simtit o apropiere reciproca, desi nu au interpretat-o la fel, apropierea a fost rezultatul entuziasmului femeii (membru dominant) si pentru o scurta perioada de timp, membrul pasiv (actorul grabit) a crezut in "ideea deliranta".
Si totusi, de ce consider ca este vorba despre o "idee deliranta"? Am mai multe motive si toate au legatura cu faptul ca lucrurile nu se petrec in realitate asa cum parea sa creada Lisa Robertson. Ma gandesc, de altfel, ca, iata, cei care privesc filmele romantice sunt mai putin realisti si intelepti decat cei care le fac. Spre exemplu, daca ai intentii serioase nu poti sa faci sex de la prima intalnire - lasi impresia de superficialitate, lipsa auto-controlului, a principiilor, si plasezi relatia pe un drum gresit, inca din start. Reactia sociala este graitoare, de asemenea: Lisa si-a pierdut relatiile, jobul si reputatia.
A recurs apoi la gestul disperat de a-i cere ajutor actorului, mirandu-se de faptul ca a fost tratata ca o cersetoare. Mai ales ca gestul ei seamana destul de mult cu santajul emotional - "m-ai nenorocit in toaleta avionului iar acum ai de facut niste eforturi pentru a-ti curata constiinta". Actorul grabit nu a facut acele eforturi, repetand in schimb, "ca un papagal" ca "nu s-a intamplat nimic". Iar astfel, un barbat normal iese la iveala din spatele delirului, fiindca, in fond, celebritatile sunt tot oameni, cu pacate si limite omenesti. Si este profund delirant sa crezi ca nu ar fi asa!
(1) Imaginea Folie a Deux, de Pieter Morlion, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0
(2) Wikipedia, (acc. 15.07.2019), Folie a Deux, website: Wikipedia
(3) Depression Alliance, (acc. 15.07.2019), What is Folie a Dex, website: Depresion Alliance
(4) Psychology Today, (acc. 15.07.2019), Delusional Disorder, website: Psychology Today
(5) Psychotherapy, (acc.15.07.2019), Essential Secrets of Psychotherapy, website: Psychology Today
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu